Λιγότερο σοβαρά τα εγκεφαλικά με ένα μισάωρο περπάτημα τη μέρα και μικρότερη η πιθανότητά τους χάρη στη μεσογειακή διατροφή

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του εγκεφάλου
Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ασκούνται με ελαφριά έως μέτρια ένταση, έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν σοβαρό εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Μια δεύτερη βρετανική μελέτη βρήκε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, ιδίως στις γυναίκες.

Η πρώτη έρευνα δείχνει ότι το περπάτημα περίπου τέσσερις ώρες την εβδομάδα (γύρω στη μισή ώρα τη μέρα) ή το κολύμπι δύο έως τρεις ώρες την εβδομάδα σχετίζεται με την εκδήλωση λιγότερο σοβαρών εγκεφαλικών, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν ασκούνται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Καταρίνα Σουνερχάγκεν του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 925 ανθρώπους με μέση ηλικία 73 ετών, οι οποίοι είχαν πάθει εγκεφαλικό. Οι μισοί από αυτούς (52%) ήσαν προηγουμένως πλήρως αδρανείς σωματικά.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν ελαφριά ή μέτρια άσκηση πριν το εγκεφαλικό, είχαν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν ελαφρύ εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου.

Η δεύτερη έρευνα επιστημόνων των πανεπιστημίων Ανατολικής Αγγλίας, Αμπερντίν και Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την καθηγήτρια διατροφικής επιδημιολογίας Αΐλσα Γουέλτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, βρήκε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού.

Η μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 23.232 άτομα ηλικίας 40 έως 77 ετών σε βάθος 17 ετών, βρήκε ότι όσοι ακολουθούσαν συστηματικά τη μεσογειακού τύπου διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 17% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Η μείωση του κινδύνου ήταν πολύ μεγαλύτερη στις γυναίκες (17%) από ό,τι στους άνδρες (6%), για λόγους που δεν είναι σαφείς. Ακόμη, υπήρξε μείωση 13% στην πιθανότητα εγκεφαλικού μεταξύ όσων ανθρώπων ανήκαν στην ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ