Λειτουργούν οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος για την αρθρίτιδα;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υαλουρονικό οξύ
Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, ειδικά στο ισχίο και το γόνατο. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές. Πώς μπορείτε να ξέρετε αν θα είναι αποτελεσματικές για εσάς;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια φυσική ουσία στο σώμα που βοηθά στην λίπανση και την προστασία των ιστών, όπως οι αρθρώσεις.

Σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος μειώνονται, οδηγώντας σε λιγότερη προστασία και λίπανση μεταξύ των αρθρώσεων, που οδηγεί σε πόνο.

Εξαιτίας αυτού, οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα ως ένας τρόπος για την αναπλήρωση των αρθρώσεων και την ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν λειτουργούν καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο.

Αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε αν αξίζει να τις δοκιμάσετε ή αν πρέπει να τις παραλείψετε.

Τι είναι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος είναι ένας τύπος ιατρικής θεραπείας που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου από οστεοαρθρίτιδα, συνήθως στα γόνατα, στο ισχίο ή στον ώμο.

Σύμφωνα με έρευνα του 2015, οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν την ένεση μιας μορφής υαλουρονικού οξέος στο γόνατο, το ισχίο, τον ώμο ή άλλη άρθρωση. Χρησιμοποιούνται ως τρόπος συμπλήρωσης του υαλουρονικού οξέος που χάνεται σταδιακά σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα ή λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Αυτές οι ενέσεις δεν είναι ίδιες με τις δερματολογικές ενέσεις υαλουρονικού οξέος. Οι τελευταίες χρησιμοποιούνται ως καλλυντική διαδικασία για την ενίσχυση της σφριγηλότητας και της εμφάνισης του δέρματος.

Σε τι είδους θεραπείες χρησιμοποιούνται οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος

Οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν τις περισσότερες φορές ενέσεις υαλουρονικού οξέος για τη θεραπεία του πόνου της οστεοαρθρίτιδας όταν άλλες επιλογές πρώτης γραμμής (π.χ. παυσίπονα, φυσικοθεραπεία) ή ενέσεις γλυκοκορτικοστεροειδών δεν έχουν αποτέλεσμα.

Τις περισσότερες φορές χορηγούνται σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, η οποία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα: Είναι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος μια αποτελεσματική θεραπεία;

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος είναι αμφιλεγόμενες στην ιατρική και ερευνητική κοινότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές μελέτες έχουν βρει μικρό όφελος από τη χρήση τους.

Μάλιστα, οι οδηγίες του Ιδρύματος Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας από το 2019 συνιστούν να μην χρησιμοποιούνται ενέσεις υαλουρονικού οξέος για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, λόγω ανεπαρκών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους.

Μια ανάλυση 24 επιμέρους μελετών με συνολικά 8.997 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος δεν είχαν κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Άλλη έρευνα του 2018 για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου διαπίστωσε επίσης ότι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος δεν επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες πόνου σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Μια άλλη ανασκόπηση ερευνών είχε παρόμοια ευρήματα.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος ήταν αποτελεσματικές στην κλινική τους πρακτική.

Μάλιστα, η ομάδα Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων για την Οστεοαρθρίτιδα το συνιστά ως θεραπεία για τον ήπιο έως μέτριο πόνο οστεοαρθρίτιδας.

Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή του 2019 διαπίστωσε ότι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος μπορεί πράγματι να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ήπιου έως μέτριου πόνου από οστεοαρθρίτιδα.

Ωστόσο, η κλινική σημασία εξακολουθεί να συζητείται έντονα μεταξύ των ειδικών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν και πολλές μελέτες μπορεί να βρουν “στατιστική σημασία” στις βαθμολογίες πόνου, στην πραγματικότητα οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος δεν έχουν κλινικώς σημαντικά αποτελέσματα.

Αυτό σημαίνει ότι αν και οι βαθμολογίες μπορεί να διαφέρουν από μαθηματική άποψη, τα επίπεδα πόνου δεν διαφέρουν ουσιαστικά στην πραγματική ζωή.

Μάλιστα, λόγω αυτού, η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών (AAOS) συνιστά κατά της τακτικής χρήσης ενέσεων υαλουρονικού οξέος για την οστεοαρθρίτιδα στις πρακτικές οδηγίες 2021. Ωστόσο, η AAOS αναγνωρίζει ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εξακολουθούν να ωφελούνται από τις ενέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος δεν θα οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Ωστόσο, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει την δική σας, μοναδική κατάσταση.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των ενέσεων υαλουρονικού οξέος;

Γενικά, οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος θεωρούνται ασφαλείς. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να εμφανίσουν προσωρινό πόνο, ερυθρότητα, αποχρωματισμό, μώλωπες ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί μόλυνση, αλλεργική αντίδραση ή αιμορραγία.

Πόσο διαρκούν οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος;

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος θα διαρκέσουν από 6 μήνες έως 1 χρόνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσουν μόνο μερικές εβδομάδες.

Ποιος πρέπει να ΜΗΝ κάνει ενέσεις υαλουρονικού οξέος;

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος δεν συνιστώνται σε άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα, λοιμώξεις των αρθρώσεων του γόνατος ή δερματικές παθήσεις κοντά στο σημείο της μόλυνσης.

Επίσης, δεν συνιστώνται ως θεραπεία πρώτης γραμμής και συνήθως παρά μόνον εάν άλλες θεραπείες, όπως παυσίπονα ή ενέσεις γλυκοκορτικοστεροειδών, δεν έχουν αποτέλεσμα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσουν οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος;

Εάν οι ενέσεις είναι αποτελεσματικές, οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν βελτιώσεις στον πόνο εντός ενός μήνα από τη θεραπεία. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί έως και τρεις μήνες.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οστεοαρθρίτιδα: Ξεκινάει (και) λόγω διατροφής: Τι να αποφεύγετε

Οστεοαρθρίτιδα: Τι ισχύει με τα αντικαταθλιπτικά για την μείωση του πόνου

Τι να επιλέγετε στο πρωινό γεύμα για να μην επιδεινώνεται η αρθρίτιδα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αν νιώσεις αυτά ίσως είσαι στα πρώτα στάδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν