Η λειτουργική ρινοπλαστική κάνει την ζωή μας ευκολότερη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Λειτουργική είναι η ρινοπλαστική που αφορά όχι μόνο την αισθητική βελτίωση αλλά και την αποκατάσταση της αναπνευστικής οδού. Η λειτουργία της μύτης είναι απαραίτητη γιατί μέσω του δαιδαλώδους εσωτερικού δικτύου της συγκρατούνται τα εισπνεόμενα σωματίδια, παγιδεύονται στη βλέννη της , προστατεύοντας έτσι τους πνεύμονες από σκόνες, αλλεργιογόνα και μικρόβια. Επίσης ο εισπνεόμενος αέρας θερμαίνεται στη θερμοκρασία του σώματος όσο κρύο ή ζέστη και αν κάνει στο εξωτερικό περιβάλλον. Ο εισπνεόμενος αέρας υγροποιείται επίσης σχεδόν 100%.

γράφει

η γιατρός ωτορινολαρρυγγολόγος, ειδική ριθνοπλαστικός,

Αργυρώ Κυπραίου

Όλες τις παραπάνω ωφέλιμες  για τους πνεύμονες διεργασίες παρακάμπτονται όταν αναπνέουμε  συχνά ή μόνιμα από το στόμα.

Τι εμποδίζει την αναπνοή;
Συμπτώματα: πληρότητα , μπούκωμα στη μύτη , στοματική αναπνοή, ξηρότητα στόματος και λάρυγγα , μειωμένη όσφρηση, ροχαλητό.

Επιπλοκές : ρινορραγία , υποτροπιάζουσες ιγμορίτιδες , δυσλειτουργία ευσταγχιανούς , σύνδρομο υπνικής άπνοιας , υπέρταση ακόμη και καρδιολογικά προβλήματα.

Αίτια:  στραβό ρινικό διάφραγμα, υπερτροφικές ρινικές κόγχες , ρινικοί πολύποδες .

Χειρουργική διόρθωση
Α) ευθειασμός του στραβού ρινικού διαφράγματος
Εσωτερικά της μύτης το τοίχωμα που χωρίζει τα δύο ρουθούνια μπορεί να έχει κλίση προς τη μία πλευρά ή να έχει τσακίσματα , κλείνοντας το ένα ή και τα δύο ρουθούνια .

Η πλαστική του διαφράγματος χρησιμοποιεί μία ποικιλία τεχνικών που στόχο έχουν να ευθειάσουν το χόνδρινο διάφραγμα και να ελευθερώσουν και τις δύο διόδους αναπνοής .

Η επέμβαση διαρκεί 15-30 λεπτά σε έμπειρο χειρουργό και η αποκατάσταση είναι γρήγορη και εύκολη.

Β) Επέμβαση στις ρινικές κόγχες
Πολύ συχνό αίτιο ρινικής απόφραξης είναι οι διογκωμένες ρινικές κόγχες. Οι κόγχες βρίσκονται στα πλάγια τοιχώματα στο εσωτερικό ης μύτης , παρομοιάζονται με ράφια. Έχουν κάλυψη βλεννογόνου και εσωτερικά ένα μικρό κόκκαλο. Είναι τρεις στην κάθε πλευρά. Διογκώνονται πολύ στις αλλεργίες αλλά και λόγω χρόνιας χρήσης αποσυμφορητικών spay και κυρίως διογκώνεται  η κάτω  ρινική κόγχη που είναι η μεγαλύτερη από τις άλλες.

Η επέμβαση στις κόγχες έχει στόχο να τις μειώσει σε μέγεθος και όχι να τις εξαφανίσει αφού παίζουν κύριο ρόλο στη θέρμανση και εφύγρανση του αέρα. Σε σοβαρές διογκωμένες κόγχες ενδείκνυται  μερική κογχοτομή ή κογχοπλαστική. Η ανάρρωση είναι εύκολη και η επέμβαση ανώδυνη, Υπάρχει ο κίνδυνος ρινορραγίας για αρκετές εβδομάδες έως ότου επουλωθεί όλος ο βλεννογόνος.

ΠΡΙΝ                                                                                  ΜΕΤΑ

photo2   photo1

Εξωτερικός σκελετός της μύτης
Σε μερικούς ασθενείς έστω και αν διορθώσουμε όλα τα παραπάνω , δεν είναι αρκετό  για να αναπνεύσουν ελεύθερα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν ιδιαίτερο  σχήμα εξωτερικού σκελετού που εμποδίζει επίσης την αναπνοή.

Οι μύτες λοιπόν που είτε είναι παραμορφωμένες  είτε ιδιαίτερα λοξές , είτε έχουν σημεία καθίζησης , έχουν πτώση κορυφής , δεν θα βελτιώσουν  την αναπνευστική οδό μόνο με τον ευθειασμό διαφράγματος και τη μείωση των κογχών. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτούνται ειδικές τεχνικές ρινοπλαστικής ώστε να ευθειάσουν και να ενισχύσουν τον εξωτερικό σκελετό της μύτης . Έτσι μόνο δημιουργείται μία ανεμπόδιστη δίοδος μεταξύ των ρουθουνιών  και του λάρυγγα. Αυτές  οι τεχνικές αποτελούν τη λειτουργική ρινοπλαστική.

Ανεπάρκεια των ρινικών βαλβίδων
Παρατηρείται σε λεπτές μύτες , μετά από κακώσεις , μετά από ρινοπλαστικές , με τη γήρανση των ιστών, μία σκελετική αδυναμία στα πλάγια ρινικά τοιχώματα. Έτσι είναι αδύναμα και  υποχωρούν με την εισπνοή. Έχουν ανακαλυφθεί πλήθος εκλεπτυσμένων τεχνικών για την αποκατάσταση της ανεπάρκειας των ρινικών βαλβίδων. Αυτές οι τεχνικές σχεδιάζονται και εφαρμόζονται εξατομικευμένα, αφού έχουν σχέση με τις ανατομικές παραλλαγές , την ισχυρότητα των χόνδρων και των ιστών αλλά και το περίγραμμα της κάθε μύτης .

Συμπερασματικά
Οι γνώσεις του ειδικού ρινοπλαστικού βοηθούν ώστε να αναγνωρίζει αλλά και να θεραπεύει όλες τις ανατομικές ιδιαιτερότητες που αφορούν τόσο το σχήμα όσο και τη λειτουργία της μύτης. Αυτές οι βαθειές γνώσεις  αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μοντέρνας ρινοπλαστικής. Ο χειρουργικός χρόνος είναι αυξημένος , περίπου 3 ώρες , ώστε να εφαρμοστούν με κάθε λεπτομέρεια  οι νέες τεχνικές χωρίς αυτό να έχει καμία επίπτωση στη μετεγχειρητική ανάρρωση η οποία είναι γρήγορη και ανώδυνη.

Αντιθέτως εάν παραμεληθούν τα προβλήματα τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό της μύτης , ώστε να γίνει μία γρήγορη ρινοπλαστική , διάρκειας μίας ώρας , ο ασθενής και ο χειρουργός θα έρθουν συχνά αντιμέτωποι με ατέλειες και ελλιπείς διορθώσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν