Ξηροφθαλμία: Τι συμβαίνει από το στέγνωμα των μαλλιών με πιστολάκι

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
ξηροφθαλμία
Η προστασία των ματιών είναι απαραίτητη για την όραση και την άνεσή σας στις καθημερινές δραστηριότητες. Αλλά πολύ συχνά, δεν λογαριάζουμε όσο θα έπρεπε την υγεία των ματιών μας μέχρι να προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Η ξηροφθαλμία, για παράδειγμα, μπορεί να φαίνεται σαν ένα αρκετά ήπιο πρόβλημα (ακόμα κι αν είναι πολύ άβολο) αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα σοβαρών συμπτωμάτων.

Τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν για μια κοινή συνήθεια που κάνουμε συνήθως στο μπάνιο και η οποία θα μπορούσε να στεγνώνει τα μάτια σας σε καθημερινή βάση.

Το να έχετε ξηρά μάτια είναι κακό για την οφθαλμική σας υγεία

Τα δάκρυα μπορεί να μην είναι στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών για την υγεία σας, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αποτελούν σημαντικό μέρος της οφθαλμικής υγείας και υγιεινής των οφθαλμών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια σας δουλεύουν ανελλιπώς, για να παράγουν και να διανέμουν δάκρυα από λιπίδια, νερό και βλέννα. Τα φυσικά δάκρυα οποία βοηθούν τα μάτια σας να διατηρήσουν τις κανονικές τους λειτουργίες.

Τα δάκρυα κρατούν τα μάτια σας υγρά και λεία και βοηθούν στην εστίαση του φωτός ώστε να μπορείτε να βλέπετε καθαρά. Προστατεύουν επίσης τα μάτια από μολύνσεις και ερεθιστικά πράγματα, όπως βρωμιά και σκόνη.

Επομένως, η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από οφθαλμικά προβλήματα, όπως οφθαλμικές λοιμώξεις, βλάβης του κερατοειδούς, ακόμη και απώλεια όρασης.

Ξηροφθαλμία: Προσέξτε αυτά τα συμπτώματα

Η ξηροφθαλμία μπορεί να εμφανιστεί με ένα ευρύτερο φάσμα συμπτωμάτων από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Εκτός από τη γενική ενόχληση, τα άτομα με ξηροφθαλμία μπορεί να παρατηρήσουν:

 • ερυθρότητα
 • ευαισθησία στο φως
 • έντονη βλέννα στα μάτια
 • αίσθημα τσιμπήματος, ή καψίματος στα μάτια
 • αίσθημα σαν κάτι να έχει κολλήσει στα μάτια
 • δυσκολία, ή δυσφορία με τους φακούς επαφής
 • αλλαγές στην όραση

Εάν έχετε ξηροφθαλμία μπορεί τρίβετε συχνά τα μάτια σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ροής των δακρύων, αλλά αυξάνει επίσης τον ερεθισμό.

Εάν έχετε ξηρά μάτια, το στέγνωμα των μαλλιών με πιστολάκι μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μια κοινή αιτία για την ξηροφθαλμία που μπορεί να μην την περιμένατε: το πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εξάτμιση των δακρύων, λόγω της έντασης της θερμότητας και της άμεσης ροής αέρα στα μάτια, ή μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα από άλλες αιτίες.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε να να χτυπάει τα μάτια σας ο αέρας γενικά. Αυτό περιλαμβάνει τη ροή αέρα από τα πιστολάκια για τα μαλλιά, το καλοριφέρ στο αυτοκίνητο, τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες. Η ροή αέρα απευθείας στα μάτια μπορεί να τα ερεθίσει, μειώνοντας την υγρασία.

Αναλογιστείτε αυτές τις άλλες κοινές αιτίες για ξηροφθαλμία

Εάν είστε άνω των 50 ετών, τα μάτια σας μπορεί να παράγουν λιγότερη υγρασία, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα συμπτώματα. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και φάρμακα μπορεί να ευθύνονται για τα συμπτώματά σας.

Συγκεκριμένα, με την ξηροφθαλμία έχουν συνδεθεί τα ακόλουθα:

 • αντιισταμινικά
 • αποσυμφορητικά
 • θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
 • αντικαταθλιπτικά
 • φάρμακα για την υπέρταση
 • φάρμακα για την ακμή
 • φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com, https://www.nei.nih.gov

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Sjögren: Πρόβλημα για τα μάτια – Τι είναι, συμπτώματα, θεραπείες και σε ποιους συμβαίνει συνήθως

Ξηροφθαλμία: 8 συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

Δυστροφία του Fuchs: Τι συμβαίνει στα μάτια σας αν βλέπετε” φωτοστέφανο”, γύρω από αμυδρού φωτισμού λάμπες

Το καλύτερο συστατικό, ή συμπλήρωμα διατροφής για τα μάτια