Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 10 μέρες στην εντατική τα βαριά περιστατικά – Τι έγινε στην Ιταλία

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Η μάχη που δίνουν οι ασθενείς με βαριά πνευμονία για να κρατηθούν στη ζωή είναι σκληρή. Ο κορωνοϊός Covid-19 τους κρατά τουλάχιστον 10 ημέρες στην εντατική. Στις 15 ημέρες η μέση νοσηλεία σε όσους επιβιώνουν.

Οι ασθενείς που εισάγονται στην εντατική εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 και επιβιώνουν, νοσηλεύονται σε αυτήν τουλάχιστον 10 ημέρες πριν παρουσιάσει βελτίωση η κατάστασή τους.

Η μέση διάρκεια της νοσηλείας τους είναι 15 ημέρες. Ωστόσο η ελάχιστη διάρκεια είναι οι 10 ημέρες, ενώ η μέγιστη αρκετές εβδομάδες.

Αυτό αποκαλύπτει έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αναισθησιολογίας (ESA) και η οποία καταγράφει την πορεία των βαρέων περιστατικών έως και τις 18 Μαρτίου 2020.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι οι υγειονομικές Αρχές της Λομβαρδίας αύξησαν κατά 40% τις κλίνες στις εντατικές για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι τουλάχιστον σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας η κατάσταση φαίνεται πως έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

Εκθετική αύξηση για 18 ημέρες

Όπως εξηγεί ο Dr Davide Manca, καθηγητής Επεξεργασίας Συστημάτων στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, ο οποίος υπογράφει την έκθεση, ο αριθμός των ασθενών που αρρώστησε βαριά ο κορωνοϊός εξ αρχής αυξανόταν με εκθετικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 2 έως 4 ημέρες ο αριθμός των ασθενών στις εντατικές διπλασιαζόταν. «Η τάση συνεχίστηκε για πολύ καιρό, περίπου μέχρι την 16η έως 18η ημέρα της επιδημίας», σημειώνει.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν 3-4 ημέρες κατά τις οποίες ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε μεν υψηλός αλλά σταθερός. Ύστερα άρχισε να παρατηρείται κάποια επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης. Η Λομβαρδία έφτασε αυτό το σημείο καμπής την 19η ημέρα της επιδημίας. Η υπόλοιπη Ιταλία έφτασε την 22η ημέρα.

Όσοι από τους ασθενείς επέζησαν κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός Covid-19, νοσηλεύτηκαν στην εντατική για δύο εβδομάδες κατά μέσον όρο.

Αύξηση κατά 40% στις κλίνες των ΜΕΘ

Η παρατεταμένη νοσηλεία όλων των ασθενών που άντεξαν την βαριά πνευμονία, έφερε το σύστημα Υγείας στα όριά του. Πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός στη Λομβαρδία, η περιφέρεια διέθετε:

  • 500 κλίνες στις δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
  • 140 κλίνες στις ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Σήμερα, διαθέτει συνολικά περισσότερες από 900 κλίνες στις ΜΕΘ. Με άλλα λόγια, αύξησε τη δυναμικότητά της κατά περίπου 40%. Αυτό ήταν απαραίτητο, διότι δεν είχε που να νοσηλεύσει τους ασθενείς που πάλευαν να κρατηθούν στη ζωή.

Οι υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής και νότιας Ιταλίας εκτιμάται ότι βρίσκονται 10-12 ημέρες πίσω από τη Λομβαρδία. Ήδη όμως πασχίζουν να αυξήσουν και αυτές τις κλίνες για εντατική θεραπεία. Παραδείγματος χάριν, μετατρέπουν σε ΜΕΘ ολόκληρες πτέρυγες στα νοσοκομεία τους.

«Κάθε μέρα μετράει»

Η διαφορά που παρατηρείται μεταξύ της Λομβαρδίας και της υπόλοιπης Ιταλίας οφείλεται στα μέτρα που ελήφθησαν. «Η Λομβαρδία ήταν η πρώτη ιταλική περιφέρεια που έθεσε αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις. Ήταν επίσης η πρώτη ιταλική περιφέρεια που περιόρισε δραστική την επαφή των κατοίκων της μεταξύ τους», λέει ο Dr Manca.

Και συνεχίζει: «Κάθε ημέρα μετράει. Μετά την περίοδο σταθεροποίησης, οι ασθενείς που μπαίνουν στην εντατική αυξάνονται, αλλά καθημερινά είναι λίγο λιγότεροι. Κάποια στιγμή θα πάψουμε να βλέπουμε νέους ασθενείς στις εντατικές της Λομβαρδίας. Αυτό υπολογίζουμε ότι θα γίνει μεταξύ της 38ης και 40ης ημέρας της επιδημίας. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι θα συμβεί τις πρώτες ημέρες του Απριλίου».

Ο Dr Manca επισήμανε επίσης ότι όσα ανακοινώνει «είναι εκτιμήσεις, βάσει των δεδομένων που διαθέτουμε». Επομένως, «πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή». Και αυτό, διότι «το αν θα επιβεβαιωθούμε εξαρτάται από το πόσο αποτελεσματική θα είναι η επιβληθείσα καραντίνα τις επόμενες 2 εβδομάδες».

Και καταλήγει δεικτικά με ένα φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρείται και στην Ελλάδα: «πολλοί άνθρωποι (στην Ιταλία) δεν σέβονται την καραντίνα και τους κανόνες κοινωνικής απόστασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός-Θεραπεία: Ελληνική ανακάλυψη ίσως είναι η λύση για τους βαριά ασθενείς

Κορωνοϊός Ιταλία: Πως κατάφερε μια μικρή πόλη να απαλλαγεί από αυτόν

Κορωνοϊός: «Τουλάχιστον 14 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα για να χαλαρώσουν τα μέτρα»