Κορωνοϊός Ιταλία: Πως κατάφερε μια μικρή πόλη να απαλλαγεί από αυτόν

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Η πόλη των 3.300 κατοίκων είδε τα πρώτα κρούσματα την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και το τελευταίο κρούσμα στις 13 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Μια μικρή πόλη στην Ιταλία κατάφερε να μειώσει δραστικά τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα για να ανακόψει τη διασπορά του.

Η πόλη είναι το Vo Euganeo, στην Βόρεια Ιταλία. Την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου είχε έρθει στο προσκήνιο, όταν υπήρξε ο τόπος θανάτου του πρώτου Ευρωπαίου από τον ιό. Όταν ο 77χρονος συνταξιούχος οικοδόμος Adriano Trevisan άφησε την τελευταία του πνοή, η Ιταλία πάγωσε.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Η νέα σελίδα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» του Υπουργείου Υγείας στα social media

Απολυμαντικά χεριών: Η σωστή χρήση τους έναντι του κορωνοϊού – Τι πρέπει να ξέρουμε

Την επόμενη ημέρα, η πόλη έκλεισε τα σύνορά της με την υπόλοιπη χώρα, αναφέρει το Sky News. Ύστερα, ελέγχθηκαν και οι 3.300 κάτοικοί της, μη τυχόν και τους είχε μολύνει ο κορωνοϊός.

Ο μαζικός έλεγχος αποκάλυψε ότι το 3% από αυτούς ήσαν μολυσμένοι με τον ιό. Περίπου οι μισοί δεν είχαν συμπτώματα, σύμφωνα με το blog του Κέντρου Stigler του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Αμέσως οι μετακινήσεις απαγορεύτηκαν και όλα οι μολυσμένοι κάτοικοι μπήκαν σε καραντίνα. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο μαζικός έλεγχος των κατοίκων επαναλήφθηκε. Όπως διαπιστώθηκε είχε μολυνθεί ένα ακόμα 0,25% των κατοίκων. Η πόλη απομόνωσε και αυτές τις περιπτώσεις.

Από την Παρασκευή 13 Μαρτίου έως σήμερα, το Vo Euganeo δεν έχει αναφέρει κανένα νέο κρούσμα και πλέον έχουν ξαναρχίσει οι μετακινήσεις.

«Απομόνωση και των ασυμπτωματικών κρουσμάτων»

«Όταν κάναμε τους πρώτους ελέγχους και βρήκαμε το 3% των κατοίκων θετικό, δεν συνειδητοποιήσαμε πόσο μεγάλο ήταν αυτό το ποσοστό», δήλωσε στο RFI ο καθηγητής Andrea Cristani, διευθυντής στο Τμήμα Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, που συμμετείχε στον μαζικό έλεγχο της πόλης.

«Αυτό που είδαμε ήταν ότι η πλειονότητα των μολυσμένων ανθρώπων δεν είχαν κανένα σύμπτωμα. Έτσι αποφασίσαμε να βάλουμε όλη την πόλη σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Η πορεία της επιδημίας στην συγκεκριμένη πόλη απέδειξε κάτι σημαντικό. Ότι η απομόνωση όλων των θετικών κρουσμάτων, είτε νοσούν είτε όχι, μπορεί να μειώσει τη διασπορά κατά 90%».

Το μάθημα από το Vo Euganeo απηχεί πρόσφατη δήλωση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Έχουμε ένα απλό μήνυμα για όλες τις χώρες», είπε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Να κάνετε εξετάσεις, πολλές εξετάσεις στους πολίτες σας. Όλες οι χώρες πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξουν όλα τα ύποπτα περιστατικά. Δεν μπορούν να πολεμήσουν αυτή την πανδημία με δεμένα τα μάτια».

Το Vo Euganeo ήταν μία από τις συνολικά 11 πόλεις της Ιταλίας που είχαν μπει σε καραντίνα. Έκτοτε, ο κορωνοϊός έχει σαρώσει όλη τη χώρα. Τα κρούσματα στην Ιταλία ήταν χθες το απόγευμα (19 Μαρτίου) 41.035. Οι 3.405 από τους ασθενείς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν