Κορωνοϊός: Το 99,9% των εμβολιασμένων δεν αρρωσταίνουν σοβαρά από COVID

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν ό,τι λένε εδώ και μήνες οι επιστήμονες. Πόσοι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό μεταξύ 163 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων.

Τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι τόσο αποτελεσματικά, ώστε το 99,99% των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων περνούν «στο πόδι» την Covid-19 αν τυχόν μολυνθούν από τον επικίνδυνο ιό.

Αυτό αποκαλύπτουν νέα επιδημιολογικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, τα οποία αφορούν το διάστημα έως και τις 26 Ιουλίου 2021. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν εκείνα που είχαν αποτυπωθεί σε προγενέστερη έκθεση των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) της χώρας.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πόσοι εμβολιασμένοι από τα 161 εκατομμύρια αρρώστησαν βαριά στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την νέα έκθεση των CDC, μέχρι τις 26 Ιουλίου 2021 είχαν εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν 163 εκατομμύρια Αμερικανοί. Αυτό σημαίνει ότι είχαν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες:

  • Είτε από τη δεύτερη δόση των εμβολίων που χορηγούνται δύο φορές (Pfizer, Moderna – σ.σ. το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι εγκεκριμένο στις ΗΠΑ)
  • Είτε από την μοναδική δόση του μονοδοσικού εμβολίου Janssen/Johnson & Johnson

Μεταξύ αυτών των ανθρώπων, αναφέρθηκαν συνολικά 6.587 περιστατικά σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι 6.239 από αυτούς νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο. Οι 1.263 από τους ασθενείς κατέληξαν, σύμφωνα με τα CDC.

0,001% η πιθανότητα θανάτου

Αυτό σημαίνει πως λιγότερο από το 0,004% των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων παρουσίασαν σοβαρό πρόβλημα που χρειάστηκε νοσηλεία. Επιπλέον, λιγότερο από το 0,001% έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, αναφέρει το CNN. Οι περισσότερες λοιμώξεις στους πλήρως εμβολιασμένους (το 74%) καταγράφηκαν στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν ό,τι λένε εδώ και μήνες οι επιστήμονες: τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι σωτήρια. Μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο βαριάς νόσου και περιορίζουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19. Επιπλέον, είναι ασφαλή, καθώς οι πιθανότητες να συμβεί παρενέργεια που θα απειλήσει τη ζωή, μετριούνται σε ελάχιστες στο εκατομμύριο.

Πόσο μάλλον που τα εμβόλια αποτελούν την μοναδική ευκαιρία που έχουμε να σταματήσουμε την πανδημία και επιτέλους να ανακτήσουμε την παλιά ζωή μας.

Φωτογραφία: iStock