Κορωνοϊός: Πόσοι εμβολιασμένοι από τα 161 εκατομμύρια αρρώστησαν βαριά στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Πόσοι άνθρωποι στις ΗΠΑ αρρώστησαν βαριά ή έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, παρότι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι εναντίον της. Τι δείχνουν τα στοιχεία μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2021. Γιατί καταγράφουν στις ΗΠΑ μόνο τα βαριά περιστατικά και τους θανάτους. Τι σημαίνει αυτό για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τους ασθενείς οι οποίοι παρότι εμβολιάστηκαν πλήρως εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, μολύνθηκαν από αυτόν και αρρώστησαν βαριά. Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο αυτό στην αληθινή ζωή; Και τι σημαίνει για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων;

Αναλυτικά δεδομένα έδωσαν στην δημοσιότητα τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα έως και τις 19 Ιουλίου 2021. Μέχρι εκείνη την ημέρα, οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί ήταν πάνω από 161 εκατομμύρια.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στα CDC αναφέρθηκαν 5.914 περιστατικά πλήρως εμβολισμένων ανθρώπων οι οποίοι εισήχθησαν στα αμερικανικά νοσοκομεία ή έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο δεν μπήκαν όλοι οι ασθενείς στο νοσοκομείο ούτε πέθαναν επειδή τους μόλυνε ο κορωνοϊός και αρρώστησαν βαριά. Αντιθέτως, πολλοί δεν είχαν κανένα σύμπτωμα της Covid-19 ή αρρώστησαν βαριά για άλλους λόγους.

Ειδικότερα, από τους 5.914 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία οι 5.601 (το 95%). Οι 1.141 έχασαν τη ζωή τους (το 19%).

Απ’ όσους μπήκαν στο νοσοκομείο, το 27% (οι 1.529) ήταν ασυμπτωματικοί ή μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλο λόγο και όχι για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Το ίδιο ίσχυε και για το 26% (τους 292) από τους ασθενείς που πέθαναν.

Συνολικά, το 20% των 5.914 ασθενών (οι 1.164) δεν εκδήλωσαν συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Απειροελάχιστη πιθανότητα

«Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες να αρρωστήσει βαριά και να πεθάνει ένας πλήρως εμβολιασμένος άνθρωπος είναι λιγότερες από 0,0037%», σχολιάζει ο Dr. Stephen Gordon, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Lerner του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Οχάιο. «Μολονότι λοιπόν είναι πιθανό να μολυνθεί ένας πλήρως εμβολιασμός από τον κορωνοϊό, είναι εξαιρετικά χαμηλή η πιθανότητα βαριάς νόσου. Ακριβώς επειδή οι αριθμοί είναι τόσο χαμηλοί, καταγράφονται μόνο τα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι».

Όπως εξηγεί ο Dr. Gordon, αυτού του είδους τα περιστατικά είναι αναμενόμενα. «Ουδείς ισχυρίστηκε ποτέ ότι τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός προστατεύουν 100% από αυτόν», λέει. «Ο στόχος όμως των εμβολίων δεν είναι μόνο να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο μόλυνσης. Είναι και να μην αρρωσταίνει βαριά ο εμβολιασμένος. Τον στόχο αυτό τον πληρούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Πάντοτε θα υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις».

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα (το 74%) από τα περιστατικά βαριάς νόσου ή θανάτου μετά τον εμβολιασμό, αφορούν ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί ασθενείς (το 49%) είναι γυναίκες.

Τι σημαίνει «πλήρως εμβολιασμένος»

Σύμφωνα με τα CDC, πλήρως εμβολιασμένος εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι κάποιος όταν:

  • Έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τότε που έκανε τη δεύτερη δόση των εμβολίων που χορηγούνται σε δύο δόσεις. Αυτά είναι τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca.
  • Έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τότε που εμβολιάστηκε με το μονοδοσικό εμβόλιο Janssen/Johnson & Johnson

Από την αρχή της πανδημίας, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει εκατομμύρια κρούσματα και εκατόμβες νεκρών στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα τα ξημερώματα είχε προκαλέσει:

  • 35,48 εκατομμύρια κρούσματα
  • 628.098 θανάτους

Ο πληθυσμός των ΗΠΑ υπερβαίνει τα 333 εκατομμύρια, επομένως σχεδόν το 50% του πληθυσμού τους είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο.

Φωτογραφία: iStock