Κορωνοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την COVID στους εμβολιασμένους

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Πόσες πιθανότητες έχει να κολλήσει ένας πλήρως εμβολιασμένος άνθρωπος. Πόσο σοβαρή θα είναι η λοίμωξη που θα εκδηλώσει. Τι πιθανότητες έχει να αρρωστήσει βαριά.

Πολλή συζήτηση εξακολουθεί να γίνεται για τους λόγους για τους οποίους ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μολύνει ακόμα και τους εμβολιασμένους ανθρώπους.

Μολονότι ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι ένα κλάσμα εκείνου στους ανεμβολίαστους, γεγονός παραμένει πως και αυτοί μπορεί να νοσήσουν. Πόσο μάλλον που επικρατεί το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι το πιο μεταδοτικό που υπήρξε έως σήμερα.

Δεδομένης της κατάστασης, οι New York Times δημοσίευσαν μερικά δεδομένα που όλοι οι εμβολιασμένοι πρέπει να γνωρίζουν.

Οι λοιμώξεις στους εμβολιασμένους δεν είναι συχνές

Η συντριπτική πλειονότητα των σοβαρών λοιμώξεων και των θανάτων καταγράφονται σε ανεμβολίαστα άτομα. Στις ΗΠΑ, λ.χ., μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2021 είχαν αναφερθεί περίπου 5.900 περιστατικά Covid μεταξύ 161 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών.

Ωστόσο οι ασθενείς αυτοί δεν έπασχαν όλοι από σοβαρή Covid. Αρκετοί ήταν ασυμπτωματικοί στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι οι πιθανότητες να αρρωστήσει βαριά και να πεθάνει ένας πλήρως εμβολιασμένος άνθρωπος είναι λιγότερες από 0,0037%.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πόσοι εμβολιασμένοι από τα 161 εκατομμύρια αρρώστησαν βαριά στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός-ΕΚΠΑ: Γιατί μολύνονται και εμβολιασμένοι. Πόσο κινδυνεύουν

Επιπλέον, στοιχεία από 40 αμερικανικές πολιτείες έδειξαν ότι οι πλήρως εμβολισμένοι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν:

  • Λιγότερο από το 5% των ασθενών με Covid-19 που εισάγονται στα αμερικανικά νοσοκομεία
  • Λιγότερο από το 6% των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από την Covid-19

Τα εμβόλια δεν έχουν τον στόχο που νομίζουμε

Πολύς κόσμος νομίζει ότι κάνουμε τα εμβόλια για να μην μας μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Ο κύριος στόχος των εμβολίων, όμως, είναι να αποτρέψουν:

  • Τη βαριά νόσο
  • Τη νοσηλεία στο νοσοκομείο
  • Τον θάνατο

Τα υπάρχοντα εμβόλια επιτυγχάνουν και τα τρία στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Ταυτοχρόνως, όμως, μειώνουν σημαντικά και τον κίνδυνο μόλυνσης από τον επικίνδυνο ιό.

Με ποιον τρόπο γίνονται όλ’ αυτά; Με την παραγωγή αντισωμάτων που εμποδίζουν τον κορωνοϊό να εγκατασταθεί στους πνεύμονές μας ή αλλού στο σώμα. Ωστόσο η πρώτη γραμμή άμυνας βρίσκεται στη μύτη και στο λαιμό μας. Εκεί αναπτύσσει ο οργανισμός μας τα πρώτα αντισώματα εναντίον του.

Δυστυχώς, το στέλεχος Δέλτα παράγει τεράστιο ιικό φορτίο. Ίσως και 1.000 φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι τα προηγούμενα στελέχη. Το φορτίο αυτό διαφεύγει μερικές φορές από την άμυνα του οργανισμού. Έτσι αρρωσταίνουν και εμβολιασμένοι άνθρωποι.

Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν κυρίως, όταν μολύνονται οι εμβολιασμένοι

Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι σαφώς κινδυνεύουν λιγότερο από τους ανεμβολίαστους να τους μολύνει ο κορωνοϊός. Είτε όμως είναι κάποιος εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος, ο ιός ως φαίνεται δημιουργεί σε όλους εφάμιλλο ιικό φορτίο στη μύτη και τον λαιμό, σύμφωνα με στοιχεία των CDC.

Ευτυχώς, όμως, ο κορωνοϊός δεν έχει πολλή ζωή στους πλήρως εμβολιασμένους. Ωστόσο έως ότου τον εξοντώσει το ανοσοποιητικό τους, μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα άτομα. Μάλιστα ειδικά με το στέλεχος Δέλτα, η μετάδοση αρχίζει νωρίτερα απ’ ό,τι με τα προηγούμενα στελέχη.

Επομένως, και οι μολύνσεις των εμβολιασμένων συμβάλλουν στην διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Από τη διασπορά αυτή κινδυνεύουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι εμβολιασμένοι έχουν επίμονα συμπτώματα

Οι λιγοστοί, πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι που θα εκδηλώσουν τελικά Covid-19, μπορεί να παρουσιάσουν και long Covid. Πρόκειται για την επίμονη, παρατεινόμενη ή παρατεταμένη μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτή η παρατεταμένη νόσος προκαλεί συμπτώματα που επιμένουν για εβδομάδες ή και μήνες.

Φυσικά, οι πλήρως εμβολιασμένοι με παρατεταμένη νόσο είναι ελάχιστοι, αφού λιγοστοί είναι όσοι αρρωσταίνουν αν μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Πιθανότατα είναι επίσης λιγότεροι απ’ ό,τι μεταξύ των ανεμβολίαστων, επειδή η δική τους λοίμωξη κατά κανόνα διαρκεί λιγότερο. Αυτό όμως πρέπει να εξεταστεί σε μελέτες.

Η λοίμωξη μετά τον εμβολιασμό μπορεί να έχει ένα απρόσμενο όφελος

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η μόλυνση από τον κορωνοϊό μετά τον εμβολιασμό εναντίον του μπορεί να οδηγεί σε ισχυρότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού. Και αυτό διότι ίσως δρα ως «αναμνηστική δόση» του εμβολίου. Αυτό είναι λογικό, αλλά επίσης πρέπει να αποδειχθεί, τονίζουν οι New York Times.

Φωτογραφία: iStock