Κορονοϊός: Τι μπορεί να προκαλέσει η ασπιρίνη στους ασθενείς – Πολύ σημαντική έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ασπιρίνη
Νέα έρευνα δείχνει ότι πολλοί ασθενείς μπορεί να γλιτώσουν την σοβαρή COVID-19, λαμβάνοντας χαμηλή δόση ασπιρίνης.

Σε μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το πανεπιστήμιο George Washington, η ασπιρίνη αποδείχτηκε ότι μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες των ασθενών με COVID-19.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ασπιρίνη μπορεί να ελαχιστοποιήσει την απαίτηση για χρήση αναπνευστήρα και εισαγωγή στην ΜΕΘ, καθώς και να βοηθήσει στην μείωση του αριθμού των θανάτων λόγω κορονοϊού.

Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία και δομές υγείας των ΗΠΑ. Συνολικά οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις περισσοτέρων από 400 ασθενών με COVID-19, όλοι οι οποίοι νοσηλεύθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου του 2020. Οι συννοσηρότητες και άλλοι παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών στοιχείων των ασθενών ελήφθησαν υπόψη.

Η ασπιρίνη μειώνει σημαντικά την πιθανότητα για σοβαρή COVID-19

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι έπαιρναν χαμηλής δόσης ασπιρίνη είχαν:

  • 44% μικρότερο κίνδυνο να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη αναπνοής
  • 43% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ
  • 47% μειωμένο κίνδυνο θανάτου λόγω COVID-19

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές όσον αφορά την σοβαρή αιμορραγία και την θρόμβωση αίματος, μεταξύ εκείνων που έπαιρναν ασπιρίνη και όσων δεν έπαιρναν.

«Καθώς μάθαμε για τη σχέση μεταξύ θρόμβων αίματος και COVID-19, ξέραμε ότι η ασπιρίνη -που χρησιμοποιείται για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής- μπορεί να είναι σημαντική για ασθενείς με COVID-19», υποστηρίζει ο δρ. Jonathan Chow, επίκουρος καθηγητής αναισθησιολογίας και γιατρός σε ΜΕΘ.

«Η έρευνά μας βρήκε μια σχέση μεταξύ χαμηλής δόσης ασπιρίνης και μειωμένης σοβαρότητας της COVID-19 και θανάτου από αυτήν», προσθέτει.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη βοηθάει τους ασθενείς COVID-19

Προηγούμενες μελέτες, που κυκλοφόρησαν το φθινόπωρο του 2020, έχουν επίσης καταδείξει τα οφέλη της ασπιρίνης για την προστασία των πνευμόνων. Άλλες έρευνες έχουν πλέον επικυρώσει τον ρόλο της ασπιρίνης στην αποφυγή μόλυνσης καθώς και στην μείωση του κινδύνου σοβαρής COVID-19 και θανάτου από αυτή. Ο δρ. Chow πιστεύει ότι αυτή η μελέτη θα οδηγήσει σε πρόσθετη έρευνα για το αν η χρήση ασπιρίνης και η μειωμένη βλάβη των πνευμόνων σε ασθενείς με COVID-19 έχουν στατιστική συσχέτιση.

“Η ασπιρίνη είναι χαμηλού κόστους, εύκολα προσβάσιμη και εκατομμύρια την χρησιμοποιούν ήδη για την θεραπεία διαφόρων καταστάσεων υγείας τους. Η εύρεση αυτής της συσχέτισης είναι μια τεράστια νίκη για όσους θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο από μερικές από τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της COVID-19«, είπε ο δρ. Chow.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Anesthesia & Analgesia.

Πηγές: https://mediarelations.gwu.edu, https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιά: Νέα έρευνα για την τακτική λήψη ασπιρίνης – Προσοχή στη δοσολογία

Αυτά τα συμπτώματα περνούν γρήγορα, αλλά είναι σοβαρό καμπανάκι για εγκεφαλικό: Ο ρόλος της ασπιρίνης!

Συνέδεσαν την ασπιρίνη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Τι ανακάλυψαν

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Ένα πολυχάπι μαζί με ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο έως 40%