Συνέδεσαν την ασπιρίνη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Τι ανακάλυψαν

  • Iatropedia newsroom
ασπιρίνη
Νέα έρευνα προσφέρει πληροφορίες για την αιτία, που η τακτική, μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη εμποδίζει τα κύτταρα του αίματος, που ονομάζονται αιμοπετάλια, να παράγουν ένα ένζυμο. Αυτό το ένζυμο τους επιτρέπει να συσσωρεύονται και να δημιουργούν θρόμβους. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να προσκολληθούν σε αυτούς τους μικρούς θρόμβους αίματος και να εξαπλωθούν (μετάσταση) σε όλο το σώμα.

“Η ασπιρίνη αναστέλλει την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, η οποία επίσης θα μπορούσε να αναστέλλει τις καρκινικές μεταστάσεις”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Jane Figueiredo, διευθύντρια του κέντρου Community and Population Health Research στο Ινστιτούτο Καρκίνου Samuel Oschin του Cedars-Sinai Medical Center.

Αντί ασπιρίνης, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη και η ναπροξένη δεν συσχετίστηκαν με καλύτερα αποτελέσματα για τον καρκίνο.

Ασπιρίνη και καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, η ομάδα της Figueiredo ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 2.500 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο χρόνος χρήσης της ασπιρίνης φαίνεται να παίζει κρίσιμο ρόλο, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ασθενείς που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη (χαμηλή δόση) για τουλάχιστον 15 μήνες προτού διαγνωστούν με εντοπισμένο καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού ήταν λιγότερο πιθανό να δουν τον όγκο τους να εξαπλώνεται.

«Απαιτούνται περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις, αλλά αυτή η συσχέτιση μεταξύ της ασπιρίνης χαμηλής δοσολογίας και των χαμηλότερων ποσοστών θανάτου (σ.σ. από καρκίνο) είναι πολύ σημαντική», δήλωσε η Figueiredo σε σχετικό δελτίο τύπου από το Cedars-Sinai.

Ταυτόχρονα, αν και οι ασθενείς που άρχισαν να παίρνουν ασπιρίνη μετά τη διάγνωση του καρκίνου είχαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που δεν έπαιρναν ασπιρίνη, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, σύμφωνα με την μελέτη.

Ασπιρίνη: Προληπτική χρήση έναντι μελλοντικών κινδύνων από τον καρκίνο του εντέρου

«Αυτά τα ευρήματα μπορεί να παρέχουν μια προσιτή επιλογή για αλλαγή του τρόπου ζωής σε άτομα που επιδιώκουν να αποτρέψουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή να βελτιώσουν τις προγνώσεις τους εάν διαγνωστούν», δήλωσε η Figueiredo.

Σημείωσε ότι οι τρέχουσες κλινικές δοκιμές εξετάζουν το πώς η χρήση ασπιρίνης πριν και μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού επηρεάζει την επιβίωση.

«Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να βγουν αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε η Figueiredo. «Υπάρχουν πιθανές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση ασπιρίνης (…) Η καθημερινή χρήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων και εσωτερικής αιμορραγίας (…) Πρέπει να υπάρξει συνομιλία μεταξύ κλινικών γιατρών και ασθενών σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη», δήλωσε η Figueiredo. «Αυτές οι μελέτες και τα αποτελέσματά μας προσθέτουν πραγματικά σε αυτήν τη συζήτηση», κατέληξε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό του Journal of the National Cancer Institute.

Πηγές: https://www.cedars-sinai.org, https://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού: Τα συμπτώματα που θέλουν προσοχή ακόμα αν είστε νέοι

Καρκίνος του εντέρου: Σημαντικός ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο καφές – Τι ανακάλυψαν

Κορονοϊός: Τι σπουδαίο πετυχαίνει η ασπιρίνη – Αλλάζουν τα δεδομένα

Ποιοι πρέπει και ποιοι απαγορεύεται να παίρνουν ασπιρίνη κάθε μέρα “προληπτικά”