Κορονοϊός: Τι έδειξε έρευνα για όσους παίρνουν ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, ή άλλα ΜΣΑΦ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Μια μεγάλη νέα μελέτη δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη αυξάνει την ευπάθεια των ανθρώπων σε μόλυνση από το νέο κορονοϊό.

[ Κορονοϊός ] Επειδή οι πρώτες αναφορές είχαν δείξει μία πιθανή τέτοια σύνδεση, ερευνητές χρησιμοποίησαν την εφαρμογή smartphone “COVID Symptom Study” για να συλλέξουν εθελοντικά στοιχεία από 2,7 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Τα στοιχεία αφορούσαν τη χρήση ασπιρίνης και άλλων ΜΣΑΦ, καθώς και για τα συμπτώματα του κορονοϊού, τα τεστ για COVID -19 και το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης.

Σχεδόν 9.000 συμμετέχοντες ανέφεραν θετικό τεστ COVID-19 κατά τη διάρκεια της μελέτης, σύμφωνα με μια έκθεση που προδημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα medRxiv.

Κορονοϊός: Τι έδειξε η έρευνα για τα ΜΣΑΦ και την COVID-19

Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων για ληφθούν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής των ατόμων, άλλων ασθενειών και συμπτωμάτων, διαπιστώθηκε ότι η τακτική χρήση ΜΣΑΦ δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό.

«Υπήρξαν αρχικά παρατεταμένες ανησυχίες ότι η συχνή χρήση ΜΣΑΦ θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19 ή να επιδεινώσει την πορεία της νόσου μεταξύ των ασθενών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Andrew Chan, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοια συσχέτιση και οι αρχικές ανησυχίες οφείλονταν πιθανώς στο γεγονός ότι τα άτομα με άλλους παράγοντες κινδύνου για COVID-19, ή συμπτώματα της νόσου ήταν και πιθανότερο να πάρουν ΜΣΑΦ. Δεν υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος», είπε ο ίδιος.

Πηγή: https://www.medscape.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός – Ινδία: Γιατί το 2ο κύμα είναι πολύ χειρότερο – Τι συμβαίνει με τις νέες παραλλαγές

Κορονοϊός: Πώς συνδέεται ο υποθυρεοειδισμός με την ανοσμία λόγω COVID-19

Κορονοϊός: Θέλει προσοχή αν κολλήσετε COVID-19 ανάμεσα στην 1η και 2η δόση του εμβολίου – Τι πρέπει να κάνετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν