Κορονοϊός – Ινδία: Γιατί το 2ο κύμα είναι πολύ χειρότερο – Τι συμβαίνει με τις νέες παραλλαγές

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Σήμερα, η Ινδία σημείωσε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων SARS-CoV-2 που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο: πάνω από 400 χιλιάδες, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται στα 16 εκατομμύρια (δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ) και οι θάνατοι πάνω από 200.000.

[ Κορονοϊός ] Το καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19 έρχεται ένα χρόνο, αφότου η Ινδία επέβαλε έναν από τα πιο σκληρά lockdown στον κόσμο και μόλις τρεις μήνες από τότε που το υπουργείο Υγείας της χώρας δήλωσε ότι οι λοιμώξεις και η θνησιμότητα ήταν σε ιστορικά χαμηλά.

Κορονοϊός – Ινδία: Τι προκαλεί το δεύτερο κύμα πανδημίας COVID-19 και γιατί είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο

Μετά το πρώτο κύμα, οι άνθρωποι χαλάρωσαν στα μέτρα πρόληψης, δήλωσε ο Chandrakant Lahariya, ένας επιδημιολόγος που βοήθησε στη σύνταξη της εθνικής πολιτικής για τα εμβόλια της Ινδίας. “Σε μερικές από τις πιο πληγείσες πολιτείες, όπως το Δελχί και την Μαχαράστρα, η μετάδοση του ιού στην κοινότητα ήταν τόσο αχαλίνωτη που υπήρξαν αρκετά τοπικά κύματα, είπε. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης εστιασαν στην ανεπαρκή κοινωνική απόσταση και στην χαλάρωση στην χρήση μάσκας, μαζί με μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις για τις πρόσφατες εκλογές και θρησκευτικά γεγονότα, όπως το Kumbh Mela, στο οποίο εκατοντάδες χιλιάδες Ινδουιστές συγκεντρώνονται στον ποταμό Γάγγη.

“Η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς από αυτό που φαινόταν να είναι το τέλος του πρώτου κύματος”, δήλωσε ο V Raman Kutty, επιδημιολόγος και επίτιμος πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Health Action by People. Άνοιξαν εμπορικά κέντρα και θέατρα, υπήρχαν αθλητικές εκδηλώσεις, εκλογές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Οι πολιτικοί προέβησαν ακόμη και στον μη υποστηριζόμενο ισχυρισμό, ότι η Ινδία νίκησε την πανδημία”.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Infectious Diseases τον Δεκέμβριο του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός μετάδοσης μειώθηκε σημαντικά κατά το πρώτο lockdown, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό ήταν μόνο ένα προσωρινό μέτρο για την εξάλειψη των εστιών μετάδοσης. Οι συγγραφείς πρότειναν την αύξηση των τεστ και την απομόνωση για την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων, ωστόσο το ποσοστό τεστ στην Ινδία παραμένει από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Οι συγκρίσεις είναι δύσκολες, καθώς η Ινδία δεν δημοσιεύει καθημερινά αριθμούς τεστ για ολόκληρη τη χώρα, αλλά το υπουργείο Υγείας είπε ότι συνολικά 1,75 εκατομμύρια δείγματα είχαν υποβληθεί σε δοκιμή PCR έως τις 27 Απριλίου. Η Ινδία έχει 1,366 δισ. πληθυσμό. Κατ’ αντιπαράσταση, το Ηνωμένο Βασίλειο με πληθυσμό 66,6 εκατ. (20 φορές κάτω από την Ινδία) πραγματοποιεί 500.000 τεστ PCR την ημέρα!

Επιπροσθέτως, υπάρχει το ζήτημα της υποδομής υγείας της Ινδίας, το οποίο ήταν ήδη προβληματικό και πριν από την πανδημία. Τώρα κατακλύζεται.

Στις 11 Μαΐου 2020, αμέσως μετά την άρση του πρώτου κλειδώματος, το κυβερνητικό think tank NITI Aayog ανέλυσε την απόκριση της χώρας στην πανδημία COVID-19. Βρήκε μια σοβαρή έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού όπως τα τεστ, τα μέσα προσωπικής προστασίας (PPE), οι μάσκες και οι αναπνευστήρες. Σημείωσε επίσης την μακροχρόνια έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης έκτακτης ανάγκης και την έλλειψη επαγγελματιών: η αναλογία των γιατρών προς τους ασθενείς καταγράφηκε σε 1:1.445 και των νοσοκομειακών κλινών προς ασθενείς σε 0,7:1.000, με αναλογία αναπνευστήρων προς πληθυσμό 40.000 προς 1,366 δισεκατομμύρια!

Σε αυτό το δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ινδία, ιατρικές προμήθειες και η συσκευές οξυγόνου αποστέλλονται από 15 χώρες και διεθνείς οργανισμούς βοήθειας όπως η Unicef. Με το παρακάτω μήνυμα στο twitter η πρεσβεία της χώρας ευχαριστεί την συνδρομή της Ελλάδας στην αποστολή βοήθειας:

Η Devi Prakash Shetty, καρδιοχειρουργός και πρόεδρος και της αλυσίδας ιατρικών κέντρων Narayana Health, εκτιμά ότι η Ινδία θα χρειαστεί περίπου 500.000 κρεβάτια ΜΕΘ και 350.000 άτομα ιατρικό προσωπικό τις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν διαθέτει μόνο 90.000 κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία είναι σχεδόν πλήρως εξοπλισμένα.

Η Ινδία παλεύει, επίσης, να εμβολιάσει τον πληθυσμό του 1,366 δισεκατομμυρίων πολιτών, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές ικανότητες φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο.

Κορονοϊός – Ινδία: Γιατί μειώθηκαν οι μολύνσεις COVID-19 στις αρχές του 2021

Αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά ο Kutty λέει ότι ήταν πιθανό να είναι ζήτημα «μαγειρέματος» των αριθμών του πρώτου κύματος. Σημείωσε ότι “το ποσοστό θετικών τεστ έπεσε τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, οπότε υποθέσαμε ότι υπήρξε μείωση των λοιμώξεων”.

Όμως οι καθαυτοί αριθμοί των τεστ δεν μπορούν να πουν ολόκληρη την ιστορία. “Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία στην Ινδία συχνά ‘μαγειρεύονται’ για λόγους πολιτικών συμφερόντων και υπήρχε τεράστια πίεση για λιγότερες αναφορές”, δήλωσε ο Kutty, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης έλλειψη διαφάνειας στα στοιχεία για τις λοιμώξεις και τη θνησιμότητα: “Δεν ξέρει κανείς ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτά. Εξαρτάται σίγουρα από τον αριθμό των τεστ που έγιναν και σε πολλές πολιτείες θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν έγιναν αρκετά. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων είναι ένας πιο ισχυρός δείκτης και στο πρώτο κύμα οι θάνατοι φαίνεται να ήταν λιγότεροι σε σύγκριση με άλλες χώρες. Το δεύτερο κύμα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία«.

Με 16 εκατομμύρια αναφερόμενους θανάτους, τα επίσημα στοιχεία στην Ινδία είναι πιθανότατα πολύ χαμηλότερα από τους πραγματικούς αριθμούς, λέει ο Lahariya. “Τα τεστ ήταν περιορισμένα και πάρα πολλοί δεν έκαναν τεστ και εισήλθαν σε νοσοκομεία. Όταν πεθαίνουν αυτοί οι ασθενείς, οι θάνατοι τους δεν καταγράφονται ως θάνατοι COVID-19, είπε, προσθέτοντας ότι ο θάνατος μπορεί επίσης να συμβεί πολύ αργότερα από το εξιτήριο.

Κορονοϊός – Ινδία: Σε τι διαφέρει το δεύτερο κύμα COVID-19 από το πρώτο

Μέχρι πρότινος, επηρεάζονταν μεμονωμένα άτομα, αλλά σήμερα ολόκληρες οικογένειες κολλάνε COVID-19 ταυτόχρονα, δήλωσε ο Lahariya. Ως η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, και με κοινά νοικοκυριά πολλαπλών γενεών, ήταν επόμενο να εμφανιστούν τέτοια φαινόμενα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Global Health τον Φεβρουάριο έδειξε ότι το πρώτο κύμα μόλυνε έως και το 50% των ανθρώπων σε αστικές περιοχές. Το δεύτερο κύμα φαίνεται να εξαπλώνεται περισσότερο σε αγροτικές περιοχές, όπου οι άνθρωποι ταξιδεύουν μακριά για να φτάσουν στα πλησιέστερα κέντρα υγείας. Στο κρατίδιο του Punjab, τα αρχεία υγείας δείχνουν ότι πάνω από το 80% των ασθενών έχουν σοβαρά συμπτώματα μόλις φτάσουν, λόγω των καθυστερήσεων που προκαλούνται από το ταξίδι.

Οι άνθρωποι στην ηλικιακή ομάδα 30-50 ετών που βγαίνουν στη δουλειά φαίνεται επίσης να επηρεάζονται ιδιαίτερα από το νέο κύμα, τουλάχιστον στο Νέο Δελχί. Οι ανέκδοτες αναφορές δείχνουν έναν σαφώς μεγαλύτερο αριθμό θανάτων μεταξύ των νεότερων ανθρώπων αυτήν τη φορά, δήλωσε ο Kutty. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πόσα περισσότερα νεότερα άτομα μολύνονται, επειδή πολλοί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί.

Υπήρξαν αναφορές και για επαναλοιμώξεις. Για παράδειγμα, ο αρχηγός της νότιας πολιτείας Karnataka, B S Yediyurappa, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό δύο φορές σε εννέα μήνες. Σε μια μελέτη 1.300 ατόμων που είχαν βρεθεί θετικά, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο περιοδικό Epidemiology and Infection, το Ινδικό Κέντρο Ιατρικής Έρευνας διαπίστωσε ποσοστό επαναλοιμώξεων 4,5%, με μεγάλο ποσοστό αυτών των ασθενών να είναι ασυμπτωματικοί την πρώτη φορά. «Οι επαναλοιμώξεις θεωρούνταν μέχρι τότε σπάνιες, αλλά σε αυτό το δεύτερο κύμα συνειδητοποιούμε, ότι αυτοί οι αριθμοί είναι υψηλότεροι από ό,τι αρχικά πιστεύαμε«, δήλωσε ο Lahariya.

Κορονοϊός – Ινδία: Ευθύνονται οι νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2;

Οι παραλλαγές που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε Νότια Αφρική (γνωστές ως 20H / 501Y ή B.1.351), Βραζιλία (P.1) και Μ. Βρετανία (B.1.1.7) κυκλοφορούν στην Ινδία, παράλληλα με μια πρόσφατα αναγνωρισμένη ξεχωριστή ινδική παραλλαγή (B. 1.617), η οποία αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο. Όλες αυτές είναι πιθανό να παίζουν ρόλο, αλλά το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ρόλος για την κάθε μία, είναι ακόμα άγνωστο.

“Η παραλλαγή B.1.617 εξαπλώθηκε ραγδαία σε περιοχές της Ινδίας. Έγινε κυρίαρχη παραλλαγή επί άλλων που κυκλοφορούσαν προηγουμένως σε ορισμένα μέρη της χώρας”, δήλωσε ο Ravi Gupta, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, που μελετά αυτές τις παραλλαγές. «Η B.1.1.7 κυριαρχεί σε ορισμένα μέρη και η B.1.617 έχει κυριαρχήσει σε άλλα, υποδηλώνοντας ότι και οι δύο παραλλαγές μπορεί να είναι πιο σοβαρές έναντι των προϋπάρχοντων στελεχών του κορονοϊού».

Οι επιστήμονες ανησυχούν για δύο μεταλλάξεις στο στέλεχος B.1.617 (τις E484K και L452R), οι οποίες τον οδήγησαν να ονομάζεται “στέλεχος διπλής μετάλλαξης”. Ο Gupta είπε ότι η μετάλλαξη L452R βρίσκεται σε μια βασική περιοχή της ακίδας του ιού, η οποία αναγνωρίζεται από τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό ή την μόλυνση. Η παραλλαγή E484K έχει επίσης το ίδιο αποτέλεσμα. “Η ανησυχία είναι ότι και οι δύο μπορεί να έχουν πρόσθετα αποτελέσματα στο να κάνουν τον ιό λιγότερο ευαίσθητο στα αντισώματα, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι απλώς μια υπόθεση εργασίας σε αυτό το στάδιο, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί.

Πηγή: https://www.bmj.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι περιμένουν οι επιστήμονες ότι θα συμβεί το καλοκαίρι με την εξάπλωση της COVID-19

Κορονοϊός: Ποια είναι τα νέα στελέχη στην Ελλάδα που τρομάζουν τους επιστήμονες

Κορονοϊός: Θέλει προσοχή αν κολλήσετε COVID-19 ανάμεσα στην 1η και 2η δόση του εμβολίου – Τι πρέπει να κάνετε

Κορονοϊός: Τι παρατηρείται σχετικά με τις εκ νέου λοίμωξεις μετά από διπλό εμβολιασμό

Κορονοϊός: Αυτές οι τρεις παρενέργειες μετά το εμβόλιο σημαίνουν ότι λειτουργεί