Κορονοϊός: Τι αποτελεσματικότητα έχει το εμβόλιο COVID-19 ανάλογα με το σωματικό βάρος

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Όταν οι ερευνητές άρχισαν να αναπτύσσουν το εμβόλιο COVID-19, ήδη ήξεραν ότι εκείνο για μία παρεμφερή νόσο, την γρίπη H1N1 (ένας ιός, όπως ο CoV-SARS-2) επηρεάζει περισσότερο τους ασθενείς που είναι υπέρβαροι, ή παχύσαρκοι.

[ Κορονοϊός ] Οι ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος 30 ή παραπάνω έχει αποδειχτεί πως αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από τη γρίπη H1N1.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ένας τέτοιος σύνδεσμος. Μια μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill έδειξε ότι το εμβόλιο της γρίπης ήταν λιγότερο αποτελεσματικό σε ασθενείς που είχαν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε μόνο 1.022 συμμετέχοντες, αλλά άλλες μικρές μελέτες δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός με το online εργαλείο του Iatropedia.gr

Πάμε στο σήμερα. Το εμβόλιο για την COVID-19 έχει δημιουργηθεί, δοκιμαστεί σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και τώρα διανέμεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα δεδομένα αφήνουν πολλές υποσχέσεις. Τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια τύπου mRNA προσφέρουν προστασία άνω του 90% από τον νέο κορονοϊό.

Ωστόσο, οι γιατροί και οι ερευνητές έχουν επίγνωση των ευρημάτων του UNC για τη γρίπη Η1Ν1. Η γιατρός Catherine W. Varney από το Κέντρο Νοσοκομείων McKay-Dee, η οποία ειδικεύεται στην ιατρική της παχυσαρκίας, είναι μία από αυτές. Όλοι θέλουμε απάντηση στην ερώτηση:

Τα εμβόλια COVID-19 θα είναι εξίσου αποτελεσματικά σε ασθενείς που έχουν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία;

Τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι όντως θα έχουν. Αλλά θα πρέπει να συλλέξουμε πρόσθετα δεδομένα μετά τον εμβολιασμό πολλών περισσότερων ασθενών.

Κορονοϊός: Τι λέει η έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19

Η απάντηση στο ερώτημα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 σε σχέση με το σωματικό βάρος είναι ζωτικής σημασίας. Οι ενήλικες ασθενείς που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι συγκαταλέγονται στους περισσότερο επηρεασμένους από την COVID-19.

Τα δεδομένα του εμβολίου Pfizer έδειξαν το εξής: το 70% των συμμετεχόντων στη δοκιμή είχαν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, λέει η δρ. Varney. Αυτό δεν έγινε τυχαία, καθώς αυτό είναι το ποσοστό υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων στις ΗΠΑ, όπου και έγιναν οι δοκιμές.

Η COVID-19 έχει αποδειχτεί καταστροφική για την υγεία υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, ιδιαίτερα στους νεότερους ασθενείς. Αρχικά, οι γιατροί πίστευαν ότι οι νεότεροι ασθενείς στο σύνολό τους είχαν μικρότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών λόγω της ηλικίας τους. Αλλά για άτομα κάτω των 50 ετών που έχουν παχυσαρκία, αυτή αναιρεί την προστατευτική επίδραση της ηλικίας, σύμφωνα με την δρ. Varney.

Το εμβόλιο COVID-19 είναι πολλά υποσχόμενο επειδή ενεργοποιεί τα ανοσοκύτταρα Β και Τ.

Αυτά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην μακροπρόθεσμη προστασία από ιούς. Η δραστικότητα και τα επίπεδα των Β κυττάρων έχει αποδειχθεί ότι βρίσκεται χαμηλότερα μετά από λοιμώξεις, τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους που έχουν παχυσαρκία.

Αυτά τα ανοσοκύτταρα μπορούν να παράγουν γρήγορα νέα αντισώματα ακόμη και αν τα επίπεδα αντισωμάτων πέσουν με την πάροδο του χρόνου και απομένουν λίγα από προηγούμενους εμβολιασμούς. Τα αντισώματα εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει σε ένα κύτταρο και να τον μολύνει. Τα κύτταρα Β και Τ καταστρέφουν τα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα και αποτρέπουν την περαιτέρω αναπαραγωγή του και εξάπλωση σε άλλα κύτταρα. Αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για άτομα με παχυσαρκία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως επισημαίνει η δρ. Varney, αν και οι ασθενείς με παχυσαρκία μπορούν να παράγουν επαρκή αντισώματα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι έχουν χαμηλότερο επίπεδο αυτών των κυττάρων Β και Τ μετά από λοίμωξη με τη γρίπη H1N1. Αυτό μπορεί να αλλάξει την τυπική ανοσοαπόκριση, αφήνοντας το σώμα ένα βήμα πίσω μετά την εισβολή του ιού. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν αυτή η μειωμένη ανοσοαπόκριση υπάρχει επίσης μετά από μόλυνση με τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Και εξαιτίας αυτού, θέλουμε να μάθουμε αν το εμβόλιο για την προκύπτουσα νόσο COVID-19 θα είναι εξίσου αποτελεσματικό σε ασθενείς με παχυσαρκία, για το ίδιο χρονικό διάστημα που θα είναι και για όσους δεν πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Κορονοϊός: Το εμβόλιο COVID-19 εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για όλους

Ακόμη και με αυτήν την ανησυχία, οι ασθενείς που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι θα πρέπει να κάνουν ούτως ή άλλως το εμβόλιο COVID-19, είπε η δρ. Varney. Ακόμα και για εκείνους τους ασθενείς με παχυσαρκία που κάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης αλλά κολλάνε γρίπη, υπάρχει σχεδόν 40% μείωση στην πιθανότητα νοσηλείας και 82% μείωση για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Εν ολίγοις, τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν από την Pfizer και τον FDA δείχνουν ότι το εμβόλιο COVID-19 δεν ήταν μόνο αποτελεσματικό στους συμμετέχοντες στις δοκιμές στο σύνολό τους, αλλά συγκεκριμένα και σε ασθενείς με παχυσαρκία.

Είναι ενθαρρυντικό το ότι η Pfizer ήθελε να δείξει ότι το εμβόλιο ήταν εξίσου αποτελεσματικό σε όσους έχουν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και τώρα σχεδιάζουν μελέτες που θα το διευθετούν αυτό.

Κορονοϊός: Συμπεριφορές που θα βοηθήσουν τα παχύσαρκα άτομα σχετικά με το εμβόλιο COVID-19

Σύμφωνα με τη δρ. Varney, δύο πράγματα μπορεί να ενθαρρύνουν άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία να ασκηθούν και να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες:

  1. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της τακτικής άσκησης πριν από την λήψη εμβολίου και της απόκρισης στο εμβόλιο. Υπολογίζεται ότι έτσι παράγονται έως και τέσσερις φορές περισσότερα αντισώματα μετά την έκθεση σε έναν ιό ή βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι τα αντισώματα είναι περισσότερα σε εκείνους που ασκούνταν πριν από τη χορήγηση εμβολίων σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν.
  2. Επίσης, φαίνεται ότι ο τύπος και η ποσότητα των βακτηρίων του εντέρου (μικροβίωμα) μπορεί να επηρεάσουν την απόκριση του εμβολίου. Τα τρόφιμα που περιέχουν πρεβιοτικά και προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν και σε άλλες ασθένειες πρόληψης και θεραπείας.

Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει με τα προβιοτικά και το αδυνάτισμα – Σε ποιες τροφές υπάρχουν

Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα προτού ξέρουμε ακριβώς το πώς οι ασθενείς με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία ανταποκρίνονται στα εμβόλια COVID-19 σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αλλά αυτά τα δεδομένα έρχονται γρήγορα. Ακόμα και τώρα, αν κοιτάξουμε πίσω θα εκπλαγούμε από όλα όσα έχουμε μάθει για την COVID-19 μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Από αυτήν την έρευνα θα προκύψει η γνώση που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο τρόπο παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε όλους, υποστηρίζει η δρ. Varney.

Πηγές: https://theconversation.com, https://www.sciencetimes.com, https://www.miamiherald.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Διπλάσια η πιθανότητα να κολλήσετε COVID-19 αν έχετε ήδη αυτό

Κορονοϊός: Γιατί μπορεί να νιώσετε χειρότερα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Κορονοϊός: Σοκ για όσους έχουν ρευματοπάθειες – Εκτοξεύεται η πιθανότητα θανάτου από COVID-19

Κορονοϊός: Προκαλεί άλλη σοβαρή νόσο για όλη την ζωή; Δείτε τι παρατηρείται με τους ιαθέντες

Κορονοϊός: Επηρεάζει (και) το σπέρμα! Τι βρήκαν οι επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν