Κορονοϊός: Διπλάσια η πιθανότητα να κολλήσετε COVID-19 αν έχετε ήδη αυτό

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Καθώς η πανδημία επιμένει, η επιστημονική κοινότητα ανέπτυξε σιγά-σιγά μια καλύτερη κατανόηση του ποιος είναι πιο ευάλωτος στη νόσο COVID-19.

[ Κορονοϊός ] Ωστόσο, αν και η ηλικία και ορισμένα υποκείμενα νοσήματα έχουν από καιρό προσδιοριστεί ως παράγοντες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή COVID-19, που απαιτεί νοσηλεία, γίνονται διαρκώς νέες ανακαλύψεις σχετικά με το ποια μέλη του πληθυσμού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Τώρα, μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve έδειξε, ότι τα άτομα με άνοια (νόσος Alzheimer) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουν COVID-19 από εκείνα χωρίς άνοια.

Κορονοϊός: Οι ασθενείς με άνοια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s Association, ανέλυσε τα αρχεία υγείας 61,9 εκατομμυρίων ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 21 Αυγούστου 2020. Το σύνολο δεδομένων που εξετάστηκε για την μελέτη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε έρευνα για την COVID-19, καλύπτοντας το ένα πέμπτο του πληθυσμού των ΗΠΑ με πληροφορίες από 317.000 παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και 360 νοσοκομεία και από τις 50 πολιτείες, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 810 ασθενείς είχαν άνοια από μια ομάδα 15.770 που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Αφότου ελήφθησαν υπόψη δημογραφικοί παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία και η φυλή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι:

  • οι ασθενείς με άνοια είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν COVID-19
  • ο αριθμός αυτός περιορίζεται ελαφρώς στις δύο φορές πιο πιθανό, όταν συνυπολογίστηκαν άλλες παράμετροι

Κορονοϊός: Οι ασθενείς με άνοια είδαν επίσης χειρότερα αποτελέσματα στην έκβαση της COVID-19

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης ποσοστά νοσοκομειακής περίθαλψης και θανάτου γι’ αυτό το υποσύνολο ασθενών COVID-19. Βρήκαν ότι, σε σύγκριση με ασθενείς COVID-19 που δεν είχαν άνοια:

  • οι ασθενείς με άνοια που κόλλησαν κορονοϊό είχαν επίσης 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και
  • ήταν 4,4 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν

«Είναι αρκετά πειστικό να υποδηλώνουμε ότι υπάρχει κάτι για την άνοια που σε κάνει πιο ευάλωτο», δήλωσε η δρ. Kristine Yaffe, καθηγήτρια νευρολογίας και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Κορονοϊός: Οι ερευνητές πιστεύουν ότι συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης αυξάνουν τον κίνδυνο για τα άτομα με άνοια

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς με άνοια ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να κολλήσουν κοροναϊό βρίσκεται στο καθημερινό τους περιβάλλον.

«Οι άνθρωποι με άνοια εξαρτώνται περισσότερο από όσους βρίσκονται γύρω τους για να τηρήσουν τα προσωπικά μέτρα ασφάλειας, όπως το να θυμούνται να φορούν μάσκα και να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις. Υπάρχει η γνωστική εξασθένηση και το γεγονός ότι κινδυνεύουν περισσότερο κοινωνικά«, δήλωσε ο δρ. Kenneth Langa, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που δεν ήταν συμμετείχε στην μελέτη.

Πηγές: https://www.nytimes.com, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Γιατί μπορεί να νιώσετε χειρότερα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Κορονοϊός: Σοκ για όσους έχουν ρευματοπάθειες – Εκτοξεύεται η πιθανότητα θανάτου από COVID-19

Κορονοϊός: Προκαλεί άλλη σοβαρή νόσο για όλη την ζωή; Δείτε τι παρατηρείται με τους ιαθέντες

Κορονοϊός: Επηρεάζει (και) το σπέρμα! Τι βρήκαν οι επιστήμονες