Κορονοϊός: Τα συμπτώματα που ένιωσαν 3.500 ασθενείς από το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μ. Βρετανίας – Σε τι διαφέρουν από τα γνωστά

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Ο πυρετός, η δύσπνοια, ο επίμονος βήχας και η απώλεια ή αλλαγή γεύσης και όσφρησης είναι τα γνωστά βασικά συμπτώματα της νόσους COVID-19.

Ο κορονοϊός προκαλεί τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα στην πλειοψηφία των ανθρώπων που μολύνει.

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Κεντ της Αγγλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεταδίδεται πιο εύκολα από την προηγούμενη μορφή του ιού και έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που οδήγησαν στο τρέχον lockdown.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο μεταλλαγμένος κορονοϊός θα αποδειχτεί πιο θανατηφόρος από άλλες παραλλαγές, αν και τα δεδομένα δεν είναι αρκετά ισχυρά ακόμη για να ειπωθεί κάτι τέτοιο με επιστημονική βεβαιότητα.

Μεταλλαγμένος κορονοϊός από την Μ. Βρετανία: Σε τι διαφέρουν τα συμπτώματα της νέας μορφής COVID-19

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) αναφέρει ότι ο βήχας, η κόπωση, ο πονόλαιμος και ο μυϊκός πόνος είναι πιο συχνά σε άτομα που βρέθηκαν θετικά στη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ευρήματα του ONS βασίζονται σε θετικά τεστ από ένα τυχαίο δείγμα 6.000 ατόμων στην Αγγλία, σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσίευσε χθες.

Η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι ελαφρώς λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν εκείνους με τη νέα μορφή του ιού. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα.

Η ανάλυση του ONS εξέτασε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από άτομα έως και μια εβδομάδα πριν βρεθούν θετικά στον μεταλλαγμένο κορονοϊό, σε σύγκριση με άτομα που ήταν θετικά στην παλιά, γνωστή παραλλαγή. Η έρευνα εστίασε στα αποτελέσματα δύο μηνών, από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μεταλλαγμένος κορονοϊός εμφανίζει θετικά δύο γονίδια και όχι τρία στα σχετικά τεστ.

Από μια ομάδα περίπου 3.500 ατόμων που είχαν τον μεταλλαγμένο κορονοϊό:

  • Το 35% είπε ότι είχε βήχα
  • Το 32% είχε κόπωση
  • Το 25% είχε μυϊκούς πόνους
  • Το 21,8% είχε πονόλαιμο

Από μια ομάδα 2.500 ατόμων με την παλιά, γνωστή μορφή του κορονοϊού:

  • Το 28% είχε βήχα
  • Το 29% είχε κόπωση
  • Το 21% είχε μυϊκούς πόνους και πόνους
  • Το 19% είχε πονόλαιμο

Επίσης:

  • Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 16% αυτών με τη νέα μετάλλαξη παρουσίασαν απώλεια της αίσθησης της γεύσης τους, ενώ το 15% έχασε την αίσθηση της όσφρησης. Αυτά τα ποσοστά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα για άτομα με την παλιά παραλλαγή του κορονοϊού (18% και για τα δύο).
  • Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα επίπεδα πονοκεφάλων, δύσπνοιας, ή διάρροιας και έμετου και στις δύο ομάδες.

Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός συνδέεται με υψηλότερο ιικό φορτίο

Ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο του Warwick, δήλωσε ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού είχε 23 αλλαγές σε σύγκριση με τον αρχικό ιό της Wuhan στην Κίνα.

«Μερικές από αυτές τις αλλαγές σε διαφορετικά μέρη του ιού θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος και επίσης να επηρεάσουν το εύρος των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την COVID-19″, είπε.

Οι μολυσμένοι με τον μεταλλαγμένο κορονοϊό άνθρωποι φαίνεται να παράγουν περισσότερο ιό και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο διαδεδομένη λοίμωξη μέσα στο σώμα «κάτι που ίσως εξηγεί τα αυξημένα ποσοστά βήχα, μυϊκών πόνων και κόπωσης», πρόσθεσε ο καθηγητής Young.

Πηγή: https://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Η COVID-19 θα είναι εποχική νόσος σαν τη γρίπη έδειξε έρευνα παγκόσμιας κλίμακας!

Εμβόλιο Moderna COVID-19: Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ το κάνουν σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.!

Κορονοϊός: Προσοχή αν έχετε καθαριστή/ιονιστή αέρα στο σπίτι! Τι δείχνει νέα έρευνα για την χρήση τους

Κορονοϊός: Τα άγνωστα συμπτώματα που δείχνουν ότι είστε μολυσμένοι