Κορωνοϊός: Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια από τη νοσηλεία όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτει ανά πάθηση μια νέα μελέτη. Ποιοι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς αποκομίζουν τη μεγαλύτερη προστασία από τον εμβολιασμό και ποιοι την μικρότερη. Τι μπορούν να κάνουν.

Τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο η προστασία που παρέχουν δεν είναι εξίσου ισχυρή σε όλους. Ούτε είναι τόσο ισχυρή, όσο σε ανθρώπους με υγιές ανοσοποιητικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την σύσταση να κάνουν άμεσα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι την τρίτη δόση από τα εμβόλια, λένε οι ερευνητές. Ενισχύει επίσης την άποψη ότι μπορεί να χρειαστούν και τέταρτη δόση, γράφουν οι New York Times.

Η νέα μελέτη διεξήχθη στις ΗΠΑ, σε σχεδόν 90.000 ενήλικες, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν το 2021 σε 187 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Οι 20.101 εξ αυτών είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι σχεδόν 40.000 από τους εθελοντές της μελέτης ήταν πλήρως εμβολιασμένοι κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν 10.564 (ποσοστό 53%) από τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Τα εμβόλια που είχαν κάνει ήταν αυτά των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Δύο δόσεις από οποιοδήποτε από τα δύο εμβόλια διαπιστώθηκε ότι μείωναν κατά 77% τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Η προστασία αυτή είναι σημαντική, αναφέρουν επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα. Ωστόσο στους ασθενείς με υγιές ανοσοποιητικό, η αντίστοιχη προστασία ήταν 90%.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το εμβόλιο της Moderna παρείχε περισσότερη προστασία στους ανοσοκατεσταλμένους, απ’ ό,τι εκείνο της Pfizer.

Η προστασία ανά πάθηση

Επιπλέον, ορισμένες υποομάδες των ασθενών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, είχαν πιο αδύναμη ανοσοποιητική αντίδραση στα εμβόλια απ’ όση οι υπόλοιποι ασθενείς. Αυτό ίσχυε κυρίως για τους ασθενείς που είχαν κάνει μεταμόσχευση οργάνου ή βλαστοκυττάρων. Οι ασθενείς αυτοί λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, για να μην απορρίψει ο οργανισμός τους το μόσχευμα.

Ειδικότερα, από τους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό της νέας μελέτης:

  • Οι 8.887 (το 44%) έπασχαν από καρκίνο κάποιου συμπαγούς οργάνου (π.χ. καρκίνο του πνεύμονα)
  • Οι 2.790 (το 14%) έπασχαν από αιματολογική κακοήθεια (π.χ. λευχαιμία)
  • Οι 5.024 (το 25%) από ρευματική ή φλεγμονώδη νόσο
  • Οι 6.380 (το 32%) από κάποια άλλη ανοσοανεπάρκεια
  • Οι 1.416 (το 7%) είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου ή βλαστικών κυττάρων

Πολλοί ασθενείς έπασχαν από περισσότερες από μία καταστάσεις που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η προστασία που παρείχαν τα εμβόλια κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός σε αυτούς τους ασθενείς ήταν:

  • 81% σε όσους έπασχαν από ρευματική ή φλεγμονώδη νόσο
  • 79% σε όσους έπασχαν από καρκίνο συμπαγούς οργάνου
  • 74% σε όσους έπασχαν από αιματολογική κακοήθεια
  • 73% σε όσους έπασχαν από άλλη ανοσοανεπάρκεια
  • 59% σε όσους είχαν κάνει μεταμόσχευση

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) που εκδίδουν τα CDC.

Φωτογραφία: iStock