Κορωνοϊός: Πώς να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες μετά τη νόσο. Οδηγίες του Π.Ο.Υ.

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ντύσιμο, το μαγείρεμα, το ντους και άλλες απλές δραστηριότητες. Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αναρρώνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η ανάρρωση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, μόνο απλή δεν είναι, πόσο μάλλον για ανθρώπους οι οποίοι χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Είναι σημαντικό όμως σημαντικό γι’ αυτούς να κινητοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο στη διάρκεια της ανάρρωσής τους. Αυτό δεν είναι εύκολο όταν αισθάνονται πολύ κουρασμένοι, λαχανιασμένοι ή αδύναμοι. Ει μη τι άλλο, ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το πλύσιμο, το ντύσιμο, το μαγείρεμα ή το παιχνίδι, χρειάζονται ενέργεια.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσετε την δύσπνοια. Τι συνιστά ο ΠΟΥ

Πώς να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες στην κατάποση μετά την Covid-19. Οι οδηγίες του ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Πώς να νικήσετε στρες, άγχος, κατάθλιψη. Τι συνιστά ο Π.Ο.Υ.

Μετά από μια σοβαρή ασθένεια, όπως αυτή που προκαλεί ο κορωνοϊός, οι ασθενείς δεν έχουν την ίδια ενέργεια που είχαν πριν νοσήσουν. Φυσικό είναι, επομένως, να χρειάζεται να προσπαθούν περισσότερο για να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τι να κάνετε

Αν η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σας έχει αφήσει εξαντλημένους, αδύναμους ή σας προκαλεί λαχάνιασμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να δοκιμάσετε τις εξής τεχνικές:

  • Αναπροσαρμόστε τις προσδοκίες σας. Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους κάθε ημέρα, με βάση το πώς νιώθετε. Όταν είστε πολύ κουρασμένοι, λαχανιασμένοι ή αδύναμοι, ακόμη και το να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να πλυθείτε και να ντυθείτε είναι κατόρθωμα.
  • Να φυλάτε δυνάμεις. Προσπαθήστε να κάνετε σε καθιστή θέση όσο περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες μπορείτε (π.χ. ντους, ντύσιμο, μαγείρεμα). Έως ότου ανακτήσετε τις δυνάμεις σας, μην κάνετε καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν να στέκεστε και να σκύβετε για πολλή ώρα. Ούτε να ασχολήστε με δραστηριότητες που απαιτούν να τεντώνεστε ή να στηρίζεστε στα γόνατα.
  • Μην βιάζεστε. Να κινήστε χαλαρά και να προσπαθείτε να εναλλάσσετε τις δύσκολες καθημερινές δραστηριότητες με εύκολες. Μπορεί να χρειασθεί να προγραμματίζετε χρόνο για ξεκούραση μέσα στην ημέρα.
  • Δεχθείτε βοήθεια για τις καθημερινές δραστηριότητες που σας δυσκολεύουν. Η φροντίδα των παιδιών, τα ψώνια, το μαγείρεμα, η οδήγηση μπορεί να είναι δύσκολες δραστηριότητες. Να αποδέχεστε τις προσφορές για βοήθεια. Να ενημερώνετε επίσης τους άλλους για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να σας βοηθήσουν. Υπηρεσίες, όπως η παράδοση τροφίμων στο σπίτι και η παραγγελία έτοιμου φαγητού, μπορεί να φανούν χρήσιμες ενόσω αναρρώνετε από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.
  • Ανακτήστε κάθε δραστηριότητα στην ώρα της. Μην προσπαθήσετε να ανακτήσετε πλήρως την καθημερινότητά σας, εάν δεν νιώθετε έτοιμοι. Μπορεί να χρειασθεί να μιλήσετε με τον εργοδότη σας για σταδιακή επιστροφή στην εργασία σας, αναλαμβάνοντας ένα ρόλο που είναι πιο εύκολος για εσάς. Μπορεί ακόμα να χρειασθείτε βοήθεια με τα παιδιά και να επιστρέψετε εν καιρώ στα χόμπι σας.