Κορωνοϊός: Μην κρατάτε την ανάσα σας για να δείτε αν έχετε COVID-19

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα μύθους για τον κορωνοϊό, που προτείνουν «απλούς τρόπους» για να εξακριβώσει κανείς μόνος του αν έχει προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό ή όχι. Το κράτημα της αναπνοής είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός COVID-19, εξακολουθεί να επελαύνει στον πλανήτη, αρρωσταίνοντας βαριά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε ημέρα. Παρά τη σοβαρότητά της όμως και τις εκτενείς ενημερωτικές εκστρατείες, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν διάφορους μύθους για τον ιό και τη νόσο COVID-19.

Ένας από αυτούς, ο οποίος μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος, είναι ότι αν κάποιος μπορεί να κρατάει την ανάσα του για 10 δευτερόλεπτα, χωρίς να «πνιγεί» και χωρίς να νιώσει δυσφορία, δεν μπορεί να έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ο μύθος αυτός πρωτοεμφανίστηκε την περασμένη άνοιξη. Η «λογική» πίσω από αυτόν ήταν η εξής: αφού ο κορωνοϊός προκαλεί βήχα και δύσπνοια, όποιος πάσχει από αυτόν δεν μπορεί να κρατήσει την ανάσα του χωρίς να αρχίσει να βήχει.

«Δεν ξέρω καν τι να πω για να σχολιάσω αυτή την θεωρία», λέει η Dr. Amy Edwards, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλήβελαντ. «Είναι σκέτη ανοησία. Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να αποδείξει όποιος το κάνει αυτό είναι ότι τη δεδομένη στιγμή δεν έχει κρίση βήχα».

Όπως εξηγεί η Dr. Edwards, είναι γεγονός πως ο βήχας και η δύσπνοια αποτελούν αρκετά συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο πολλοί πάσχοντες από Covid-19, είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Άλλοι έχουν ήπια συμπτωματολογία, που δεν συμπεριλαμβάνει τη δύσπνοια. Και κάποιοι άλλοι έχουν διακοπτόμενο βήχα.

«Σίγουρα όποιος νοσεί βαριά από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και έχει δύσπνοια, δεν μπορεί να κρατήσει την ανάσα του», προσθέτει. «Αυτό όμως δεν συνεπάγεται πως όποιος κρατάει την ανάσα του, είναι υγιής». Πόσο μάλλον που μελέτες έχουν εντοπίσει ενδείξεις πνευμονικής βλάβης ακόμα και σε ασυμπτωματικούς πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Επειδή, όμως, η αφέλεια πολλών ανθρώπων είναι μεγάλη, ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έσπευσε να καταρρίψει αυτό τον μύθο. Σε ανάρτησή του αναφέρει: «Τα πιο συχνά συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι ξηρός βήχας, κόπωση και πυρετός. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν πιο σοβαρή νόσο COVID-19, όπως πνευμονία. Ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιωθεί αν ο κορωνοϊός έχει μολύνει ένα άτομο ή όχι, είναι με εργαστηριακή εξέταση. Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτό με αυτή την άσκηση αναπνοής, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι επικίνδυνη».

κορωνοϊός

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχωρά ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας πως καμία νόσος των πνευμόνων δεν μπορεί να αποκλειστεί με το κράτημα της αναπνοής.

Με άλλα λόγια, αν κρατάτε την ανάσα σας με άνεση για 10 δευτερόλεπτα, μπράβο σας. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τα 5 συμπτώματα που οι ασθενείς με μακρά COVID δεν μπορούν να ξεπεράσουν

Κορονοϊός: Γίνεται να έχεις COVID-19 χωρίς να κάνεις πυρετό;

Κορονοϊός: Αν έχετε αυτές τις παθήσεις, το εμβόλιο COVID-19 ίσως δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό

Κορονοϊός: Αν κάνετε αυτό στην μάσκα είστε πιο ασφαλείς λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός: Πότε ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα COVID-19