Κορονοϊός: Πότε ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα COVID-19

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Ο μέσος άνθρωπος παθαίνει δύο έως τέσσερα κρυολογήματα ετησίως. Αν δεν έχετε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο ή είστε λίγο άτυχοι (ή και τα δύο), μπορεί επίσης να περάσετε γρίπη. Υπό κανονικές συνθήκες, τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις ασθένειες είναι δυσάρεστα, αλλά συνήθως δεν αποτελούν πηγή μεγαλύτερου άγχους.

Αλλά με όσα μας προκάλεσε ο κορονοϊός το 2020, κανένα τέτοιο σύμπτωμα δεν περνάει απαρατήρητο. Ακόμη και κάτι τόσο κοινό όσο ένας πονοκέφαλος μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Εξάλλου, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο πονοκέφαλος είναι το πιο κοινό νευρολογικό σύμπτωμα της COVID-19.

Αλλά πώς μπορείτε να διακρίνετε πότε ο πονοκέφαλος είναι κάτι κοινό και πότε σχετίζεται με την COVID-19; Αν και οι γιατροί εξακολουθούν να αναλύουν τα διακριτικά χαρακτηριστικά ενός πονοκέφαλου λόγω COVID-19, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Headache and Pain ρίχνει λίγο φως στο θέμα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία ερεύνησαν 3.196 ασθενείς χωρίς COVID-19 και 262 ασθενείς με επιβεβαιωμένη διάγνωση COVID-19 σχετικά με τα συμπτώματά τους. Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά σημάδια ότι ο πονοκέφαλος οφείλεται σε COVID-19.

Κορονοϊός: Τα 4 σημάδια ότι ο πονοκέφαλος οφείλεται στην COVID-19

Ο πονοκέφαλος μοιάζε να είναι “παλλόμενος”

Όταν ο πόνος είναι “σαν να έχει παλμό” με αυξομειώσεις στην ένταση που διαρκούν δευτερόλεπτα, τότε αυτή η παλλόμενη, επώδυνη αίσθηση, είναι το είδος πονοκεφάλου που οι ερευνητές παρατήρησαν ότι συνδέεται δυσανάλογα συχνά με την COVID-19.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πονοκέφαλοι από COVID-19 «έδειξαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως παλλόμενη πίεση και ένταση και ακόμη και αίσθηση σαν μαχαιριές στο κεφάλι«. Οι ήπιες κεφαλαλγίες συσχετίστηκαν λιγότερο συχνά με τον κορονοϊό.

Ο πονοκέφαλος διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πονοκέφαλοι που επιμένουν για τουλάχιστον τρεις ημέρες είναι πιθανότερο να είναι αποτέλεσμα COVID-19 συγκριτικά με εκείνους που υποχωρούν νωρίτερα: Πάνω από το 10% των θετικών σε COVID-19 ερωτηθέντων ανέφεραν αυτήν ως ελάχιστη διάρκεια, σε σύγκριση με μόλις 4% των ασθενών των οποίων οι πονοκέφαλοι δεν σχετίζονταν με την COVID-19.

Όσοι έχουν κορονοϊό μπορεί επίσης να παρουσιάσουν πονοκεφάλους με μικρότερη ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειάς τους, αλλά συνήθως αυτό συνδέεται με τη σωματική πίεση του έντονου βήχα.

Αντιμετωπίζετε επίσης ανοσμία, αγευσία ή/και γαστρεντερικά συμπτώματα

Αν και ο πονοκέφαλος μερικές φορές εμφανίζεται ως ένα από τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού, υπάρχουν δύο άλλοι τύποι συμπτωμάτων που συχνά ακολουθούν. «Οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την COVID-19 συσχετίστηκαν στενότερα με την ανοσμία, την αγευσία και με γαστρεντερικά προβλήματα«, αναφέρεται στην μελέτη.

Εάν παρατηρήσετε ότι ο πονοκέφαλός σας συνδυάζεται με ακόμη και ήπιες επαναλήψεις αυτών των συμπτωμάτων, είναι σίγουρα ώρα να κάνετε τεστ για COVID-19.

Ο πονοκέφαλος είναι ανθεκτικός στα παυσίπονα

Μερικές φορές ακόμη και ένας πονοκέφαλος από COVID-19 θα ανταποκριθεί σε παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχέση μεταξύ των ανθεκτικών στα παυσίπονα πονοκεφάλων και μιας διάγνωσης COVID-19. Εάν ο πονοκέφαλός σας επιμένει παρά τα αναλγητικά φάρμακα που παίρνετε, θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα σημάδι κορονοϊού.

Πηγή: https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει στο 76% των ασθενών COVID-19 έξι μήνες μετά την μόλυνση

Κορονοϊός: Η έλλειψη συγκεκριμένης βιταμίνης συνδέεται με σοβαρή COVID-19

Κορονοϊός: Τρία συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα που είναι σημάδια σοβαρής COVID-19

Κορονοϊός: Όποιος περνάει αυτά τα 4 συμπτώματα, έχει ανοσία για περισσότερο καιρό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν