Κορονοϊός: Η έλλειψη συγκεκριμένης βιταμίνης συνδέεται με σοβαρή COVID-19

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Η αποτελεσματική προστασία του εαυτού σας από τον κορονοϊό απαιτεί απλά και βασικά πράγματα: να φοράτε μάσκα προσώπου, να πλένετε τα χέρια σας και να τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις σε δημόσιους χώρους.

Αλλά σε αυτό το σημείο της πανδημίας που προκάλεσε ο κορονοϊός, οι ερευνητές έχουν καταφέρει επίσης να προσδιορίσουν και άλλες παραμέτρους στην προστασία από την COVID-19. Μία από αυτές είναι η διατροφή και συγκεκριμένα οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που παίρνουμε καθημερινά.

Κορονοϊός: “Κλειδί” η βιταμίνη Κ στην εξέλιξη της COVID-19

Χάρη σε μια πρόσφατη μελέτη, φαίνεται ότι η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρή COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη Κ προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο συμπληρωμάτων, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου.

Η έρευνα διεξήχθη στη Δανία, αλλά προς το παρόν έχει απλά προδημοσιευθεί στην επιστημονική πλατφόρμα medrvix. Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα βιταμίνης Κ σε 138 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 με εκείνα από 140 υγιείς ανθρώπους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν επίπεδα βιταμίνης Κ που ήταν κατά μέσο όρο στο ήμισυ των αντιστοίχων της υγιούς ομάδας. Επιπλέον, 43 συμμετέχοντες που πέθαναν από τον κορονοϊό είχαν επίπεδα βιταμίνης Κ που ήταν ακόμη χαμηλότερα.

Οι ερευνητές αναγκάστηκαν να δοκιμάσουν τη θεωρία τους με βάση προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών COVID-19. Επισημαίνουν ότι η βιταμίνη Κ βοηθά το σώμα να διατηρεί υγιή αιμοφόρα αγγεία. Επίσης ενεργοποιεί ένζυμα που βοηθούν στην προστασία του πνευμονικού ιστού. Ως γνωστόν, οι πνεύμονες επηρεάζονται σοβαρά από την COVID-19.

Κορονοϊός: Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην σοβαρότητα, αλλά όχι στην πρόληψή της COVID-19

«Όταν αυτά τα ένζυμα δεν ενεργοποιούνται, οι πνεύμονες δυσλειτουργούν και αυτό ίσως εξηγεί το γιατί οι ασθενείς με COVID-19 με χαμηλά επίπεδα βιταμινών πλήττονται σκληρά από την ασθένεια» ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο δρ. Allan Linneberg, ερευνητής στο Κέντρο Κλινικής Έρευνας και Πρόληψης στο νοσοκομείο Frederiksberg. Ο δρ. Linneberg επεσήμανε επίσης ότι τα ευρήματα της μελέτης ήταν μεν ενδεικτικά για το πώς η βιταμίνη Κ επηρεάζει τους ασθενείς που αναρρώνουν από λοίμωξη, αλλά δεν προστατεύει το άτομο από το να κολλήσει κορονοϊό εξαρχής.

Οι συγγραφείς της μελέτης συστήνουν επίσης την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ και όχι την λήψη συμπληρωμάτων. Τα συμπληρώματα οδηγούν συχνά σε υπερβολική κατανάλωση κάποιου συστατικού.

Βασικές πηγές για βιταμίνη Κ μέσω της διατροφής είναι:

  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι, λάχανο και σπανάκι
  • φυτικά έλαια, όπως canola και σόγια

Πηγές: https://bestlifeonline.com, https://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Επιδεινώνονται οι παρενέργειες αν μετά το εμβόλιο καταναλώσετε αυτό

Κορονοϊός: Μεταδίδεται και από αυτό το σημείο του σώματος. Νέα ευρήματα

Κορονοϊός: Αν μετά το εμβόλιο έχετε πρήξιμο σε ένα από τα τρία σημεία, καλέστε τον γιατρό σας

Κορονοϊός: Αν μετά το εμβόλιο ΔΕΝ έχω παρενέργειες, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μου δεν λειτουργεί σωστά;