Κορωνοϊός: Μεταδίδεται και από αυτό το σημείο του σώματος. Νέα ευρήματα

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Τις πρώτες αποδείξεις ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μόνο από αναπνευστικό και, δευτερευόντως, μάτια βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Πως διεξήχθη η έρευνά τους. Ποια ήταν τα ευρήματά της.

Όλα τα ‘χαμε, αυτό μας έλειπε. Επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν τις πρώτες αποδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εισβάλλει στον οργανισμό μας από ένα ακόμα σημείο του σώματος, εκτός του αναπνευστικού και, δευτερευόντως, των ματιών.

Η σχετική μελέτη επιβεβαιώνει ακόμα ότι το συγκεκριμένο σημείο του σώματος είναι ένα από αυτά που γενικώς μολύνει ο κορωνοϊός. Έτσι, προστίθεται στην μακρά λίστα εκείνων που προσβάλλονται από τον επικίνδυνο ιό, ο οποίος αρχικά είχε θεωρηθεί ως ένας ακόμα ιός του αναπνευστικού. Μερικά από τα όργανα και τους ιστούς που προ πολλού έχουν ενταχθεί στην εν λόγω λίστα είναι:

  • Το ανώτερο αναπνευστικό και οι πνεύμονες
  • Το πεπτικό σύστημα
  • Τα αιμοφόρα αγγεία
  • Οι νεφροί

Το νέο σημείο που προστίθεται σε αυτή τη λίστα είναι το στόμα. Ωστόσο το στόμα αποτελεί ταυτοχρόνως και πύλη εισόδου του ιού στον οργανισμό, λένε οι ερευνητές.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ. Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine, γνώριζαν ήδη ότι το σάλιο μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα κορωνοϊού. Προγενέστερες μελέτες, εξ άλλου, είχαν δείξει ότι η εξέταση του σιέλου είναι εξίσου αξιόπιστη με τα τεστ από τη μύτη στη διάγνωση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Αυτό που δεν ήταν βέβαιο ήταν η προέλευση του κορωνοϊού στο σάλιο. Και αυτό διότι ο κορωνοϊός εντοπιζόταν και στο σάλιο ασθενών χωρίς αναπνευστικά συμπτώματα όπως ο βήχας ή το συνάχι. Πώς έφτανε λοιπόν ως το στόμα;

Η νέα μελέτη

Για να διερευνήσου το θέμα, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστών από το στόμα υγιών εθελοντών και πασχόντων από τη νόσο Covid-19. Άλλοι από τους ασθενείς με Covid-19 είχαν χάσει τη ζωή τους και άλλοι έπασχαν από ήπια ή ασυμπτωματική νόσο.

Η έρευνα έδειξε ότι στο στόμα υπάρχουν ορισμένα κύτταρα που είναι ευάλωτα στη μόλυνση από το νέο κορωνοϊό. Και αυτό διότι διαθέτουν υποδοχείς για δύο βασικές πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στο σώμα. Τα κύτταρα αυτά εντοπίστηκαν:

  • Στους σιελογόνους αδένες
  • Στα ούλα

Ο κορωνοϊός βρέθηκε επίσης σε πολλά δείγματα των σιελογόνων αδένων ασθενών που κατέληξαν λόγω της νόσου Coivid-19. Βρέθηκαν επίσης ορισμένες αλληλουχίες του RNA του κορωνοϊού, που υποδηλώνουν ότι τα στοματικά κύτταρα παρήγαγαν νέες κόπιες του ιού. Οι αλληλουχίες αυτές εντοπίστηκαν στα στοματικά δείγματα και ασθενών με οξεία νόσο Covid-19.

Η έρευνα βρήκε επίσης κύτταρα μολυσμένα με τον κορωνοϊό στα δείγματα από τους ασθενείς με ήπια ή ασυμπτωματική νόσο.

Η μετάδοση του ιού

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το στόμα παίζει ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού στους πνεύμονες ή την πεπτική οδό. Αυτό γίνεται μέσω του σάλιου που περιέχει κύτταρα μολυσμένα από τον επικίνδυνο ιό.

«Όταν ένας ασθενής καταπίνει το μολυσμένο σάλιο του, μεταδίδει τον κορωνοϊό στον λαιμό, τους πνεύμονες, το έντερο», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Kevin Byrd

Τα νέα ευρήματα εξηγούν επίσης γιατί πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια γεύσης, ξηροστομία και φλύκταινες στο στόμα, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους είναι οι πρώτες αποδείξεις για το ρόλο που παίζει το στόμα στη μετάδοση του κορωνοϊού. Επομένως, πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά.