Κορωνοϊός: Για ποια προβλήματα με την ούρηση επικοινωνούμε αμέσως με τον γιατρό

  • Ρούλα Τσουλέα
ούρηση
Οι διαταραχές στην ούρηση μερικές φορές υποκρύπτουν σοβαρά προβλήματα. Επομένως πρέπει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να συμβουλευτούμε αμέσως τον ουρολόγο ιατρό.

Ο κορονοϊός COVID-19 έχει προκαλέσει ριζικές αλλαγές στη ζωή μας. Η παραίνεση των ειδικών είναι να απευθυνόμαστε στους γιατρούς μόνο για επείγοντα περιστατικά. Πώς μπορεί, όμως, να ξέρει ένας ασθενής, αν είναι επείγον ένα πρόβλημα που έχει με την ούρηση;

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πώς να μείνετε υγιείς στο σπίτι – Τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Κορωνοϊός: «Οι νέοι δεν είναι ανίκητοι» – Δραματική έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Κορωνοϊός: Ποιες ηλικίες «προτιμά» ο ιός στην Ελλάδα – Έκθεση του ΕΟΔΥ

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Τα συμπτώματα από την ούρηση κατά κανόνα είναι μη ειδικά, δηλαδή μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες. Ωστόσο πρέπει να τίθενται υπ’ όψιν του ουρολόγου ιατρού. Γιατί; Όπως εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, «ανάμεσα στις πιθανές αιτίες ορισμένων ουρολογικών συμπτωμάτων συμπεριλαμβάνονται μερικές πολύ σοβαρές. Γι’ αυτό τον λόγο, όποιος τα εκδηλώνει πρέπει να τηλεφωνεί αμέσως στον ουρολόγο ιατρό. Είναι πιθανό να πρέπει να κλείσει ραντεβού για έλεγχο».

Μερικά ενδεικτικά συμπτώματα, που πρέπει να σας παρακινήσουν να τηλεφωνήσετε στον ουρολόγο ιατρό, είναι αυτά που παρατίθενται στη συνέχεια. Ο Δρ. Πούλιας εξηγεί τι θα μπορούσαν να υποκρύπτουν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Διακοπή της ούρησης (επίσχεση ούρων)

Κατ’ αυτήν, ο ασθενής δεν μπορεί ξαφνικά να ουρήσει και παρουσιάζει ψηλαφητή διόγκωση της ουροδόχου κύστεως χαμηλά στην κοιλιά (υπερηβική χώρα). Η διόγκωση σύντομα συνοδεύεται από έντονο πόνο.

Απαιτείται η άμεση συμβουλή του ουρολόγου διότι, αν η κατάσταση παραταθεί, υπάρχει κίνδυνος για τη νεφρική λειτουργία. Στις πιθανές αιτίες της επίσχεσης ούρων συμπεριλαμβάνονται μεγάλη υπερτροφία του προστάτη και απόφραξη της ουρήθρας από κάποιο λίθο (πέτρα).

Η επίσχεση ούρων χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με καθετήρα. Αναλόγως με την αιτία της μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία, με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αν οφείλεται σε λιθισιακή απόφραξη της ουρήθρας, πρέπει να αφαιρεθεί η πέτρα (π.χ. με ενδοσκοπική λιθοτριψία).

Πολύ αίμα στα ούρα που επιμένει (διαλείπουσα εμμένουσα αιματουρία)

Αν ένας άνθρωπος δει 2-3 φορές μέσα στην ίδια ημέρα πολύ αίμα στα ούρα του, χωρίς να νιώθει πόνο ή να έχει πυρετό ή άλλα συμπτώματα, πρέπει αμέσως να επικοινωνήσει με τον ουρολόγο ιατρό. Στις πιθανές αιτίες συμπεριλαμβάνονται από λιθίαση του ουροποιητικού έως όγκοι. Η θεραπεία καθορίζεται εξατομικευμένα.

Κολικός νεφρού

Εκδηλώνεται με έντονο πόνο στην περιοχή της μέσης, ο οποίος αντανακλάται στην κοιλιά. Ο πόνος συχνά κάνει τον ασθενή να διπλώνεται στα δύο. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αιματουρία και μερικές φορές με πυρετό.

Χρειάζεται άμεση αξιολόγηση, διότι μπορεί να έχει απόφραξη ο ουρητήρας και τα ούρα να μην παροχετεύονται από τον νεφρό στην κύστη. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για τους νεφρούς. Μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία του ασθενούς.

Υψηλός πυρετός με δυσκολία στην ούρηση (δυσουρία)

Τα συμπτώματα αυτά στους άνδρες μπορεί να οφείλονται στην οξεία προστατίτιδα. Ο ασθενής μπορεί:

  • Να δυσκολεύεται να αποβάλλει ούρα
  • Να έχει μειωμένη ροή ούρων
  • Παρότι πιέζεται, να μην κατορθώνει να ουρήσει φυσιολογικά

Συνήθως απαιτείται νοσηλεία, διότι υπάρχει κίνδυνος επίσχεσης ούρων ή να εξελιχθεί η κατάσταση σε σοβαρή λοίμωξη.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης με υψηλό πυρετό

Η ουρολοίμωξη (απλή κυστίτιδα) εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση και συχνουρία. Ωστόσο δεν συνοδεύεται από πυρετό. Αν όμως ένας ασθενής με τέτοια συμπτώματα παρουσιάσει υψηλό πυρετό (πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου), ενδέχεται να πάσχει από πυελονεφρίτιδα.

Άλλα ύποπτα συμπτώματα για οξεία πυελονεφρίτιδα είναι έντονος πόνος, κακουχία και αδιαθεσία. Αναλόγως με την περίπτωση, η πυελονεφρίτιδα μπορεί να χρειασθεί και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Αιφνίδιος πόνος και διόγκωση του όρχεως

Μπορεί να οφείλεται σε συστροφή όρχεως. Ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε ο ασθενής μπορεί να περπατά με ανοικτά πόδια. Ή μπορεί να μην αντέχει ούτε τα ρούχα πάνω στον όρχι. Άλλο ύποπτο σύμπτωμα είναι η σκλήρυνση του όρχεως.

Η συστροφή όρχεως συνήθως εκδηλώνεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες (ηλικίες μέχρι 25 ετών). Συνήθως κατά το παρελθόν είχε συμβεί ατελής (μερική) συστροφή, στην οποία οι ασθενείς δεν έδωσαν σημασία.

Η συστροφή όρχεως αντιμετωπίζεται χειρουργικά, αλλά η εγχείρηση πρέπει να γίνει μέσα σε 4 ώρες από την εμφάνισή της.

Ανώδυνη διόγκωση όρχεως

Όταν ένας έφηβος ή νεαρός ενήλικας ψηλαφήσει μια σκληρή περιοχή στον όρχι, η οποία δεν είναι επώδυνη ούτε προκαλεί διαταραχή στην ούρηση, πρέπει να συμβουλεύεται έναν ουρολόγο ιατρό.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν η σκληρή περιοχή συνοδεύεται ή όχι από διόγκωση του οργάνου. Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν αμέσως για το ενδεχόμενο νεοπλασίας.

Πυρετός με μεγάλο οίδημα και πόνο στον όρχι

Μπορεί να οφείλεται σε βακτηριακές λοιμώξεις (ορχίτιδα, επιδιδυμίτιδα ή ορχιεπιδιδυμίτιδα). Ο πυρετός συνήθως είναι 38 βαθμοί και πάνω. Μπορεί να συνυπάρχει διαταραχή στην ούρηση (συχνουρία). Συνήθως προκαλείται από το κολοβακτηρίδιο (e.coli).  Θέλει νοσηλεία και ισχυρή φαρμακευτική θεραπεία.

Κάκωση στην οσφυϊκή χώρα με αιματουρία

Αν ένας άνθρωπος πέσει και κτυπήσει στη μέση του και ύστερα παρουσιάσει τοπικό πόνο (μερικές φορές ήπιο) και μεγάλη αιματουρία, εγείρεται υποψία για ρήξη νεφρού.

Αναλόγως με τη βαρύτητα της ρήξης καθορίζεται και η θεραπεία. Όταν η ρήξη είναι μεγάλη, απαιτείται παρέμβαση (εμβολισμός ή εγχείρηση). Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, απαιτείται νοσηλεία.

Αφόρητος πόνος στο πέος στη διάρκεια του σεξ

Όταν συνοδεύεται από τεράστιο αιμάτωμα στο πέος η αιτία μπορεί να είναι το λεγόμενο κάταγμα πέους. Είναι μια επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αποκαθίσταται χειρουργικά μέσα σε 5 ώρες. Ωστόσο τώρα που ο κορωνοϊός Covid-19 έχει μπει στη ζωή μας, οι σεξουαλικές επαφές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

Στύση που διαρκεί πολλή ώρα και προκαλεί πόνο

Όταν η στύση διαρκεί πάνω από 4 ώρες και είναι επώδυνη,  μπορεί να οφείλεται στον πριαπισμό. Στον πριαπισμό παρατηρείται σοβαρή διαταραχή στην αιμάτωση πέους. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη στυτική δυσλειτουργία. Επομένως και σε τέτοια περίπτωση οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνούν αμέσως με τον ουρολόγο ιατρό.

Επώδυνη μη-επαναφορά της ακροποσθίας

Όταν η ακροποσθία δεν μπορεί να επιστρέψει στη θέση της, «στραγγαλίζοντας» τη βάλανο του πέους, η κατάσταση λέγεται παραφίμωση. Αν δεν διορθωθεί αμέσως, μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση. Είναι πιο συχνή στην εφηβεία και σε μερικές ομάδες ηλικιωμένων. Μπορεί να χρειασθεί χειρουργική αντιμετώπιση.