Κορωνοϊός: «Οι νέοι δεν είναι ανίκητοι» – Δραματική έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Δραματική έκκληση προς τους νέους ανθρώπους να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το νέο κορωνοϊό, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο κορονοϊός Covid-19 δεν αφήνει αλώβητους τους νέους και γι’ αυτό πρέπει πάση θυσία να αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε δηλώσεις που έκανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus,  τόνισε ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις υπέρ των νέων. Και τους προειδοποίησε ότι «δεν είναι ανίκητοι» αν μολυνθούν και νοσήσουν.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Οι νεαροί ενήλικες δεν έχουν ανοσία – Τι δείχνουν τα στοιχεία στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η ανάρρωση από τη λοίμωξη – Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

«Ένα από τα πράγματα που μάθαμε είναι ότι μολονότι οι ηλικιωμένοι προσβάλλονται περισσότερο, οι νέοι δεν την γλιτώνουν», είπε. «Στοιχεία από πολλές χώρες δείχνουν με σαφήνεια ότι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 50 ετών αποτελούν σημαντικό ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία».

Και συνέχισε: «Σήμερα, έχω ένα μήνυμα προς τους νέους ανθρώπους: δεν είστε ανίκητοι. Ο κορωνοϊός μπορεί να σας βάλει στο νοσοκομείο για εβδομάδες ή ακόμα και να σας σκοτώσει.

»Ακόμα κι αν δεν αρρωστήσετε, οι επιλογές που κάνετε για το που θα πάτε, μπορεί να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο κάποιου άλλου ατόμου».

Νέους αρρωσταίνει ο κορωνοϊός και στην Ελλάδα

Τα σχόλια του κ. Ghebreyesus έγιναν έπειτα από αναφορές ότι σε πολλές χώρες (δυστυχώς και στην Ελλάδα) οι νεαροί ενήλικες συχνά δείχνουν αδιαφορία για τα περιοριστικά μέτρα, επειδή ο κορωνοϊός Covid-19 προσβάλλει περισσότερο τους ηλικιωμένους. Ωστόσο πληθαίνουν οι αναφορές ότι και οι ενήλικες 18 έως 50 ετών είναι ευάλωτοι στον ιό.

Στην χώρα μας, ο κορωνοϊός προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας ΚΑΤΩ των 65 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στην πραγματικότητα, από τα 430 πρώτα κρούσματα στη χώρα μας μόνον οι 89 (ποσοστό 20,7%) ήσαν ηλικιωμένοι (65 ετών και άνω). Οι υπόλοιποι είχαν ηλικία:

  • 40-64 ετών το 50,7% (218 ασθενείς)
  • 18-39 ετών το 24,2% (104 ασθενείς)
  • 0-17 ετών το 4,4% (19 ασθενείς)

Τι έδειξε μελέτη στις ΗΠΑ

Αντίστοιχα, πρόσφατη ανάλυση στις ΗΠΑ έδειξε ότι νέοι ηλικίας 20-44 ετών αποτελούν:

  • Το 29% των κρουσμάτων
  • Το 20% των νοσηλειών σε ειδικούς θαλάμους
  • Το 12% των εισαγωγών στην εντατική
  • Το 3% των θανάτων