Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η ανάρρωση από τη λοίμωξη – Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό. Πόσο διαρκεί η ανάρρωση όταν κάποιος εισάγεται στο νοσοκομείο και πόσο όταν μεταφέρεται στην εντατική.

Ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί σε πολλούς ασθενείς λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία μπορεί να επιμείνει επί αρκετές εβδομάδες έως ότου υποχωρήσει πλήρως, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr Mike Ryan. Μιλώντας τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 στους δημοσιογράφους είπε ότι η ανάρρωση από την σοβαρή νόσο μπορεί να διαρκέσει έως και 6 εβδομάδες. Ωστόσο οι ασθενείς που εκδηλώνουν την πιο βαριά νόσο μπορεί να χρειασθούν μήνες έως την πλήρη ανάρρωση.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί από τους σχεδόν 114.300 ασθενείς που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως έως σήμερα 10 Μαρτίου, έχει αναρρώσει μόνο το 55% (ή σχεδόν 63.000 άνθρωποι). Στην Κίνα, λ.χ., όπου ο αριθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει μειωθεί στο ελάχιστο, εξακολουθούν να νοσηλεύονται σχεδόν 15.000 άνθρωποι.

Πως ορίζεται η ανάρρωση

Όπως εξήγησε ο Dr Ryan, η ανάρρωση συνήθως ΔΕΝ ορίζεται μόνο με βάση την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Ο ασθενής πρέπει επίσης να έχει ΚΑΙ δύο συνεχόμενες αρνητικές εξετάσεις για εξεύρεση του κορωνοϊού. Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνουν με διαφορά τουλάχιστον μίας ημέρας η μία από την άλλη. Ωστόσο σε μερικές χώρες η ανάρρωση ορίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Έως σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τους ασθενείς, τους οποίους έχει αρρωστήσει ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς αναρρώνουν με την κατάλληλη θεραπεία που στοχεύει στην καταπράυνση των συμπτωμάτων τους. Όσον αφορά τους ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο, και αυτοί μπορεί να τα καταφέρουν με την κατάλληλη υποστηρικτική φροντίδα, πρόσθεσε ο Dr Ryan.

Δυστυχώς, όμως, μερικοί ασθενείς δεν καταφέρνουν να κρατηθούν στη ζωή. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, ο κορωνοϊός Covid-19 έχει κοστίσει έως σήμερα 10 Μαρτίου 2020 τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους. Τους περισσότερους θανάτους (ανέρχονται σε 3.120) έχει η Κίνα. Ακολουθεί η Ιταλία με 463 και έπεται το Ιράν με 237.