Κορωνοϊός: Άλλους τους ξαναμολύνει εύκολα και σ’ άλλους προκαλεί ανοσία για μήνες

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ανοσία που προκαλεί διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Τι σημαίνει αυτό για τα εμβόλια και την πιθανότητα νέας μόλυνσης.

Ο κορωνοϊός Covid-19 δεν προκαλεί σε όλους τους ασθενείς εξίσου ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση. Λίγες ώρες αφ’ ότου δημοσιοποιήθηκαν οι περιπτώσεις δύο ασθενών που ξαναμολύνθηκαν από τον ιό, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι νοσούν βαριά εξαιτίας του μπορεί να αποκτούν ανοσία διαρκείας.

Η σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ενδεχομένως θα μπορούσε να εξηγεί τη διαφορά ανάμεσα στις περιπτώσεις αυτές.

Η πρώτη περίπτωση επαναμόλυνσης αφορά έναν 25χρονο Αμερικανό. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, ο νεαρός την πρώτη φορά είχε ήπια μορφή της νόσου Covid-19. Ίσως γι’ αυτό τον ξαναμόλυνε ο νέος κορωνοϊός και μάλιστα σύντομα μετά την αρχική λοίμωξη.

Την δεύτερη φορά ο νεαρός αρρώστησε πιο σοβαρά. Παρουσίασε δύσπνοια και μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα (υποξαιμία). Διακοσμίσθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύθηκε με συνεχή οξυγονοθεραπεία έως ότου ανέρρωσε.

Δυστυχώς, μία 89χρονη από την Ολλανδία δεν ήταν τόσο τυχερή. Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημοσίας Υγείας της χώρας, η γυναίκα κατέληξε μετά τη δεύτερη μόλυνσή της από τον κορωνοϊό. Η γυναίκα αυτή έπασχε και από μία σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών.

Η νέα μελέτη

Αντίστοιχα, οι περισσότεροι από τους 343 ασθενείς που συμμετείχαν στη νέα μελέτη είχαν εκδηλώσει σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Science Immunology:

  • Το 93% των ασθενών χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο
  • Το 53% χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ασθενείς αυτούς για αντισώματα έως και 122 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της λοίμωξης. Όπως διαπίστωσαν, είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων για χρονικό διάστημα έως 4 μηνών.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα άτομα αυτά πιθανότατα ήταν προστατευμένα από τον κορωνοϊό για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Richelle Charles, λοιμωξιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Προγενέστερα ευρήματα

Ανάλογα ευρήματα είχαν και άλλες μελέτες σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Στην Ισλανδία, λ.χ., σε αντίστοιχη μελέτη βρέθηκαν αντισώματα έως 120 ημέρες από την αρχική λοίμωξη.

Αντιθέτως, έχει επίσης βρεθεί ότι οι συγκεντρώσεις (τίτλοι) των αντισωμάτων μειώνονται γρήγορα έπειτα από ήπια ή ασυμπτωματική μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Αμφίβολη η μακροχρόνια ανοσία για τους ασθενείς

Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία – Τι δείχνουν νέες μελέτες

Κορωνοϊός: Έχω ανοσία αν έχω ήδη περάσει την COVID-19;

Τα νέα ευρήματα είναι καθησυχαστικά για τους ασθενείς. Υποδηλώνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά όταν ο νέος κορωνοϊός μολύνει τον οργανισμό.  Ωστόσο «έχουμε ακόμα πολλά κενά για τη διάρκεια της αντίδρασής του», τόνισε η Dr. Charles.

«Τα ευρήματά μας έχουν αντίκτυπο στον ρόλο των εμβολιασμών για την προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός», συνηγόρησαν οι γιατροί του 25χρονου. «Η αρχική λοίμωξη από τον ιό μπορεί να μην οδηγεί σε ένα επίπεδο ανοσίας που είναι προστατευτικό για όλους τους ασθενείς. Το ίδιο έχουμε δει κατ’ επανάληψιν με τη γρίπη, τα εμβόλια εναντίον της οποίας δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα».

«Καθίσταται ολοένα σαφέστερο πως είναι πιθανή η επαναμόλυνση από τον νέο ιό», δήλωσε στο Reuters ο Dr. Simon Clarke, αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, στη Βρετανία. «Απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο συχνές θα είναι οι επαναμολύνσεις. Αν αποδειχθεί ότι συμβαίνουν εύκολα, θα επηρεάσουν σημαντικά τα προγράμματα εμβολιασμού αλλά και τη διάρκεια της πανδημίας. Όλα εξαρτώνται από την ανοσία που θα αναπτύσσουμε μετά την μόλυνσή μας από τον ιό».