Κορωνοϊός: Αυτός ο παράγοντας διπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης μετά τον εμβολιασμό

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έδειξε μελέτη με περισσότερα από δύο εκατομμύρια συμμετέχοντες ηλικίας 18 ετών και πάνω. Πόσοι από αυτούς νόσησαν παρά τον εμβολιασμό τους. Ποιοι κινδύνευαν περισσότερο.

Ο εμβολιασμός εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μειώνει μεν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, αλλά δεν τον εκμηδενίζει. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένας συγκεκριμένος παράγοντας μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 2 εκατομμύρια εθελοντές. Οι εθελοντές είχαν εμβολιαστεί μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2020 και 4 Ιουλίου 2021. Άλλοι από αυτούς είχαν αναφέρει την πρώτη δόση του εμβολίου και άλλοι την δεύτερη.

Από τα 1,2 εκατομμύρια που είχαν κάνει την πρώτη δόση, οι 6.030 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τουλάχιστον 14 μέρες αργότερα. Από τους 971.500 που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση, θετικοί βρέθηκαν οι 2.370.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος να μολύνει ο κορωνοϊός έναν εμβολιασμένο εθελοντή αυξανόταν σημαντικά εάν έπασχε από εύθραυστη υγεία (frailty) που μείωνε την ανεξαρτησία του. Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές αυτοί είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορωνοϊό μετά τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μειωμένη ανεξαρτησία αύξανε τον κίνδυνο μόλυνσης παρά τον εμβολιασμό κυρίως στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Τον αύξανε επίσης στα άτομα με προβλήματα βάρους, άσθμα ή άλλες πνευμονοπάθειες.

Η εύθραυστη υγεία δεν φάνηκε να συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης στους νεότερους εμβολιασμένους. Αντιθέτως, οι νεαροί με εύθραυστη υγεία που εμβολιάζονταν, είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να τους μολύνει ο κορωνοϊός ακόμα και μετά την πρώτη δόση.

Ο ρόλος της ηλικίας

Η ηλικία είναι ένας καλά τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για μόλυνση από τον κορωνοϊό στους εμβολιασμένους, γράφουν οι ερευνητές. Προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ότι η μεγάλη ηλικία και η αναιμία σχετίζονται ισχυρά με τη μόλυνση μετά τον εμβολιασμό.

Οι ενήλικες με εύθραυστη υγεία προσβάλλονται δυσανάλογα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Γι’ αυτό και είναι μία από τις πληθυσμιακές ομάδες που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου (KCL) που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη εκτιμούν ότι τα εμβόλια δεν τους προστατεύουν πλήρως, ίσως διότι το ανοσοποιητικό τους δεν αντιδρά ικανοποιητικά σε αυτά. Μπορεί επίσης να παίζει ρόλο το γεγονός ότι λόγω της κατάστασής τους, χρειάζονται βοήθεια. Επομένως, έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, που μπορεί να είναι εν αγνοία τους φορείς του επικίνδυνου ιού.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι το 23% των ηλικιωμένων με εύθραυστη υγεία που μολύνθηκαν μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, χρειάσθηκαν τελικά νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases.

Φωτογραφία: iStock