Κοριοί: Τι προκαλούν αν σας τσιμπήσουν και πώς να απαλλαγείτε οριστικά

  • Ρούλα Τσουλέα
κοριοί
Οι συστάσεις ειδικών από το βρετανικό ΕΣΥ. Πως θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα επανεμφανιστούν στο σπίτι σας.

Οι κοριοί είναι μικρά έντομα που συχνά ζουν στα έπιπλα ή στα κλινοσκεπάσματα. Το τσίμπημά τους μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό διότι προκαλεί έντονο κνησμό, αλλά συνήθως δεν επιφέρει άλλα προβλήματα υγείας.

Αυτό τονίζουν ειδικοί από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), οι οποίοι σε άρθρο τους επισημαίνουν πως οι κοριοί μπορεί να κρύβονται σε ετερόκλητα σημεία του σπιτιού, όπως:

  • Στον σκελετό του κρεβατιού
  • Στο στρώμα
  • Στα ρούχα
  • Στα έπιπλα
  • Πίσω από πίνακες ζωγραφικής
  • Κάτω από χαλαρές ταπετσαρίες στους τοίχους

Οι κοριοί μπορεί να έχουν χρώμα σκούρο κίτρινο, κόκκινο ή καφέ. Τα ενήλικα έντομα έχουν μήκος σχεδόν 5 χιλιοστά του μέτρου (mm).

Πως θα αντιληφθείτε την παρουσία τους

Η πρώτη και πιο εμφανής ένδειξη είναι τα τσιμπήματα που θα έχετε στο δέρμα σας, εάν σας επιτεθούν. Τα σημεία αυτά μπορεί να είναι εξογκωμένα και να προκαλούν έντονο κνησμό (φαγούρα). Σε μερικούς ανθρώπους ο κνησμός είναι αφόρητος και συνοδεύεται από επώδυνο οίδημα (πρήξιμο).

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις οι κοριοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).

Τα τσιμπήματα συχνά είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο ή σε νοητή γραμμή. Συνήθως εντοπίζονται στα πιο εκτεθειμένα σημεία του σώματος κατά τον ύπνο (λ.χ. στο πρόσωπο, τον λαιμό, τα χέρια).

Διαβάστε ακόμα «Οι κοριοί ταξιδεύουν παντού – Όχι πανικός και ακραία μέτρα»

Πανικός στη Γαλλία για τους κοριούς – Έχουν πλήξει 1 στα 10 νοικοκυριά και τους δημόσιους χώρους

Στους ανθρώπους με πολύ λευκό δέρμα, τα τσιμπήματα συνήθως φαίνονται κόκκινα. Στις πιο μελαχρινές επιδερμίδες είναι πορφυρά και διακρίνονται πιο δύσκολα.

Άλλη ένδειξη είναι ανεξήγητες κηλίδες  αίματος στα σεντόνια σας. Μπορεί να προέρχονται από τα τσιμπήματα ή από τη σύνθλιψη ενός κοριού την ώρα που κοιμάστε. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μικρές καφές κηλίδες στα σεντόνια ή στα έπιπλα. Είναι οι ακαθαρσίες των κοριών.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

Τα καλά νέα είναι πως τα τσιμπήματα που προκαλούν οι κοριοί συνήθως υποχωρούν μόνα τους εντός περίπου μίας εβδομάδας. Για να τα καταπραΰνετε μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) με καθαρό, μουλιασμένο πανί πάνω στα τσιμπήματα. Το ψύχος καταπραΰνει τον κνησμό και τυχόν πρήξιμο
  • Να διατηρείτε την περιοχή καθαρή
  • Να μην ξύνεστε (για να μην πληγιάσετε το δέρμα σας και μολυνθεί)

Αν χρειάζεστε πρόσθετη βοήθεια, το NHS συνιστά να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας:

  • Κάποια ήπια στεροειδή αλοιφή (π.χ. με υδροκορτιζόνη) που θα καταπραΰνει τα τσιμπήματα. Ωστόσο οι έγκυοι και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους αλοιφές, δίχως ιατρική συμβουλή.
  • Κάποιο αντισταμινικά (μειώνει τον κνησμό και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο ήρεμα το βράδυ)

Πότε να πάτε στον γιατρό

Αν και οι κοριοί συνήθως δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας εάν τα τσιμπήματα παραμένουν πολύ επώδυνα, διογκωμένα και σας προκαλούν έντονο κνησμό παρά τη χρήση των φαρμάκων που προαναφέρθηκαν.

Ιατρική συμβουλή χρειάζεστε και αν παρατηρήσετε ότι εξαπλώνεται ο πόνος ή το οίδημα (πρήξιμο) γύρω από τα τσιμπήματα. Ενδέχεται να έχετε μόλυνση και να χρειασθείτε αντιβιοτική θεραπεία.

Πώς να απαλλαγείτε από τους κοριούς

Αν πιστεύετε ότι στο σπίτι σας έχετε κοριούς, πρέπει να κάνετε απεντόμωση. Επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό.

Είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσετε μόνοι σας το σπίτι σας, τονίζει το NHS. Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι κοριοί, ενώ μπορεί να είναι επίσης ανθεκτικοί σε ορισμένα εντομοκτόνα.

Μπορείτε, φυσικά, να δοκιμάσετε αρκετά πράγματα μόνοι σας, αλλά χωρίς την απεντόμωση είναι απίθανο να σας απαλλάξουν πλήρως.

Τι άλλο να κάνετε

  • Να πλένετε τα μολυσμένα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα με πολύ ζεστό νερό (60 βαθμούς Κελσίου). Να τα βάζετε στο στεγνωτήριο σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Βάλτε τα μολυσμένα ρούχα και σεντόνια σε πλαστική σακούλα και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για 3-4 μέρες.
  • Να κάνετε τακτικά ηλεκτρική σκούπα και σφουγγάρισμα. Οι κοριοί προτιμούν τους βρώμικους χώρους. Επιπλέον, στους καθαρούς γίνονται και πιο εύκολα αντιληπτοί.

Τι να αποφεύγετε

  • Μην έχετε ακατάστατο το υπνοδωμάτιό σας, με τα βρώμικα ρούχα να συσσωρεύονται δεξιά κι αριστερά
  • Μην βάζετε στο σπίτι σας μεταχειρισμένα έπιπλα, εάν δεν τα ελέγξετε εξονυχιστικά
  • Μην βάζετε στο σπίτι σας βαλίτσες ή ρούχα που δεν έχετε πρώτα ελέγξει, όταν επιστρέφετε από προορισμούς όπου γνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους κοριούς

Φωτογραφία: iStock