Πανικός στη Γαλλία για τους κοριούς – Έχουν πλήξει 1 στα 10 νοικοκυριά και τους δημόσιους χώρους

  • Ρούλα Τσουλέα
κοριοί
Οι κοριοί έχουν κατακλύσει την τελευταία πενταετία σπίτια και δημόσιους χώρους σε όλες τις πόλεις.

Είναι παντού: στα σπίτια, στα νοσοκομεία, στα μέσα μεταφοράς, στα σινεμά… Εδώ και λίγες εβδομάδες, οι κοριοί έχουν καταφέρει να σπείρουν τον πανικό και να θέσουν σε συναγερμό την γαλλική κυβέρνηση.

«Κοριοί: χειρότεροι και από βαμπίρ», «Κοριοί! Τι ψύχωση!» είναι μερικοί από τους τίτλους στις μεγάλες γαλλικές εφημερίδες. Από την Libération μέχρι την Parisien-Aujourd’hui-en-France οι κοριοί γίνονται πρώτο θέμα. Ακόμη πιο ανησυχητικό, το CNN κάνει λόγο για «γενικευμένη επιδημία κοριών» στην Γαλλία, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μπροστά στην αυξανόμενη αγωνία που προκαλεί η μάστιγα, η κυβέρνηση εγκαλείται από όλες τις πλευρές και υπόσχεται μέτρα. Ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Βεράν είπε χθες ότι θα υπάρξουν «γρήγορες απαντήσεις στους Γάλλους». Στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση η επικεφαλής του μακρονικού στρατοπέδου Σιλβέν Μαγιάρ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πρόταση νόμου για το θέμα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι κοριοί ήταν εξαφανισμένοι από την καθημερινή ζωή των Γάλλων από την δεκαετία του 1950. Τα έντομα αυτά που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, έκαναν θριαμβευτική επιστροφή την τελευταία 30ετία στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι αιτίες γι’ αυτό πολλές. Συντελούν ο πιο νομαδικός τρόπος ζωής, οι νέες καταναλωτικές συνήθειες (όπως η χρήση μεταχειρισμένων αντικειμένων) και η αυξανόμενη αντοχή των κοριών στα εντομοκτόνα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε τον Ιούλιο η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας στην Διατροφή, το Περιβάλλον και την Εργασία (Anses) δημιουργούν ανησυχία. Στην Γαλλία, περισσότερο από ένα στα 10 νοικοκυριά έχουν πληγεί από κοριούς τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Δεν σταματάω να ξύνομαι»

Στην αρχή του φθινοπώρου, οι κοριοί φαίνεται να έχουν διεισδύσει σε κάθε γωνιά της καθημερινής ζωής των Γάλλων. Κανείς πλέον δεν εκπλήσσεται όταν βλέπει τον διπλανό του να επιθεωρεί το κάθισμα πριν καθίσει.

«Οι κοριοί θα μας τρελάνουν, δεν σταματάω να ξύνομαι. Αυτή την στιγμή, έχω την εντύπωση ότι έχω παντού», λέει μία επιβάτις της Γραμμής 11 στην φίλη της που ξεσπάει στα γέλια.

Τουλάχιστον δύο σχολεία της νότιας Γαλλίας μολύνθηκαν και χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά. Στην βόρεια Γαλλία, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενός νοσοκομείου χρειάστηκε να μεταφερθεί για μία μέρα, μετά την ανακάλυψη εστιών κοριών.

Σχετικές φωτογραφίες και βίντεο κατέκλυσαν τον Σεπτέμβριο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απεικονίζονται φοιτητές να εκκενώνουν αμφιθέατρο στην Αιξ-αν-Προβάνς έπειτα από «υποψία» ότι υπήρχαν κοριοί, μία κορεάτισα influencer με δύο εκατομμύρια ακολούθους να δείχνει τα χέρια της γεμάτα τσιμπήματα που υποτίθεται ότι προέρχονται από το παρισινό μετρό, «κοριούς» να περιπλανιούνται στα καθίσματα του TGV.

Έπειτα από απαίτηση των επιβατών, οι εταιρείες SNCF και RATP που διαχειρίζονται μετρό και σιδηρόδρομο επιθεώρησαν τους συρμούς για να εξακριβώσουν εάν υπήρχαν κοριοί.

«Όλα τα υλικά μας περνούν συστηματικά από βαθύ καθαρισμό (…) Τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξε κανένα περιστατικό κοριών…», είτε πρόκειται για το μετρό, το RER, το τραμ ή τα λεωφορεία, ανακοίνωνε στα τέλη του Σεπτεμβρίου η RATP.

Κάθε τσίμπημα και αγωνία

Δύο εταιρείες απεντόμωσης με τις οποίες ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) δήλωσαν ότι έχουν κατακλυσθεί από αιτήματα ιδιωτών ή επαγγελματιών του τουριστικού τομέα που ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η αρνητική διαφήμιση λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των κλήσεων που δεχόμαστε αυτήν την στιγμή αφορούν τους κοριούς. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος έχει πανικοβληθεί», εξηγεί ο Σιλβέν από την Hygiène Services solutions. «Αυτή την στιγμή, οι άνθρωποι μας τηλεφωνούν μόλις τσιμπηθούν από έντομο που μπορεί να είναι οτιδήποτε – κουνούπι, αράχνη…», λέει ο Σαμ από την Expert Hygiène.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόση ανησυχία είναι διότι «το πρόβλημα αφορά τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικής θέσης, πλούσιους και φτωχούς», λέει ο Πασκάλ Ντελονέ, ιατρικός παρασιτολόγος και εντομολόγος στα νοσοκομεία της Νίκαιας. «Βέβαια, οι κοριοί δεν είναι φορείς ασθενειών. Ωστόσο εξαντλούν το σώμα και τα νεύρα μας».

Όσο για την εξάπλωσή τους στην Γαλλία, «είναι μια πραγματικότητα δύσκολο να την αρνηθείς. Εδώ και 5 έως 7 χρόνια είμαστε μάρτυρες της γεωμετρικής αύξησης στις εστίες μολύνσεως», συμπληρώνει.

Πάντως η Γαλλία δεν είναι η πρώτη χώρα που επλήγη. Οι κοριοί επανεμφανίστηκαν πρώτα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, όπως η Αυστραλία. Μάλιστα εκεί αναπτύχθηκαν την εποχή που φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, το 2000. Ακολούθησαν πριν από μία 15ετία οι ΗΠΑ, όπου έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης των εντόμων.

Συγκριτικά, «υστερούμε πολύ σε στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του πληθυσμού των κοριών», λέει ο Πασκάλ Ντελονέ που επισημαίνει καθυστερήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock