«Οι κοριοί ταξιδεύουν παντού – Όχι πανικός και ακραία μέτρα»

  • Iatropedia newsroom
Στο Παρίσι υπάρχει… συναγερμός γιατί έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η πόλη έχει γεμίσει κοριούς. Τι ισχύει για την Ελλάδα.

Πρέπει να ανησυχούμε ή όχι για τους κοριούς; Η είδηση πως το Παρίσι έχει… γεμίσει και υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί ανησυχία, κυρίως για όσους ταξιδεύουν.

Αρκετά κρούσματα έχουν παρατηρηθεί και στην Ελλάδα, ειδικά σε τουριστικές περιοχές. Το πρόβλημα με τους κοριούς πάντως υπήρχε ανέκαθεν, τόνισε στην ΕΡΤ Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ).

Ο κοριός, είπε, είναι έντομο ταξιδευτής και μπορεί να «τρυπώσει» παντού. Ωστόσο, διεμήνυσε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται ακραία μέτρα και ούτε να υπάρξει πανικός.

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν “γάζωμα”» εξήγησε ο κ. Λάμπρου.

Πανικός στη Γαλλία για τους κοριούς – Έχουν πλήξει 1 στα 10 νοικοκυριά και τους δημόσιους χώρους

Τους κοριούς, σημείωσε, «θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δηλαδή είναι κλασική η αναφορά από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κοριός μετά από κάποιο ταξίδι ή αφού επέστρεψε κάποιος στρατεύσιμος από τη θητεία του».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο».

Όσον αφορά στην Αθήνα, ο κ. Λάμπρου εξήγησε ότι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε τουριστικές περιοχές.