Κολπική και κοιλιακή μαρμαρυγή: Σε τι διαφέρουν – Τι θα νιώσετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κοιλιακή μαρμαρυγή
Γιατί η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι πολύ πιο επείγουσα και άμεσα απειλητική κατάσταση.

Τόσο στην κολπική μαρμαρυγή (AFib) όσο και στην κοιλιακή μαρμαρυγή (VFib), τα ηλεκτρικά σήματα στον καρδιακό μυ γίνονται χαοτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της καρδιάς να συστέλλεται.

Μια υγιής καρδιά συσπάται με συγχρονισμένο τρόπο. Τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά προκαλούν τη συνεργασία καθενός από τα μέρη της. Αλλά:

  • Στην κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός ρυθμός γίνεται ακανόνιστος. Αν και σοβαρή κατάσταση, η AFib δεν είναι συνήθως ένα άμεσα απειλητικό για τη ζωή συμβάν.
  • Στην κοιλιακή μαρμαρυγή, η καρδιά δεν αντλεί πλέον αίμα. Η VFib είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που θα οδηγήσει σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Τι είναι οι κόλποι και οι κοιλίες

Η καρδιά αποτελείται από τέσσερις θαλάμους. Τα μέρη της καρδιάς όπου εμφανίζεται η μαρμαρυγή καθορίζουν το όνομα της πάθησης.

  • Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται στους δύο άνω θαλάμους της καρδιάς, γνωστούς και ως κόλπους.
  • Η κοιλιακή μαρμαρυγή εμφανίζεται στους κάτω δύο θαλάμους της καρδιάς, γνωστές ως κοιλίες.

Αν και έχουν παρόμοια ονομασία και εμφανίζονται και οι δύο στην καρδιά, η κολπική και η κοιλιακή μαρμαρυγή επηρεάζουν το σώμα με διαφορετικούς τρόπους.

Πώς επηρεάζει το σώμα η κολπική μαρμαρυγή

Σε μια υγιή καρδιά, το αίμα αντλείται από τους άνω στους κάτω θαλάμους (από τους κόλπους στις κοιλίες) με έναν μόνο καρδιακό παλμό. Κατά τη διάρκεια του ίδιου παλμού, το αίμα αντλείται από τις κοιλίες στο σώμα. Ωστόσο, κατά την AFib, οι άνω θάλαμοι δεν αντλούν πλέον το αίμα στους κάτω θαλάμους και ρέει χωρίς σωστή πίεση. Έτσι, το αίμα ενδέχεται να μην φύγει όλο από τους κόλπους, οι οποίοι δεν αδειάζουν εντελώς.

Η AFib συνήθως δεν είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα και η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων που οδηγούν σε όργανα ή άκρα. Όταν το αίμα δεν αδειάζει εντελώς από τους κόλπους, μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται. Το συγκεντρωμένο αίμα μπορεί να πήξει και αυτοί οι θρόμβοι προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια και βλάβες στα άκρα ή τα όργανα, όταν κάποτε περάσουν στην κυκλοφορία στις αρτηρίες.

Πώς επηρεάζει το σώμα η κοιλιακή μαρμαρυγή

Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι η διαταραγμένη και ακανόνιστη ηλεκτρική δραστηριότητα στις κοιλίες της καρδιάς. Οι κοιλίες δεν συστέλλονται και δεν αντλούν σωστά αίμα από την καρδιά στο σώμα.

Η VFib είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το σώμα δεν λαμβάνει το αίμα που χρειάζεται, επειδή η καρδιά σας δεν το αντλεί πλέον αποτελεσματικά. Χωρίς θεραπεία η κοιλιακή μαρμαρυγή έχει ως αποτέλεσμα αιφνίδιο θάνατο!

Ο μόνος τρόπος για να διορθώσετε μια καρδιά που παρουσιάζει VFib είναι να της κάνετε ηλεκτροπληξία με έναν απινιδωτή. Εάν το σοκ χορηγηθεί εγκαίρως, ο απινιδωτής μπορεί να επαναφέρει την καρδιά σε έναν φυσιολογικό, υγιή ρυθμό.

Εάν είχατε κοιλιακή μαρμαρυγή περισσότερες από μία φορές, ή εάν έχετε μια καρδιακή πάθηση που σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο για να αναπτύξετε VFib, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να βάλετε έναν εμφυτεύσιμο απινιδωτή καρδιομετατροπής (ICD). Είναι ένας μηχανισμός που εμφυτεύεται στο θωρακικό τοίχωμα και έχει ηλεκτρικά καλώδια που συνδέονται με την καρδιά. Από εκεί, παρακολουθεί συνεχώς τις ηλεκτρικές δραστηριότητες της καρδιάς. Εάν ανιχνεύσει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, εκπέμπει ένα άμεσο και μετρημένο ηλεκτρο-σοκ για να επαναφέρει την καρδιά σε φυσιολογικό μοτίβο.

  • Μια σουηδική μελέτη το 2000 ανέφερε ότι το συνολικό ποσοστό επιβίωσης 1 μηνός για ασθενείς με κοιλιακή μαρμαρυγή (που εμφανίστηκε εκτός νοσοκομείου) ήταν 9,5%.
  • Η πιθανότητα ήταν από 50% (με άμεση επέμβαση) έως μόλις 5% με καθυστέρηση 15 λεπτών.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και αμέσως, τα άτομα που επιβιώνουν από κοιλιακή μαρμαρυγή μπορεί να υποστούν μακροχρόνια βλάβη ή ακόμη και να πέσουν σε κώμα.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επηρεάζει ο καφές την κολπική μαρμαρυγή;

Κολπική μαρμαρυγή: Πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι ξέραμε ο κίνδυνος για τις γυναίκες – Ο ρόλος του ύψους τους

Οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί προστατεύουν από καρδιαγγειακά, σύμφωνα με έρευνα

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πάσχουν πάνω από 200.000 Έλληνες, πως να προστατευθούμε

φωτό: iStock