Η «κοιλίτσα» στον μεσήλικα άνδρα συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι άνδρες με παραπανίσια κιλά κινδυνεύουν περισσότερο από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Η μεγάλη προοπτική μελέτη δείχνει ότι ο μεγαλύτερος, από το φυσιολογικό, δείκτης μάζας σώματος και ιδίως η συσσώρευση πάχους γύρω από τη μέση σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου στον προστάτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ορόρα Πέρεζ-Κορνάγκο της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη της Παχυσαρκίας, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας (1-4 Ιουνίου).

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 142.000 άνδρες άνω των 50 ετών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μετά από 14 χρόνια παρακολούθησης κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 7.022 περιστατικά καρκίνου του προστάτη, εκ των οποίων τα 934 θανατηφόρα.

Οι άνδρες με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος και περισσότερο πάχος στην μέση έχουν 10% αυξημένο κίνδυνο για κάθε αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος της τάξης των πέντε κιλών ανά μέτρο στο τετράγωνο και 13% αυξημένο κίνδυνο για κάθε αύξηση δέκα εκατοστών στην περιφέρεια της μέσης. Ο κίνδυνος αυξάνει ιδιαίτερα, όταν η περιφέρεια ξεπερνά τα 94 εκατοστά.

Η Πέρεζ-Κορνάγκο συμβούλευσε τους μεσήλικες άνδρες να χάσουν κιλά, ιδίως γύρω από τη μέση τους.