Κίνδυνος σοβαρών πεπτικών προβλημάτων από το Ozempic που χρησιμοποιείται για αδυνάτισμα

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για άτομα χωρίς διαβήτη που παίρνουν σεμαγλουτίδη ή λιραγλουτίδη για απώλεια βάρους.

Τα γνωστά φάρμακα για τον διαβήτη σεμαγλουτίδη και λιραγλουτίδη που μειώνουν σημαντικά και το σωματικό βάρος, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών πεπτικών προβλημάτων, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από αρκετές χιλιάδες άτομα που λάμβαναν αυτά τα φάρμακα ή άλλα αντίστοιχα για να αδυνατίσουν. Όπως διαπίστωσαν, όσοι άνθρωποι χωρίς διαβήτη λάμβαναν τα συγκεκριμένα φάρμακα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για:

  • Παγκρεατίτιδα
  • Απόφραξη του εντέρου
  • Παράλυση του στομάχου (γαστροπάρεση)

Η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη διατίθενται με τις εμπορικές ονομασίες Ozempic, Rybelsus, Wegovy, Saxenda. Τα δύο φάρμακα πιστεύεται πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Ωστόσο στους ασθενείς με διαβήτη είχε διαπιστωθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν το ίδιο συμβαίνει και όταν λαμβάνονται από ανθρώπους χωρίς διαβήτη.

Μολονότι οι προαναφερθείσες παρενέργειές τους είναι σπάνιες, οι ερευνητές λένε πως τα παίρνουν τόσο πολλοί άνθρωποι ώστε σε απόλυτους αριθμούς οι πάσχοντες είναι αρκετοί.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, πραγματοποίησαν αναζήτηση σε μεγάλη αμερικανική βάση δεδομένων που περιέχει το 93% όλων των εξωνοσοκομειακών συνταγογραφήσεων φαρμάκων.

Αναζητούσαν άτομα τα οποία άρχισαν να λαμβάνουν μετά το 2006 λιραγλουτίδη, σεμαγλουτίδη (τα δύο φάρμακα ανήκουν στην ίδια κατηγορία, τους λεγόμενους αγωνιστές GLP-1).

Οι επιστήμονες εστίασαν την έρευνά τους στα άτομα που αναφερόταν στο ιστορικό τους παχυσαρκία, αλλά όχι σακχαρώδης διαβήτης. Βεβαιώθηκαν επίσης ότι δεν έπαιρναν κανένα αντιδιαβητικό φάρμακο. Για λόγους συγκρίσεως, εξ άλλου, ενέταξαν στη μελέτη τους και παχύσαρκα άτομα που λάμβαναν έναν διαφορετικό συνδυασμό ουσιών για απώλεια βάρους (ομάδα ελέγχου).

Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο 2006-2020. Συνολικά επρόκειτο:

  • Για 4.144 άτομα που έπαιρναν λιραγλουτίδη
  • 613 που έπαιρναν σεμαγλουτίδη
  • 654 στην ομάδα ελέγχου (έπαιρναν τον συνδυασμό βουπροπιόνη-ναλτρεξόνη)

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν το ένα από τα δύο υπό μελέτη φάρμακα (σεμαγλουτίδη ή λιραγλουτίδη) είχαν κίνδυνο αυξημένο:

  • Κατά 9 φορές για παγκρεατίτιδα
  • Κατά 4,2 φορές για απόφραξη του εντέρου
  • Κατά 3,6 φορές για γαστροπάρεση

Η παγκρεατίτιδα είναι φλεγμονή στο πάγκρεας. Η απόφραξη του εντέρου (ειλεός) είναι σοβαρή και μπορεί να χρειαστεί επείγουσα επέμβαση. Η γαστροπάρεση μειώνει την διέλευση της τροφής από τον στόμαχο στο λεπτό έντερο.

«Παρά την σημαντική αύξηση του κινδύνου, τα επεισόδια αυτά ήταν σπάνια», επισήμανε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Mohit Sodhi. «Δεδομένης, όμως, της ευρείας χρήσης των φαρμάκων αυτών, οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν από όσους σκέφτονται να τα χρησιμοποιήσουν για απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι που απλώς θέλουν να χάσουν μερικά κιλά, μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να τους αποδεχθούν. Ο κίνδυνος είναι διαφορετικός όταν λαμβάνονται από υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, με ή χωρίς διαβήτη».

Φωτογραφία: iStock