Κεφαλαλγίες: Δεν αντιμετωπίζονται σωστά, χρειάζονται βελτιώσεις, λένε ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο

  • Ρούλα Τσουλέα
κεφαλαλγίες
Τι αναφέρουν σε άρθρο τους 26 κορυφαίοι επιστήμονες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ένας Έλληνας καθηγητής.

Σημαντικές βελτιώσεις απαιτούνται στην φροντίδα των ασθενών που υποφέρουν από κεφαλαλγίες, διότι είναι από τις συχνότερες και πιο εξαντλητικές διαταραχές αλλά υποτιμώνται, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων στην οποία συμμετέχει ένας Έλληνας εξέχων ειδικός.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Headache and Pain, 26 κορυφαίοι επιστήμονες τονίζουν ότι οι κεφαλαλγίες συχνά μεταπίπτουν σε χρόνιο πρόβλημα, υπονομεύοντας την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Όπως εξηγούν, οι κεφαλαλγίες προσβάλλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, πολλοί εκ των οποίων χάνουν πολλά χρόνια υγιούς ζωής εξαιτίας τους. Στην πραγματικότητα, αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, ιδίως στις γυναίκες.

Επιπλέον, προκαλούν αναρίθμητα χρόνια ζωής με αναπηρία (YLD), καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μεταξύ όλων των ασθενειών. Στις δύο πρώτες βρίσκονται η οσφυαλγία και οι καταθλιπτικές διαταραχές. Ειδικά στις ηλικίες 15-49 ετών, όμως, οι κεφαλαλγίες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση και ευθύνονται για το 8%  των YLD. Είναι επίσης πολύ συχνές και εξίσου εξουθενωτικές για τα παιδιά και τους εφήβους.

Η πιο συχνή μορφή πονοκεφάλου είναι η κεφαλαλγία τάσης, αλλά εκείνη που προκαλεί τα περισσότερα χρόνια ζωής με αναπηρία είναι η ημικρανία.

Τι πρέπει να γίνει

Δυστυχώς, παρά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κεφαλαλγιών, δεν αντιμετωπίζονται σωστά και συχνά υποτιμώνται, τονίζουν οι επιστήμονες. Αν, όμως, πρόκειται να βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού, πρέπει να καταπολεμηθούν και αυτές.

Για να επιτευχθεί αυτό οι υπογράφοντες το άρθρο συνιστούν έξι στρατηγικές:

  • Μείωση του φορτίου που συνιστούν οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, λ.χ., με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ώστε να αποφεύγεται η χρονιότητα.
  • Μείωση της κατάχρησης παυσίπονων φαρμάκων, διότι συχνά είναι η αιτία των κεφαλαλγιών.
  • Εκπαίδευση επαγγελματιών Υγείας στην διαχείριση των πονοκεφάλων και υποστήριξη της ανάπτυξης εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης όπου θα παρέχετε ολοκληρωμένη φροντίδα σε ασθενείς με κεφαλαλγίες
  • Εξασφάλιση ότι όλοι, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες, θα έχουν πρόσβαση στις υπάρχουσες θεραπείες για τις κεφαλαλγίες. Ένταξη των χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κρατών στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων
  • Εκπαίδευση στην διαχείριση των κεφαλαλγιών των επαγγελματιών της Υγείας στα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κράτη
  • Καθορισμός στρατηγικών για μία παγκόσμια συμμαχία των ειδικών εναντίον των κεφαλαλγιών

«Υποτιμάται η διάγνωση»

Στη συγγραφική ομάδα του άρθρου συμμετέχει ο καθηγητής Δήμος-Δημήτρης Μητσικώστας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και του Τμήματος Κεφαλαλγίας στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νευρολογίας.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι σημαντικό να βάλουμε την κεφαλαλγία μέσα σε ένα πρωτεύον δημόσιο σύστημα υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η κεφαλαλγία και ιδίως η ημικρανία δεν αξιολογείται με το σωστό τρόπο. Η διάγνωσή της δεν είναι δύσκολη. Απλώς υποτιμάται».

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η εκπαίδευση γενικών γιατρών, παθολόγων, αλλά και φαρμακοποιών, κυρίως σε θέματα πρόληψης, συνεχίζει. Αυτό είναι απαραίτητο «για να αποφύγουμε τη χρονικοποίηση της ημικρανίας και την κατάχρηση των φαρμάκων στις κεφαλαλγίες», αναφέρει. Θα επιτευχθεί επίσης καλύτερη  διάγνωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας, η οποία δεν διαγιγνώσκεται εύκολα.

Τέλος, ο κ. Μητσικώστας αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της προσβασιμότητας στις νέες θεραπείες για τις ημικρανίες, λόγω του κόστους τους, και την ανάγκη η Πολιτεία να τις κάνει περισσότερο προσβάσιμες στον κόσμο.

Φωτογραφία: iStock