Κατά 60% αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου αν μιλάτε τόσα λεπτά την ημέρα στο κινητό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κινητό
Ενώ τα κινητά τηλέφωνα έχουν βελτιώσει τη ζωή μας με αμέτρητους τρόπους, έχουν επίσης κάποιες αρνητικές επιπτώσεις.

Μια από τις πιο σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη χρήση των κινητών τηλεφώνων με την πάροδο των ετών ήταν ο φόβος ότι τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων που σας επιτρέπουν να κάνετε και να λαμβάνετε κλήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Αν και υπάρχει διχογνωμία στις τάξεις των ειδικών σχετικά με το εάν τα κινητά τηλέφωνα ενέχουν σημαντικό κίνδυνο υγείας, μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι θα μπορούσαν, ειδικά αν μιλάτε πολύ στο κινητό σας.

Πιθανώς μεγάλη αύξηση κινδύνου για καρκίνο αν μιλάτε 17 λεπτά κάθε μέρα στο κινητό

Μια μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Μπέρκλεϊ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Κορέας και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, ανέδειξε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο όγκων, ειδικά όγκων στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health, η χρήση του κινητού τηλεφώνου για πραγματοποίηση κλήσεων για περισσότερες από 1.000 ώρες (ή περίπου 17 λεπτά την ημέρα για μια περίοδο 10 ετών) αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης όγκου κατά 60%.

Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τους κινδύνους που θέτουν τα κινητά τηλέφωνα στην υγεία μας

«Η χρήση κινητού τηλεφώνου ενέχει μια σειρά από ζητήματα δημόσιας υγείας και, δυστυχώς, έχει λάβει μικρή προσοχή στην επιστημονική κοινότητα», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Joel Moskowitz. Ο δρ. Moskowitz έχει βάλει στόχο να αναλύσει κάθε κίνδυνο σχετικά με την ακτινοβολία που προέρχεται από τα κινητά τηλέφωνα και από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Ερευνά αυτό το θέμα από το 2009.

Ο κίνδυνος καρκίνου προέρχεται από τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων στα κινητά τηλέφωνα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), ο λόγος για τον οποίο αμφισβητείται η ασφάλεια της χρήσης κινητών τηλεφώνων είναι επειδή τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν κύματα ραδιοσυχνοτήτων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ακτινοβολία. Η ACS επισημαίνει ότι το κύριο μέλημα είναι ότι αυτά τα κύματα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων, ή άλλων όγκων στο κεφάλι και τον λαιμό, καθώς εκεί είναι το σημείο όπου ακουμπάμε το κινητό τηλέφωνο όσο μιλάμε σε αυτό.

Υπάρχουν και άλλοι πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με την χρήση κινητού τηλεφώνου

Εκτός από την πιθανότητα αυξημένου κινδύνου καρκίνου, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια (CDPH) επισημαίνει επίσης μερικούς άλλους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με το CDPH, η μακροχρόνια υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε “χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και ανενεργό ή μειωμένης κινητικότητας σπέρμα”. Επιπλέον, η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την μάθηση, τη μνήμη, την ακοή, την συμπεριφορά και τον ύπνο και επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.

Πηγές: https://publichealth.berkeley.edu, https://www.cancer.org, https://www.cdph.ca.gov, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακή διατροφή και εφηβική παχυσαρκία από την χρήση κινητών τηλεφώνων

Τι να κάνεις ως γονιός για να μειώσει τον χρόνο στο κινητό τηλέφωνο το παιδί

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις κεραίες: Πώς τις βλέπεις στο κινητό τηλέφωνο – Τα όρια ασφαλούς έκθεσης – Τα πιθανά συμπτώματα αν εκτεθείς σε υψηλά επίπεδα

Καρκίνος από τα κινητά τηλέφωνα: Διπλασιάστηκαν οι κακοήθεις εγκεφαλικοί όγκοι την τελευταία 20ετία – Τι έδειξε έρευνα