Καρκίνος του πνεύμονα: 7 επικίνδυνοι μύθοι που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

  • Ρούλα Τσουλέα
μύθοι
Ο καρκίνος του πνεύμονα περιβάλλεται από μύθους που εμποδίζουν την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του.

Ο καρκίνος του πνεύμονα κοστίζει περισσότερες ζωές απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου, αλλά οι μύθοι που τον περιβάλλουν είναι τόσο ισχυροί ώστε στιγματίζουν ανεξίτηλα τους πάσχοντες.

Και το σημαντικότερο: μπορεί να καθυστερήσουν τη θεραπεία, γεγονός ολέθριο για την πορεία της υγείας τους.

Ο Dr. Bernardo Goulart, αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ερευνητής στο φημισμένο Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου Fred Hutchinson, στο Σιάτλ, ξεδιαλύνει μερικούς από τους πιο σημαντικούς.

Μύθος 1ος: Αν κάποιος δεν καπνίζει, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η αλήθεια: Παρότι οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα προκαλούνται από το κάπνισμα, μερικοί έχουν άλλες αιτίες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), το σχεδόν 20% των ανθρώπων που πεθαίνουν ετησίως από τη νόσο, ουδέποτε υπήρξαν καπνιστές. Ούτε υπήρξαν χρήστες οποιουδήποτε προϊόντος καπνού.

Αυτό το 20% ισοδυναμεί με 30.000 ανθρώπους τον χρόνο στις ΗΠΑ. Η ACS υπολογίζει ότι οι 21.000 από αυτούς πεθαίνουν εξαιτίας της έκθεσης σε αέριο ραδόνιο. Και άλλοι 7.000 επειδή ήσαν παθητικοί καπνιστές.

Οι υπόλοιποι 2.000 πεθαίνουν από διάφορες άλλες αιτίες, όπως η έκθεση στον αμίαντο ή στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Ο κόσμος νομίζει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ασθένεια αμιγώς των καπνιστών», λέει ο Dr. Goulart. «Ακόμα και γιατροί τον αποκλείουν ως ενδεχόμενο στους μη-καπνιστές, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν πολύ ύποπτα συμπτώματα, όπως η αιμόπτυση. Δυστυχώς, όμως, αυτό είναι πλάνη».

Μύθος 2ος: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία αυτοπροκληθείσα ασθένεια.

Η αλήθεια: «Στην απόφαση ενός ατόμου να αρχίσει το κάπνισμα συμβάλλουν πολλαπλοί κοινωνικοί, πολιτισμικοί και οικονομικοί παράγοντες», λέει ο Dr. Goulart. «Και οι εθιστικές ιδιότητες του καπνού θα τον εμποδίζουν να κόψει το κάπνισμα. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για μία αυτοπροκληθείσα ασθένεια».

Μύθος 3ος: Δεν υπάρχει τσεκάπ για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η αλήθεια: Και όμως υπάρχει. Είναι η χαμηλή δόσης αξονική τομογραφία θώρακα (low dose CT), η οποία συνιστάται να αρχίζει στην ηλικία των 55 ετών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και άλλους διεθνείς οργανισμούς, την εξέταση πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Στις ομάδες αυτές ανήκουν τα άτομα ηλικίας 55-74 ετών με σχετικά καλή υγεία, τα οποία πληρούν δύο προϋποθέσεις:

* Είναι νυν καπνιστές ή έκοψαν το κάπνισμα μέσα στην τελευταία 15ετία, και

* Κάπνιζαν τουλάχιστον 1 πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί 30 χρόνια ή 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα επί 15 χρόνια.

Η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά τον χρόνο (εφ’ όσον, βεβαίως, δεν υπάρξει παθολογικό αποτέλεσμα).

Παρότι, όμως, υπάρχει τσεκάπ για τον καρκίνο του πνεύμονα, ο περισσότερος κόσμος δεν το ξέρει. Επομένως, τα περισσότερα άτομα υψηλού κινδύνου δεν εξετάζονται.

Μύθος 4ος: Το τσεκάπ προλαμβάνει τον καρκίνο.

Η αλήθεια: Πολλοί άνθρωποι αποδίδουν στο τσεκάπ ιδιότητες τις οποίες δεν διαθέτει.

Σε πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Έρευνας του Καρκίνου Fred Hutchinson, το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως το τσεκάπ γίνεται για να μειωθεί ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου του πνεύμονα.

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν πως η χαμηλής δόσης αξονική είναι εξίσου αποτελεσματική με τη διακοπή του καπνίσματος, στη μείωση του κινδύνου θανάτου από τη νόσο!

«Οι απαντήσεις αυτές αποδεικνύουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις προσδοκίες και στην πραγματικότητα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Jaimee Heffner.

Μύθος 5ος: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ανίατος.

Η αλήθεια: Πολλοί εικάζουν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι εξ ορισμού ανίατος. Ωστόσο οι ασθενείς με καρκίνο σταδίου 1 ή 2 όχι μόνο δεν έχουν μερικούς μήνες ζωής, όπως συχνά πιστεύουν, αλλά έχουν πολλές πιθανότητες ίασης.

Ακόμα, όμως, κι αν ο καρκίνος είναι μεταστατικός κατά τη διάγνωση, υπάρχουν πλέον θεραπείες που παρατείνουν για χρόνια τη ζωή και βελτιώνουν την ποιότητά της.

Μύθος 6ος: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι νόσος των ηλικιωμένων.

Η αλήθεια: Αν και οι περισσότεροι πάσχοντες έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, αρκετά κρούσματα καταγράφονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Στη χώρα μας, τα κρούσματα σε νεότερα άτομα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 13% των περιπτώσεων στους άνδρες και το 19% στις γυναίκες.

Υπάρχουν επίσης μερικές μορφές καρκίνου του πνεύμονα που εκδηλώνονται σε νεαρά άτομα (ακόμα και σε 20άρηδες) διότι οφείλονται σε ορισμένα μεταλλαγμένα γονίδια.

Μύθος 7ος: Δεν υπάρχει πρόοδος στην έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η αλήθεια: Ασφαλώς και έχει υπάρξει. Και τα τελευταία χρόνια ήταν καταιγιστική.

Για τους αρχικού σταδίου όγκους που αφαιρούνται χειρουργικά, υπάρχουν πλέον πιο αποτελεσματικοί συνδυασμοί χημειοθεραπείας.

Για τους προχωρημένους ή μεταστατικούς όγκους υπάρχουν στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπείες που παρατείνουν τη ζωή αρκετών ασθενών.

Όσον αφορά τους όγκους που δεν ανταποκρίνονται ή υποτροπιάζουν, αναπτύσσονται διαρκώς νεότερης γενιάς παράγοντες που βοηθούν ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται η πρόγνωση για τους ασθενείς, αν και με αργούς ρυθμούς. Επομένως, υπάρχουν βελτιώσεις αλλά χρειάζονται πολλές ακόμα.

 

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος του πνεύμονα: Κάθε δεκαετία χάνεται μια πόλη στην Ελλάδα

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει διαφορετικά συμπτώματα στις γυναίκες

Καρκίνος του πνεύμονα: Ποιες είναι οι νέες οδηγίες για τη θεραπεία του

Καρκίνος του πνεύμονα: Ποιες είναι οι αιτίες στους μη-καπνιστές

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέες ελπίδες με την ανοσοθεραπεία