Καρκίνος του μαστού: Τι σχέση έχει με την ατμοσφαιρική ρύπανση – Τι κίνδυνος υπάρχει

  • Ρούλα Τσουλέα
ρύπανση
Νέα μελέτη ανατρέπει τα ευρήματα προγενέστερων. Ποια ήταν η ουσιώδης διαφορά, τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Οι γυναίκες που ζουν και εργάζονται σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη είναι η πρώτη που έλαβε υπ’ όψιν την έκθεση τόσο στον τόπο κατοικίας, όσο και στον τόπο εργασίας. Τα ευρήματά της παρουσιάσθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2023) που διεξήχθη στην Ισπανία.

«Τα στοιχεία μας κατέδειξαν στατιστικά σημαντικά συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης στην ρύπανση σε σπίτι και δουλειά, και του καρκίνου του μαστού. Το εύρημα αυτό αντικρούει εκείνα προγενέστερων μελετών, που είχαν εξετάσει μόνο την έκθεση στον χώρο κατοικίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Béatrice Fervers, από το Κέντρο Καρκίνου Léon Bérard στη Γαλλία.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν την έκθεση στη ρύπανση στην κατοικία και στην εργασία:

  • 2.419 γυναικών που έπασχαν από καρκίνο του μαστού
  • 2.984 γυναικών χωρίς καρκίνο

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις εκθέσεις των γυναικών την περίοδο 1990-2011. Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος να εκδηλωθεί καρκίνος του μαστού αυξανόταν κατά 28% με κάθε αύξηση κατά 10 µg/m3 στα επίπεδα των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5. Η διαφορά αυτή είναι η τυπική διαφορά μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών στην Ευρώπη.

Αύξηση του κινδύνου, αν και μικρότερη, παρατηρήθηκε επίσης στις γυναίκες οι οποίες είχαν μακροχρόνια, συνεχή έκθεση:

  • Στα μεγαλύτερα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10
  • Στο διοξείδιο του αζώτου

Τι μπορεί να συμβαίνει

Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, δήλωσε ο καθηγητής Charles Swanton, από το φημισμένο Ίδρυμα Francis Crick στο Λονδίνο, οι μελέτες του οποίου έχουν δείξει πως μπορεί η ρύπανση να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές.

Όπως εξήγησε, τα σωματίδια αυτά είναι τόσο μικρά ώστε εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Από αυτούς εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, απ’ όπου απορροφούνται από τους μαστούς και άλλα όργανα.

Προγενέστερες μελέτες τα είχαν συσχετίσει με αλλαγές στην αρχιτεκτονική του μαστού. Τώρα πρέπει να διερευνηθεί αν τυχόν η ρύπανση σχετίζεται με φλεγμονώδεις διεργασίες, οι οποίες διεγείρουν προϋπάρχουσες μεταλλάξεις στα μαστικά κύτταρα για να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ο Dr. Swanton  χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικά» τα νέα ευρήματα. Και επισήμανε πως «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διεξαχθούν εργαστηριακές μελέτες, για να διερευνηθούν οι επιδράσεις των μικροσκοπικών σωματιδίων στο στάδιο, την επιθετικότητα και την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού».

Φωτογραφία: iStock