Καρκίνος: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

  • Ρούλα Τσουλέα
βήχας
Ορισμένα συμπτώματα χρειάζονται έλεγχο από έναν γιατρό, γιατί μερικές φορές οφείλονται σε όγκο.

Ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια. Έχει περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές που προσβάλλουν κάθε όργανο και ιστό του σώματος. Μοιραία λοιπόν δεν προκαλούν όλες τα ίδια συμπτώματα, ούτε στο ίδιο στάδιο της νόσου.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), τα συμπτώματα που θα αναπτυχθούν εξαχθούν από τη θέση και το μέγεθος του καρκίνου. Εξαρτώνται επίσης από το πόσο πολύ επηρεάζει άλλα όργανα και ιστούς. Αν ο καρκίνος έχει μετασταθεί, τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν ένα απομακρυσμένο τμήμα του σώματος.

Ένας καρκινικός όγκος που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του σώματος, συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Καθώς όμως μεγαλώνει, αρχίζει να πιέζει τους παρακείμενους ιστούς και όργανα.

Αν ο όγκος αναπτύσσεται σε μία κρίσιμης σημασίας περιοχή (π.χ. στον εγκέφαλο), ακόμα και μικρός να είναι μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα.

Μερικές φορές ο καρκίνος προκαλεί γενικά συμπτώματα, όπως ο πυρετός, η έντονη κόπωση και η απώλεια βάρους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο όγκος χρησιμοποιεί τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού. Ή μπορεί να απελευθερώνει ουσίες που αλλάζουν τον τρόπο παραγωγής ενέργειας από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Ποια συμπτώματα χρειάζονται έλεγχο

Με τόσο πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου, μοιραία υπάρχουν αναρίθμητα ύποπτα συμπτώματα. Συχνά μάλιστα ο ασθενής δεν εμφανίζει μόνο ένα, αλλά συνδυασμό συμπτωμάτων.

Υπάρχουν ωστόσο μερικά βασικά συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αμελούμε. Να ποια είναι:

* Ασυνήθιστοι όζοι ή πρήξιμο σε κάποιο σημείο του σώματος. Οι καρκινικοί όζοι συχνά είναι ανώδυνοι, αλλά αυξάνεται το μέγεθός τους καθώς εξελίσσεται ο καρκίνος.

* Επίμονα επεισόδια βήχα, δύσπνοια ή δυσκολίες στην κατάποση.

* Απρόσμενη αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας αίματος από τον κόλπο, στα κόπρανα, στα ούρα αλλά και της αιμόπτυσης (βήχας με αίμα).

* Αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια ή/και αίμα στα κόπρανα.

* Ανεξήγητη απώλεια βάρους. Πρακτικά αυτό σημαίνει απώλεια πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως δύο μήνες), δίχως συνειδητή δίαιτα.

* Κόπωση η οποία εκδηλώνεται ως ακραία κόπωση και σοβαρή έλλειψη ενεργητικότητας. Όταν η κόπωση οφείλεται στον καρκίνο, οι ασθενείς συνήθως έχουν και άλλα συμπτώματα.

* Πόνοι ή επώδυνα ενοχλήματα, που συχνά είναι ανεξήγητα ή συνεχιζόμενα ή υποχωρούν και επανεμφανίζονται.

* Εμφάνιση νέου σπίλου (ελιά στο δέρμα) ή αλλαγές σε προϋπάρχοντα σπίλο. Ύποπτες είναι οι αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα του σπίλου, αλλά και η δημιουργία κρούστας σε αυτόν, η αιμορραγία ή η διαφυγή υγρού.

* Δυσκολίες στην ούρηση, όπως επείγουσα ούρηση, συχνουρία ή μειωμένη ούρηση ή πόνος ή αίμα κατά την ούρηση.

* Ασυνήθιστες αλλαγές στο στήθος. Να έχετε το νου σας για αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή την υφή, για αλλαγές στο δέρμα, για πόνο, για αλλαγές στις θηλές και για όζους.

* Ανορεξία, δηλαδή αίσθηση ότι πεινάτε λιγότερο από το συνηθισμένο για πολύ καιρό.

* Μία πληγή που δεν επουλώνεται, ακόμα κι αν είναι μια κηλίδα, αν προκαλεί πόνο, αν είναι στο στόμα ή σε άλλο σημείο του σώματος.

* Καούρες ή δυσπεψία, όταν είναι επίμονη ή επώδυνη.

* Πολύ βαριά νυκτερινή εφίδρωση, που σας κάνει να νιώθετε ότι «στεγνώσατε».

 

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος: Κορυφαίοι Έλληνες ειδικοί αποκαλύπτουν τι κάνουν για να προστατευτούν

Καρκίνος: Κοστίζει τη ζωή σε 30.000 Έλληνες τον χρόνο

Καρκίνος: Ποιες είναι οι αιτίες – ποιες μπορούμε να αποφύγουμε

Καρκίνος: Ποιες εξετάσεις συνιστούν οι γιατροί για έγκαιρη διάγνωση

Καρκίνος: Ποιες είναι οι θεραπείες – πως εξατομικεύονται