Καρκίνος πνεύμονα: Νέα σύσταση στις ΗΠΑ για ετήσιο έλεγχο των καπνιστών – Τι ισχύει στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
πνεύμονα
Τι αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). Τι συνιστά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και άλλοι φορείς.

Αναθεωρημένες συστάσεις για τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα των νυν και πρώην καπνιστών, εξέδωσε η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Σύμφωνα με αυτές, ετήσια εξέταση με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία (Low Dose CT) χρειάζονται οι νυν καπνιστές ηλικίας 50-80 ετών, που καπνίζουν 1 πακέτο την ημέρα επί τουλάχιστον 20 χρόνια. Ανάλογη είναι η σύσταση για τους πρώην καπνιστές.

Οι προγενέστερες κατευθυντήριες οδηγίες της ACS συνιστούσαν να ελέγχονται:

  • Νυν και πρώην καπνιστές 55-74 ετών
  • Με 30ετές ιστορικό καπνίσματος και
  • Λιγότερα από 15 χρόνια διακοπής του καπνίσματος (οι πρώην καπνιστές)

Στις νέες οδηγίες δεν απαιτούνται συγκεκριμένα χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματος. Επιπλέον, οι ηλικίες διευρύνονται και τα έτη καπνίσματος μειώνονται.

Οι νέες συστάσεις της ACS δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians. Όπως διευκρινίζουν οι συγγραφείς τους, μερικοί νυν ή πρώην καπνιστές δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για ετήσιο έλεγχο με αξονική. Ενδεικτικά μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Όσοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τους σε λιγότερα από 5 χρόνια
  • Όσοι δεν είναι πρόθυμοι να υποβληθούν σε θεραπεία, εάν τυχόν βρεθεί καρκίνος του πνεύμονα

Και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Ανάλογες συστάσεις έχει εκδώσει και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), σε συνεργασία με άλλες καταξιωμένες επιστημονικές εταιρείες και φορείς. Σύμφωνα με αυτές, συνιστάται να γίνεται προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα σε όσους πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Έχουν ηλικία 50 έως 80 ετών
  2. Έχουν συγκεντρώσει 20 πακέτα/έτη καπνίσματος
  3. Είναι νυν καπνιστές ή πρώην που έχουν διακόψει το κάπνισμα λιγότερο από 15 χρόνια

Τα 20 πακέτα/έτη καπνίσματος σημαίνουν, λ.χ., πως κάποιος κάπνισε από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί 20 χρόνια ή από δύο πακέτα την ημέρα επί 10  χρόνια.

Διαβάστε ακόμα Καρκίνος του πνεύμονα: Οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν ζωές – Ποιοι τις χρειάζονται

Εάν ο προσυμπτωματικός έλεγχος (δηλαδή η χαμηλής δόσης αξονική) δεν έχει ευρήματα ύποπτα για καρκίνο, ο ιατρός θα καθορίσει αν θα επαναληφθεί σε 12 ή σε 24 μήνες. Εάν έχει ύποπτα ευρήματα που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, θα συνταγογραφήσει τις απαιτούμενες εξετάσεις.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος στη χώρα μας. Ετησίως διαγιγνώσκονται σχεδόν 9.000 περιστατικά. Οι θάνατοι υπερβαίνουν τους 7.600 κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO).

Αν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, η πενταετής επιβίωση (σηματοδοτεί την ίαση) είναι 65%, σύμφωνα με την ACS. Αν όμως διαγνωστεί σε προχωρημένο, όπως συνήθως συμβαίνει αν δεν γίνεται ετήσιος προληπτικός έλεγχος, το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν το ένα έβδομο.

Φωτογραφία: iStock