Κάντε βαράκια μισή ώρα τη μέρα και διώξτε τον διαβήτη

  • Iatropedia
Γυμνάζεστε χαλαρά με βαράκια στο σπίτι, ή οπουδήποτε αλλού; Καλά κάνετε. Όχι μόνο “χτίζετε” απαλά τους μύες σας, αλλά και απομακρύνετε τον κίνδυνο κάποια στιγμή να πάθετε διαβήτη. Μια νέα έρευνα Αμερικάνων και Δανών επιστημόνων τονίζει ότι η τακτική άσκηση με βάρη μειώνει κατά περίπου ένα τρίτο την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Είναι η πρώτη φορά που μία έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο της εξάσκησης με βαράκια για την προστασία από τον διαβήτη, καθώς μέχρι τώρα οι μελέτες είχαν εστιάσει στα σχετικά οφέλη της αεροβικής άσκησης, όπως το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Άντερς Γκρόντβεντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine», μελέτησαν πάνω από 32.000 άνδρες για μία περίοδο 18 ετών, στη διάρκεια της οποίας σχεδόν οι 2.300 ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη έδειξε ότι η άσκηση με βαράκια για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα, πέντε φορές την εβδομάδα (δηλαδή συνολικά 150 λεπτά), μειώνει κατά 34% κατά μέσον όρο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αλλά ακόμα και η λιγότερο συχνή άσκηση -έως μία ώρα την εβδομάδα (1-60 λεπτά)- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη κατά 12%. Όσοι έκαναν ενδιάμεση άσκηση με βαράκια (60 έως 150 λεπτά την εβδομάδα), είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 25%.

Αντίστοιχα, η αεροβική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 52% (για 150 και πάνω λεπτά εβδομαδιαίως), κατά 31% (για 60 – 150 λεπτά) και κατά 7% (για λιγότερο από μία ώρα).

Όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν τα βαράκια συνδυάζονται με αεροβικού τύπου άσκηση, τότε επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή μείωση (κατά 59%) του κινδύνου για διαβήτη. Δεν είναι σαφές αν ανάλογο όφελος, κάνοντας βαράκια και αεροβική άσκηση, επιτυγχάνουν και οι γυναίκες όσον αφορά τον διαβήτη, γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του θέματος.

Ο Γκρόντβεντ επισήμανε ότι αρκετοί άνδρες δυσκολεύονται να κάνουν αεροβικές ασκήσεις, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι τα βαράκια αποτελούν μία καλή εναλλακτική λύση γι’ αυτούς από πλευράς υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ