Κάντε τη ζωή σας…ποδήλατο!

  • Iatropedia
Η αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης έχει μεγάλο όφελος στην υγεία

Η αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης, η εγκατάλειψη του αυτοκινήτου και η συχνότερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή του ποδηλάτου για μικρές ή μεγάλες αποστάσεις έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την υγεία μας, όσο και για την οικονομία και το περιβάλλον, σύμφωνα με πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη στις ΗΠΑ (University of Wisconsin-Madison).

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι $ 3.8 δισεκατ. εξοικονομούνται από τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης για την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και την μείωση της θνησιμότητας αντικαθιστώντας απλά τον τρόπο μετακίνησης στις μισές από τις καθημερινές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των 6 πιο ζεστων μηνών του χρόνου (άνοιξη, καλοκαίρι).

Η βασική συγγραφέας της έρευνας δρ. Maggie Grabow αναφέρει ότι η παχυσαρκία έχει γίνει μια εθνική επιδημία και συνδέεται άμεσα με την έλλειψη άσκησης. Η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν γυμνάζεται ούτε στο κατώτερο επίπεδο άσκησης. Το ίδιο θα λέγαμε ότι ισχύει και στην Ελλάδα όπου τελευταίες έρευνες έχουν δείξει αύξηση της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Εάν προστεθεί στο βαρύ καθημερινό πρόγραμμα, η απαραίτητη άσκηση για τη μετακίνηση, προς και από τη δουλειά, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον θα υπάρξει σημαντική μείωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η οποία είναι μια θανατηφόρα επιδημία από μόνη της.

Συμπερασματικά, τα οφέλη από την είσοδο του ποδηλάτου στη ζωή μας είναι πάρα πολλά και σχετίζονται με την υγεία μας αλλά και την «οικονομία» γενικά. Ελπιδοφόρο μήνυμα για την Ελλάδα μας είναι η εμφάνιση τελευταία ποδηλατοδρόμων σε πάρα πολλές πόλεις αλλά και χρηστών ποδηλάτου με τη μορφή ανεξαρτήτων κινημάτων και ομαδοποιήσεων.

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα για την παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα για τις καρδιακές παθήσεις

Βάλσαμο ο θηλασμός για το παιδί;

Μπορεί το γέλιο να είναι θεραπευτικό;

Αλκοόλ: Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση του;

Σκοτώνει η υπερβολική κατανάλωση νερού;