Καλοκαίρι: Τι είδους παθήσεις σχετίζονται με την αυξημένη ζέστη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καλοκαίρι
Η παρατεταμένη ή έντονη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα, όπως εξάντληση, κράμπες και θερμοπληξία.

Καθώς το σώμα σας το καλοκαίρι προσπαθεί να ρίξει την θερμοκρασία του οργανισμού κάτω από ακραία ή παρατεταμένη ζέστη, το αίμα κυκλοφορεί πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Ως εκ τούτου, λιγότερο αίμα φτάνει στον εγκέφαλο, τους μυς και άλλα όργανα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική σας δύναμη όσο και την ψυχική σας ικανότητα.

Μειώνοντας την υπερβολική έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και λαμβάνοντας άλλα προληπτικά μέτρα, οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με την αυξημένη ζέστη μπορούν να αποφευχθούν. Όσοι εργάζονται σε ζεστά ή υγρά περιβάλλοντα -όπως εργοστάσια παραγωγής, αρτοποιεία ή εργοτάξια- κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, ακόμη και τα η πολύωρη παραμονή στην παραλία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εάν αγνοηθούν τα προειδοποιητικά σημάδια.

Με έγκαιρη διάγνωση θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν εντελώς από τις παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη. Ωστόσο, η θερμοπληξία μπορεί να είναι θανατηφόρα, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Καλοκαίρι: Πώς προκαλούνται οι παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη

Οι παθήσεις που σχετίζονται με την αυξημένη θερμοκρασία το καλοκαίρι μπορεί να χτυπήσουν τον οποιονδήποτε. Όμως, οι χρόνιοι αλκοολικοί, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι παχύσαρκοι και τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα, όπως αντιισταμινικά και αντιψυχωσικά φάρμακα. Η υψηλή υγρασία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ασθενειών λόγω ζέστης, επειδή παρεμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα, δηλαδή τον αυτόματο «μηχανισμό ψύξης» του ίδιου του οργανισμού. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ασθενούν με παθήσεις λόγω ζέστης μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες:

  • Εξάντληση ή θερμοπληξία λόγω άσκησης ή εργασίας σε περιβάλλον με μεγάλη θερμοκρασία
  • Θερμοπληξία χωρίς να έχει προηγηθεί άσκηση ή εργασία σε μεγάλη ζέστη

Η εξάντληση, οι κράμπες και η θερμοπληξία συμβαίνουν όταν το σώμα σας δεν μπορεί να κρυώσει επαρκώς. Αλλά η κάθε μία πάθηση είναι ελαφρώς διαφορετική.

  • Η θερμική εξάντληση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει μεγάλες ποσότητες νερού και αλατιού λόγω υπερβολικής εφίδρωσης, ιδιαίτερα μέσω σκληρής σωματικής εργασίας, ή άσκησης. Αυτή η απώλεια βασικών υγρών μπορεί να διαταράξει την κυκλοφορία του αίματος και να επηρεάσει την λειτουργία του εγκεφάλου. Άτομα που έχουν καρδιακά, πνευμονικά ή νεφρικά προβλήματα, ή ακολουθούν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην εξάντληση.
  • Ομοίως, οι κράμπες μπορούν να χτυπήσουν όταν το σώμα χάνει υπερβολικές ποσότητες υγρών και αλατιού. Αυτή η ανεπάρκεια, που συνοδεύεται από την απώλεια και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.
  • Η θερμοπληξία, η πιο σοβαρή από τις ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη το καλοκαίρι, συμβαίνει όταν το σώμα πάσχει από μακρά, έντονη έκθεση στη θερμότητα και χάνει την ικανότητά του να κρυώσει. Σε παρατεταμένες, υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας) το μέρος του εγκεφάλου που κανονικά ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος δυσλειτουργεί. Υπάρχει μια μείωση στην ικανότητα του σώματος να ιδρώνει και, ως εκ τούτου, να κρυώνει. Όσοι πάσχουν από ορισμένες παθήσεις οι οποίες μειώνουν την ικανότητα του σώματος να ιδρώνει (όπως το σκληρόδερμα ή η κυστική ίνωση) μπορεί να διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας το καλοκαίρι.

Πηγή: https://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν