Καλοκαίρι και έντονος ιδρώτας: Φταίει η «ζακέτα» της μαμάς!

  • Γιάννα Σουλάκη
ιδρώτας
Κάθε φορά που αγανακτείτε με το ιδρωμένο πουκάμισό σας ή όταν "τρέχει" ο ιδρώτας - ποτάμι στο πρόσωπό σας, θυμηθείτε να ρίξετε την ευθύνη στη ... μητέρα σας, που σας έντυνε πολύ ζεστά σε μικρή ηλικία.

Αν η ιδιοφυΐα είναι πραγματικά 1% έμπνευση και 99% ιδρώτας, τότε κάποιοι από εμάς, θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο έξυπνοι από τους άλλους. Ενώ η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη λειτουργία, κάποιοι “τυχεροί” φαίνεται να παράγουν υψηλότερες – από το φυσιολογικό – ποσότητες ιδρώτα, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες μελέτησαν τους λόγους και κατέληξαν σε ένα απρόβλεπτο συμπέρασμα: Η ποσότητα του ιδρώτα που θα εκλύετε σε ολόκληρη τη ζωή σας, καθορίζεται πριν κλείσετε την ηλικία των 2 ετών!

Παιδί «κρεμμύδι» – Ενήλικας με έντονη εφίδρωση

Είτε ιδρώνετε υπερβολικά, είτε παραμένετε «στεγνοί» τις θερμές μέρες, αυτό προέρχεται από τη βρεφική σας ηλικία. “Αν οι γονείς σας σας έντυναν από μικρό με βαριά ρούχα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να έχετε προδιάθεση στο να ιδρώνετε πολύ”, λέει ο φυσιολόγος Michael Bergeron, PhD, Πρόεδρος της Αθλητικής Νεολαίας Αμερικής. Οι άνδρες κατά κανόνα έχουν την τάση να ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες, λέει, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Στην πραγματικότητα, όμως, στους περισσότερους ανθρώπους το πόσο πολύ ιδρώνουν έχει να κάνει περισσότερο με τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες. Είναι η εποχή που ενεργοποιούνται για πρώτη φορά οι ιδρωτοποιοί αδένες, υποστηρίζει η καθηγήτρια L.Rittié. Aν δεν ενεργοποιηθούν πλήρως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιθανότατα δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ. Με άλλα λόγια, ένα υπερ-ενεργητικό μικρό παιδί που τρέχει στη ζέστη κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτύξει μεγαλύτερη ικανότητα εφίδρωσης, από κάποιο που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριο.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, γενικά ιδρώνουν περισσότερο, επειδή ο οργανισμός τους καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια για τη σωματική άσκηση, π.χ. για να μεταφέρουν ένα βαρύ φορτίο. Επίσης, επειδή οι μύες παράγουν θερμότητα, άνθρωποι με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα τείνουν επίσης να ιδρώνουν περισσότερο από ό, τι οι πιο αδύνατοι συνομήλικοί τους.

Υπερβολικός ιδρώτας και ενυδάτωση

«Όσο περισσότερο ιδρώνετε, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά του σώματός σας», υποστηρίζει ο Μ.Bergeron. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν άνετα και με ασφάλεια να καταναλώσουν περίπου 1,5 λίτρο νερού ανά ώρα. Αν ιδρώνετε περισσότερο από αυτό, μπορείτε να ζυγίζεστε πριν και μετά από μια προπόνηση για να γνωρίζετε πόσο ποσό νερό πρέπει να καταναλώσετε επιπλέον, πριν και μετά τη γυμναστική σας.

Ο ιδρώτας περιέχει επίσης ηλεκτρολύτες, όπως είναι το νάτριο, συστατικό που το σώμα σας χρειάζεται για τη σωστή του λειτουργία. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετό αλάτι στη διατροφή τους και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτό, αλλά αν γυμνάζεστε περισσότερο από μία ώρα ή ιδρώνετε πραγματικά πάρα πολύ ίσως πρέπει να αντικαταστήσετε το νάτριο που χάνετε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν