Ινομυώματα: Η αντιμετώπισή τους με αναίμακτο τρόπο

  • Ρούλα Τσουλέα
Τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να είναι «σιωπηρά» ή να προκαλούν συμπτώματα. Η συνιστώμενη θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητά τους και το πόσο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της γυναίκας.

Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν μία από τις συνηθέστερες παθήσεις των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 40% των γυναικών τα εκδηλώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τις μισές να εκδηλώνουν συμπτώματα.

Στα συμπτώματα των ινομυωμάτων συμπεριλαμβάνονται αιμορραγίες από τη μήτρα, δυσμηνόρροια και πόνος κατά τις σεξουαλικές επαφές. Η γυναίκα μπορεί επίσης να έχει:

* Χρόνιο αίσθημα βάρους ή πόνου στην κοιλιά

* Συχνουρία ή δυσκοιλιότητα, λόγω πίεσης στην ουροδόχο κύστη και το έντερο.

* Υπογονιμότητα.

Φάρμακα και εγχειρήσεις

Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-γυναικολόγος ενδοσκοπικός χειρουργός Μάριος Μαρκόπουλος, η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για κάθε ασθενή εξαρτάται από τον αριθμό, την εντόπιση και το μέγεθος που έχουν τα ινομυώματα. Λαμβάνονται επίσης υπ’ όψιν το είδος και η βαρύτητα των συμπτωμάτων, η ηλικία και η επιθυμία της γυναίκας για διατήρηση της μήτρας.

«Η θεραπεία των ινομυωμάτων μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική», λέει. «Η φαρμακευτική θεραπεία είναι συνήθως μακροχρόνια και στοχεύει στην παροδική βελτίωση των συμπτωμάτων μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης, οπότε συνήθως επέρχεται ατροφία των ινομυωμάτων».

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, απαιτείται τελικά χειρουργική θεραπεία, που συνίσταται στην αφαίρεση των ινομυωμάτων ή της μήτρας.

Με τις σύγχρονες μεθόδους αυτό επιτυγχάνεται σε πολλές περιπτώσεις με ελάχιστα παρεμβατικούς τρόπους, που προστατεύουν τη γυναίκα από τις πιθανές επιπλοκές της μεγάλης ή ριζικής χειρουργικής θεραπείας και της επιτρέπουν να διατηρήσει τη μήτρα της.

Η κρυομυόλυση

Μία νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων είναι η κρυομυόλυση. Η κρυομυόλυση γίνεται λαπαροσκοπικά. Συνίσταται στην εφαρμογή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στα ινομυώματα, με στόχο την θερμική καταστροφή και συρρίκνωσή τους.

Η υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά τη θεραπεία είναι ταχεία και τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών πολύ υψηλά, κατά τον δρα Μαρκόπουλο. Η διάρκεια της θεραπείας είναι ανάλογη του αριθμού και του μεγέθους των ινομυωμάτων, αλλά συνήθως κυμαίνεται από 30 έως 45 λεπτά.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, η κρυομυόλυση έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής χειρουργικής και της λαπαροσκοπικής θεραπείας των ινομυωμάτων. Αυτά είναι:

* Η ευκολία της τεχνικής

* Η σημαντικά μικρότερη διάρκεια της επέμβασης

* Η απουσία απώλειας αίματος κατά την επέμβαση

* Η σημαντικά βραχύτερη νοσηλεία (διαρκεί μόλις λίγες ώρες)

* Η πολύ ταχύτερη ανάρρωση

* Η απουσία μετεγχειρητικού πόνου.

Οι ενδείξεις

Η κρυομυόλυση ενδείκνυται για γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει την τεκνοποίηση και έχουν συμπτωματικά ινομυώματα, μεγέθους έως 10 εκατοστών.