Ιλαρά: Συνεχίζει να «θερίζει» παιδιά και ενήλικες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο εμβολιασμός, ο σωστός εμβολιασμός με δύο δόσεις, είναι η μόνη λύση αλλά ο κόσμος αρνείται να το εμπεδώσει με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα...

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Αντί αυτού, συμβαίνει το εξής: Ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας είχαν καταγραφεί 91 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών να ανέρχεται στους 871 στις 21 Δεκεμβρίου, έναντι 780 κρουσμάτων μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων παρατηρείται στη νότια Ελλάδα.

Πληθυσμοί Ρομά

Στη μεγάλη πλειονότητα, πρόκειται για άτομα Έλληνες Ρομά (μικρά παιδιά αλλά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Δηλαδή δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν ούτε και έχουν εμβολιαστεί μ δύο δόσεις.

Το ακόμα χειρότερο; Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με ορολογικό ή μοριακό έλεγχο ανέρχονται σε 509, τα πιθανά κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα και επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι 295 και τα ενδεχόμενα κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα είναι 67.

Θάνατοι

Μέχρις τις 21 Δεκεμβρίου, είχαν καταγραφεί δύο θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, και ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο πάλι Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν