Η σεμαγλουτίδη βοηθά στην απώλεια βάρους και την υγεία της καρδιάς: Τι έδειξε νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σεμαγλουτίδη
Η εφηβική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική ευεξία. Οι αιτίες της εφηβικής παχυσαρκίας μπορεί να περιλαμβάνουν τη γενετική, τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η υπέρταση.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι το αντιδιαβητικό φάρμακο σεμαγλουτίδη είναι αποτελεσματικό στο να βοηθά τους εφήβους που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Σε μια διεθνή κλινική δοκιμή φάσης 3α διαπιστώθηκε ότι:

  • οι έφηβοι που έπαιρναν σεμαγλουτίδη μία φορά την εβδομάδα παρουσίασαν μείωση κατά 16,1% στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)
  • όσοι έλαβαν εικονικό φάρμακο παρουσίασαν αύξηση 0,6% στο ΔΜΣ τους

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Στις ΗΠΑ η σεμαγλουτίδη έχει εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες με παχυσαρκία ή υπέρβαρους.

“Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας δρ. Silva Arslanian, καθηγήτρια παιδιατρικής και κλινικής και μεταφραστικής επιστήμης στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

“Τυπικά, κάνουμε συστάσεις για τον τρόπο ζωής: Τρώτε περισσότερα λαχανικά, μην τρώτε τηγανητά, μην πίνετε αναψυκτικά κλπ. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε ένα διατροφικό περιβάλλον που ευνοεί την παχυσαρκία. Επομένως μπορεί να είναι πρακτικώς πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας”.

Η σεμαγλουτίδη (semaglutide) είναι αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1. Δρα με τον ίδιο τρόπο όπως το πεπτίδιο GLP-1 (μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο) αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά την λήψη τροφής. Αυτό συντελεί στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Στην Ελλάδα χορηγείται ως φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2. Το 2021, αυτό το φάρμακο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για τη χρόνια διαχείριση βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία ή υπέρβαρους.

Διαβάστε επίσης: Κάνουν ενέσεις με αντιδιαβητικό φάρμακο για να αδυνατίσουν: Τι φωνάζουν οι γιατροί για τη νέα “μόδα” στο διαδίκτυο!

Πώς έγινε η έρευνα

Για να εκτιμήσουν το εάν η σεμαγλουτίδη είναι αποτελεσματική και στους νέους, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 201 εφήβων ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών με παχυσαρκία ή υπέρβαρους.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε μία φορά την εβδομάδα υποδόριες ενέσεις σεμαγλουτίδης, είτε εικονικό φάρμακο και όλοι έλαβαν ταυτόχρονη παρέμβαση στον τρόπο ζωής (συμβουλευτική για υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα) καθ ‘όλη τη διάρκεια της δοκιμής.

Μετά από από σχεδόν 1,5 χρόνο (17 μήνες) διαπιστώθηκε ότι:

  • Το 72,5% των συμμετεχόντων που λάμβαναν σεμαγλουτίδη είχε επιτύχει απώλεια βάρους τουλάχιστον 5%
  • Μόλις το 17% όσων έπαιρναν το εικονικό φάρμακο έχασαν 5% του βάρους τους, ακολουθώντας τις συμβουλές περί διατροφής και άσκησης

“Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Για ένα άτομο που έχει ύψος 1,65 μ. και ζυγίζει 108 κιλά, η μέση μείωση του ΔΜΣ ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 18 κιλών”, δήλωσε η δρ. Arslanian.

Η παχυσαρκία επηρεάζει σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά και εφήβους παγκοσμίως. Συνδέεται με:

  • μειωμένο προσδόκιμο ζωής
  • διαβήτη τύπου 2
  • καρδιακές παθήσεις
  • μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος
  • άπνοια ύπνου και
  • ορισμένους καρκίνους

Οι έφηβοι με παχυσαρκία είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν:

  • κατάθλιψη
  • άγχος
  • κακή αυτοεκτίμηση και
  • άλλα ψυχολογικά προβλήματα

Η ανάλυση έδειξε ότι, σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου, οι συμμετέχοντες στη σεμαγλουτίδη είχαν βελτιώσεις στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως:

  • περιφέρεια μέσης
  • ένα δείκτη του σακχάρου στο αίμα που ονομάζεται HbA1c
  • ολική, LDL και HDL χοληστερόλη
  • τριγλυκερίδια
  • ηπατικά ένζυμα

Ωστόσο, η διαφορά στην αρτηριακή πίεση ή στην “καλή” χοληστερόλη (HDL) μεταξύ των δύο ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν σεμαγλουτίδη είχαν επίσης καλύτερα μέτρα ποιότητας ζωής σχετικά με το βάρος, κυρίως λόγω της αύξησης των βαθμολογιών φυσικής άνεσης, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους στο εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό είναι το πρώτο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που συνδέεται με τέτοιες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των εφήβων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η σεμαγλουτίδη ΔΕΝ έχει εγκριθεί στη χώρα μας ως φάρμακο για την μείωση/διαχείριση του σωματικού βάρους. Μην πάρετε το εν λόγω φάρμακο χωρίς την έγκριση γιατρού. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η προσπάθεια απώλειας κιλών πρέπει να γίνεται βάση σχεδίου που έχει δομηθεί κι εγκριθεί από επαγγελματίες στον τομέα της υγείας.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ογκομετρική δίαιτα: Μακροπρόθεσμη και σταθερή απώλεια βάρους – Πώς γίνεται, ποια τα υπέρ και τα κατά

Δίαιτα: Πώς να «ξεκολλήσετε» τη ζυγαριά, όταν σταματάει η απώλεια βάρους