Η ψωρίαση έχει άμεση σχέση με τον διαβήτη

  • Iatropedia
Έχετε αναρωτηθεί εάν η ψωρίαση έχει σχέση με τον διαβήτη; Και εάν έχει τότε πως επηρεάζει η μια ασθένεια την άλλη;Οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη συγκριτικά με τα άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο, σύμφωνα με μια επισκόπηση 24 μελετών από όλο τον κόσμο.

Προγενέστερη έρευνα είχε επίσης υπαινιχθεί ότι η ψωρίαση έχει σχέση με έναν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, οξέος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μια μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων στη Βρετανία συνδέει τη σοβαρής μορφής ψωρίαση με έναν κατά 46% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Για την επισκόπηση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Dermatology (Αρχεία Δερματολογίας) η Εϊπριλ Αρμστρονγκ από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis και oι συνεργάτες της, συνδύασαν τα αποτελέσματα 27 προγενέστερων παρατηρητικών μελετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ψωριασικά άτομα διατρέχουν 59% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε σχέση με τους εθελοντές της «ομάδας ελέγχου» στη μελέτη.

Ειδικότερα, όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρή μορφή ψωρίαση διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν τη διαταραχή στο σάκχαρο του αίματος.

«Η ψωρίαση έχει σχέση με αυξημένο επιπολασμό και τη συχνότητα νέων κρουσμάτων διαβήτη», γράφουν η Αρμστρονγκ και οι συνεργάτες της. «Η σχέση της ψωρίασης με τον διαβήτη μπορεί να είναι ισχυρότερη στους ασθενείς με σοβαρή μορφή ψωρίασης».

Μεταξύ των πέντε μελετών που παρακολουθούσαν τους μη διαβητικούς εθελοντές της μελέτης κατά το χρονικό αυτό διάστημα, οι ψωριασικοί είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη συγκριτικά με τους εθελοντές που δεν είχαν ψωρίαση, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ψωρίαση, μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις, είναι αρκετά διαδεδομένη δερματολογική πάθηση. Εμφανίζεται συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά και οπουδήποτε, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Το ψωριασικό δέρμα παρουσιάζει ένα ή όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά: λέπια, πάχυνση και φλεγμονή.

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χρόνια φλεγμονή σε όλο το σώμα που οφείλεται στην ψωρίαση μπορεί επίσης να ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πώς ακριβώς αυτό λειτουργεί, είπε ο Τζέισιν Γου που μελετά τη σχέση μεταξύ της ψωρίασης και άλλων ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Kaiser Permanente του Λος Αντζελες.

Επιπλέον, ψωριασικά άτομα τείνουν να αποκτούν περισσότερο βάρος, να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, να είναι λιγότερο δραστήρια σωματικά κατά μέσο όρο σε σχέση με άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο, παράγοντες που μπορεί να εντείνουν τον κίνδυνο διαβήτη που διατρέχουν.

διαβαστε επισης: μάθετε τα πάντα για την ψωρίαση στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν