Η πολλή φρουκτόζη μας…χαζεύει

  • Iatropedia
Τα πολλά σάκχαρα όπως είναι η φρουκτόζη, όχι μόνο δεν προσφέρουν το κάτι περισσότερο στον οργανισμό μας, αλλά αντίθετα μπορούν να ελαττώσουν τις νοητικές μας δυνάμεις και λειτουργίες, να μειώσουν την ικανότητα της μάθησης και να εξασθενίσουν τη μνήμη μας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αμερικάνοι επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UCLA, ύστερα από μεγάλη έρευνα που έκαναν σε πειραματόζωα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι επιπτώσεις της φρουκτόζης στον εγκέφαλο και τις νοητικές του επιδόσεις μπορούν να αντισταθμιστούν με την λήψη Ω3 λιπαρών οξέων.

Οι επιστήμονες από το UCLA, πριν ξεκινήσουν το πείραμα τους, εκπαίδευσαν αρουραίους να μπορούν να κινούνται σε ένα πολύπλοκο και δαιδαλώδη λαβύρινθο, και να βρίσκουν μόνα τους την έξοδο. Στη συνέχεια τους χώρισαν σε 2 ομάδες. Στην πρώτη ομάδα τάιζαν τους αρουραίους, αντί για νερό, με σιρόπι καλαμποκιού που είχε υψηλή ποσότητα φρουκτόζης, η οποία υπάρχει συνήθως σε γλυκά, αναψυκτικά κ.α. Η άλλη ομάδα ζώων τρεφόταν και λιπαρά οξέα ωμέγα-3 με την μορφή του οξέος DHA και του λιναρόσπορου (ουσίες που ενισχύουν τον εγκέφαλο και προστατεύουν τους νευρώνες από βλάβες).

Μετά από έξι εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης φρουκτόζης, οι αρουραίοι τοποθετήθηκαν ξανά στο λαβύρινθο για να ελεγχθούν οι επιδόσεις τους. Όπως διαπιστώθηκε, η πολλή ζάχαρη είχε επιβραδύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, χειροτερεύοντας την μνήμη της πρώτης ομάδας των πειραματόζωων, ενώ αντίθετα τα ωμέγα-3 οξέα -στα πειραματόζωα της δεύτερης ομάδας που τα είχαν πάρει παράλληλα με τη φρουκτόζη- λειτούργησαν αντισταθμιστικά και άμβλυναν την έκπτωση των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Οι αρουραίοι που είχαν τραφεί με πολλή φρουκτόζη, χωρίς παράλληλα να πάρουν και ωμέγα-3, εμφάνιζαν μειωμένη δραστηριότητα στις συνάψεις των εγκεφαλικών κυττάρων τους και άρα μειωμένη ικανότητα μετάδοσης των σημάτων μέσω των νευρώνων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να δυσκολεύονται να θυμηθούν αυτά που είχαν μάθει πριν από έξι εβδομάδες για το λαβύρινθο, αδυνατώντας πια να βγουν από αυτόν.

Τα ζώα αυτά επίσης έδειξαν σημάδια αντίστασης του οργανισμού τους στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα και ρυθμίζει τη συναπτική λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πολλή φρουκτόζη φαίνεται να μπλοκάρει την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποδιοργανώνοντας την επεξεργασία των σκέψεων και της μνήμης.

Το DHA είναι ζωτικό για τη σωστή λειτουργία των συνάψεων του εγκεφάλου και, κατά τη συνέπεια, για την ομαλή μετάδοση των σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει αρκετό DHA, γι’ αυτό μπορεί κανείς να αυξάνει την προσλαμβανόμενη ποσότητα μέσω ειδικών συμπληρωμάτων ή τροφών που περιέχουν άφθονα ωμέγα-3.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό που τρώει κανείς, επηρεάζει το νου του. Μία μακρόχρονη διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη αλλάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες. Όμως η προσθήκη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα γεύματα βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς”, δήλωσε ο δρ Γκόμεζ-Πινίλα, επικεφαλής της έρευνας.

Όπως συμβούλευσε, η κατανάλωση φρουκτόζης και γενικότερα γλυκών θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό και, αντίθετα, να τρώει κανείς άλλες τροφές όπως το ελληνικό γιαούρτι ή η μαύρη σοκολάτα, καθώς επίσης φαγητά πλούσια σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Εναλλακτικά, όπως είπε, μπορεί να παίρνει κανείς καθημερινά μία κάψουλα DHA το πολύ ενός γραμμαρίου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η φρουκτόζη, που είναι ένα φυσικό σάκχαρο στα φρούτα, αλλά επίσης μία συνθετική και ευρέως χρησιμοποιούμενη γλυκαντική και συντηρητική ουσία σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκίσματα και ποτά, μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία και ηπατοπάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

τι να φάτε για να μείνετε έγκυες – διατροφικές οδηγίες για υποψήφιες μανούλες

ποιοί είναι οι θρεπτικότεροι και οι καλύτεροι ξηροί καρποί για την υγεία μας

Λιπαρά φαγητά και τρίτη ηλικία – προσοχή τι τρώτε, προστατευτείτε από την άνοια