Η περιβαλλοντική μόλυνση «φτάνει» στα έμβρυα μέσα από τον ομφάλιο λώρο!

  • Iatropedia
Τα έμβρυα είναι περισσότερο ευάλωτα σε ορισμένους περιβαλλοντικούς ρύπους που εισχωρούν στο αίμα του ομφάλιου λώρου προκαλώντας μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως καρδιακή ανεπάρκεια, χαμηλή γνωστική ικανότητα, καθυστέρηση ανάπτυξης και νευροσυμπεριφορικές διαταραχές…

Ορισμένοι τοξικοί ρύποι μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στον οργανισμό φθάνοντας, στην περίπτωση κυοφορούντων γυναικών, μέχρι το έμβρυο δια του αίματος του ομφάλιου λώρου, επισημαίνει νέα έρευνα της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology. Η έρευνα διαπιστώνει δε ότι η κατανομή των ρύπων και οι μηχανισμοί της διάδοσής τους ποικίλουν, αναλόγως των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του κάθε ρύπου.

Ειδικοί ερευνητές υπό τον Δρα Yoon-Seok Chang, καθηγητή στην Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών και Μηχανικής του νοτιοκορεατικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Pohang, ανέλυσαν μια σειρά οργανικών ρύπων και βαρέων μετάλλων σε δείγματα αίματος ομφάλιου λώρου, μητρικού αίματος και ούρων καθώς και σε πλακούντα νεογέννητων και των μητέρων τους, που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο, διοξίνη dioxins (PCDD/F, PBDD/F) και ενώσεις διοξίνης (PCN, PCB) αλλά και επιβραδυντικά φλόγας (PBDE). Τα επίπεδα των συγκεντρώσεών τους τόσο στις μητέρες όσο και στα νεογνά επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ρύποι «πέρασαν» στα έμβρυα από την μητέρα μέσω του αίματος του ομφάλιου λώρου και του πλακούντα.

Αν και οι περισσότεροι ρύποι «φιλτράρονται» ελαφρώς όταν περνούν από τον πλακούντα, όλα τα βαρέα μέταλλα φάνηκε να διεισδύουν χωρίς καμία δυσκολία. Για πρώτη φορά μάλιστα, εντοπίσθηκαν διοξίνη και συναφείς ενώσεις στο αίμα του ομφάλιου λώρου κάνοντας τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις από την περιβαλλοντική ρύπανση που περνούν από την μητέρα κατευθείαν στο έμβρυο και δη από τα βαρέα μέταλλα θα διαρκέσουν γενεές ολόκληρες…