Η περιστασιακή χρήση κάνναβης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονίας των εφήβων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κάνναβη
Οι έφηβοι που κάνουν ψυχαγωγική χρήση κάνναβης είναι 2-4 φορές πιο επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Columbia, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, δείχνει ότι οι έφηβοι που κάνουν ψυχαγωγική χρήση κάνναβης είναι δύο έως τέσσερις φορές πιο επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και αυτοκτονία, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που απέχουν εντελώς από τη χρήση κάνναβης.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ακόμη και η σπάνια χρήση κάνναβης μπορεί να θέσει τους εφήβους σε κίνδυνο για προβληματικές συμπεριφορές. Τέτοιες μπορεί να είναι κακά ακαδημαϊκά αποτελέσματα, απουσίες από το σχολείο και νομικά ζητήματα, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους και να τους εμποδίσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους ως ενήλικες.

“Υπάρχουν η αντίληψη μεταξύ των νέων, των γονέων και των εκπαιδευτικών ότι η περιστασιακή χρήση κάνναβης είναι καλοήθης”, δήλωσε ο δρ. Ryan Sultan, επίκουρος καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Columbia και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Με έκπληξη είδαμε ότι η χρήση κάνναβης είχε τόσο ισχυρές συσχετίσεις με δυσμενή αποτελέσματα στην ψυχική υγεία και τη ζωή ακόμα και σε εφήβους που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να έχουν μια πάθηση χρήσης ουσιών.

Αυτή μελέτη είναι η πρώτη που εντόπισε ότι η υποκλινική ή μη διαταραγμένη χρήση κάνναβης -συμπτώματα και συμπεριφορές που πληρούν τα κριτήρια για μια κλινική διαταραχή- έχει σαφείς δυσμενείς και βλαβερές συσχετίσεις για τους εφήβους, πρόσθεσε ο ίδιος.

1 στους 10 εφήβους στις ΗΠΑ κάνει ψυχαγωγική χρήση κάνναβης

Για τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, ο δρ. Sultan και οι συνεργάτες του ανέλυσαν απαντήσεις από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων ερωτηθέντων στο πλαίσιο της αμερικανικής Εθνικής Έρευνας για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία. Πρόκειται για μια διαρκή ετήσια έρευνα για τη συλλογή δεδομένων για τον καπνό, το αλκοόλ, τα παράνομα ναρκωτικά και την ψυχική υγεία. Η συγχρονική μελέτη περιελάμβανε περίπου 70.000 εφήβους ηλικίας 12-17 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια έφηβοι στις ΗΠΑ (περίπου 1 στους 10) ήταν περισταστικοί χρήστες κάνναβης. Περισσότεροι από 600.000 έφηβοι (περίπου 1 στους 40) πληρούσαν τα κριτήρια για τον εθισμό στην κάνναβη. Για να θεωρηθεί κάποιος εθισμένος, πρέπει να πληροί τουλάχιστον δύο από τα 11 σχετικά κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν την αδυναμία μείωσης της κατανάλωσης, τη συνεχή λαχτάρα και προβλήματα σχέσεων και κοινωνικών συναλλαγών.

Επιπλέον:

  • οι μη διαταραγμένοι χρήστες κάνναβης είχαν 2-2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρνητικά αποτελέσματα ψυχικής υγείας και προβλήματα συμπεριφοράς, σε σύγκριση με τους έφηβους που δεν έκαναν χρήση κάνναβης.
  • οι έφηβοι με εθισμό στην κάνναβη είχαν 3,5 έως 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτά τα προβλήματα.

Οι ανώριμες περιοχές του εγκεφάλου θέτουν τους εφήβους σε αυξημένο κίνδυνο

Πολυάριθμες μελέτες σημειώνουν ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να αλλάξει την ανάπτυξη του εγκεφαλικού φλοιού, του κέντρου λογικής και εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου, θέτοντας σε κίνδυνο τους νέους, επειδή ο εγκέφαλός τους δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Η χρήση μαριχουάνας στην εφηβεία σχετίζεται με δυσκολία στη σκέψη και στην επίλυση προβλημάτων, με μειωμένη μνήμη, καθώς και με κίνδυνο μακροχρόνιου εθισμού.

“Η έκθεση του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου σε ουσίες που σχηματίζουν εξάρτηση φαίνεται να προωθεί τον εγκέφαλο ώστε να είναι πιο ευαίσθητος στην ανάπτυξη άλλων μορφών εθισμού αργότερα στη ζωή”, δήλωσε με την σειρά του ο δρ. Frances R Levin, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Kennedy-Leavy του πανεπιστήμίου Columbia και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Ο δρ. Levin, ο οποίος διευθύνει το Τμήμα Διαταραχών Χρήσης Ουσιών του Columbia, είπε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η χρήση κάνναβης συνδέονται στενά:

“Η κατάθλιψη ή ο αυτοκτονικός ιδεασμός μπορεί να οδηγήσει τους εφήβους στη χρήση κάνναβης ως τρόπο για να ανακουφίσουν τον πόνο τους. Ταυτόχρονα, σε ένα φαινόμενο φαύλου κύκλου, η χρήση κάνναβης πιθανότατα επιδεινώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και αυτοκτονίας”.

Ανησυχία για την αυξανόμενη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένης της δημοτικότητας της κάνναβης, καθώς ολοένα και περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κινηθεί για να κάνουν νόμιμη (υπό προϋποθέσεις) την χρήση κάνναβης. Από τον Απρίλιο του 2023, 22 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την χρήση μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς λόγους. Συνολικά 38 πολιτείες στις ΗΠΑ επιτρέπουν τη χρήση ιατρικής μαριχουάνας.

Αυτό εγείρει ερωτήματα εάν τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση μιας διαταραχής χρήσης ουσιών πρέπει να επαναξιολογηθούν όσον αφορά τους εφήβους, είπε ο δρ. Sultan, ο οποίος είναι επίσης ιατρικός διευθυντής του Integrative Psych, όπου ειδικεύεται στη θεραπεία της διαταραχής χρήσης ουσιών.

“Η χρήση κάνναβης στους εφήβους είναι παράνομη, αλλά ακόμη και σε πολιτείες με νομιμοποιημένη κάνναβη, υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου αληθινά μέτρα προστασίας για τους εφήβους, όπως εκπαιδευτικές εκστρατείες. Η ομοσπονδιακή νομιμοποίηση προσφέρει την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν αυτές οι διασφαλίσεις”, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τις έρευνες, αξιολογώντας εάν -εκτός από την κάνναβη- και η περιστασιακή χρήση νικοτίνης και αλκοόλ από τους εφήβους δείχνει επίσης δυσμενείς και βλαβερές επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου, την ψυχική υγεία και τον μακροχρόνιο εθισμό.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συχνή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, δείχνει νέα έρευνα

Τα δάχτυλα 49χρονου έγιναν μπλε εξαιτίας συχνής χρήσης κάνναβης! [φωτο]

Η χρήση κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του παιδιού και να του προκαλέσει τάση για στρες και άγχος

φωτό: iStock